Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02 11:58 - "В начале бе слово" у апостол Йоан и сега
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 853 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 18.02 16:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Често цитират първите четири думи от евангелието на апостол Йоан - „В начале бе слово”. Нека припомним първите два стиха, според изданието на Светия Синод на БПЦ от 1925г. 

 1.  В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше словото.

 2.   То беше в начало у Бога. 

Да повторим – То беше в начало у Бога.
Б Е Ш Е в НАЧАЛО у Бога.
Беше, простете, в минало свършено време.
МИНАЛО СВЪРШЕНО. 

Тия първи четири думи, взети отделно, могат да бъдат считани и за част от решението на Основния въпрос на философията, и така да бъдат тълкувани безкрайно. Но те не са казани отделно, и имат по-определено тълкуване, далече не безкрайно. 

Уводът по необходимост стана дълъг, затова нека хванем бика не другаде, а за рогата. 

*     *     *     *     *
Сега словото се разпространява от медиите, киното и нета в милиардни тиражи. За добро и за зло. Това струва пари и богатите тиражират повече. Така неизбежно интересите на богатите страни са най-добре обезпчени информационно.  А когато истината и интересът не съвпадат, познайте кой има предимство. 

Днес Холивуд остана единствен кино-производител със световно значение. Все по-далече в миналото са великите киностудии на Франция, Италия, Англия... И Руското кино с тях. 

А Холивуд е САМО ЕДНА от проявите на превъзходството на Щатите в  създаване и тиражиране на информация. Практически е невъзможно някой да преодолее това превъзходство. Освен Бог или гений. 

Това превъзходство има и ВОЕННО приложение. 

На полето на информацията и пропагандата, Щатите са непобедими сега и в обозримо бъдеще. Затова, тежкО му, който трябва да воюва против техните интереси. В сравнение с такава война,  битките на класическите титани биха изглеждали детска игра. 


Тагове:   Бог,   начало,   библия,   слово,


Гласувай:
7



1. cefulesteven - Холивуд в момента е все още световен ...
18.02 16:40
Холивуд в момента е все още световен субкултурен хегемон, но се търкаля надолу. Всички филми са им на огромна загуба. Особено продукциите на Дисни. Причината: липса на оригиналност, посредственост, но най-съществената е "уок"-а. Сравнително ново название на културно-политическо движение, което назрява от десетилетия, но сега се е превърнало в цензура и терор на изкуството. Има задължителни квоти за участие на чернокожи актьори, за хомосексуални герои (включително и в детски филми) и полит.коректни идеи. Особено научно-фантастичните сериали са голяма скука, точно това, което беше най-интересното. На хората им писна. В същото време руснаци, южно корейци, китайци започнаха да правят много качествени филми и сериали в западащите американски жанрове. Използват се всички инструменти за заглушаването им. Най-хубавият, а и с всички елементи на най-касов филм за миналата година е "Вызов" - това е и първият игрален филм със снимачни дни в космоса. Политически ограничен и затова не е с най-печелившия сюжет, но независимо от глупостите, които се говорят, това е най-обичания научно фантастичен филм за 2023 - всичко друго са бози. В сериалите класи над останалите са китайците с "Трителия". Американците са като недоразвити деца пред такава колосална научно-фантастична продукция. И тук вече ги няма уок-бълвочите. Много хубава тема си отворил. За щастие: живеем в началото на края на рухващата американски киноимперия.
цитирай
2. krumbelosvet - Благодаря за коментара, колега
18.02 21:19
Не знаех за тия симптоми на упадък на Холивуд.
цитирай
3. kvg55 - krumbelosvet,
19.02 21:54
Отдавна не гледам кино.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1985850
Постинги: 1165
Коментари: 3404
Гласове: 3579
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930