Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2022 11:25 - Ситуацията е екзистенциално тежка – Западът ще приеме стратегията „острие срещу острие“
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.10.2022 11:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Американците са решили да нанесат на Русия военно поражение – Путин е предупреден, но не бих се самоуспокоявал, че няма да използва ядрено оръжие

image
  Валерий Соловей

Руският президент преживява период на упадък и влошаване - хоризонтът му се приближава 

Септември беше спокоен месец – по-лошото тепърва предстои, казва руският историк и политически анализатор пред gordonua.com

Интервю на Дмитрий Гордон

-  След 7 месеца война, според Вас, какво се случва с Русия сега?

- Много пъти съм казвал, още преди да започне, това, което у нас наричат „специална военна операция“, че Русия ще стъпи на пътя на политическата катастрофа. И това няма да бъде само разрушаване на режима. Катастрофата ще има общонационален характер и вече нямам никакви съмнения. Това ще бъде много остра, мащабна и драматична криза с много сериозни последствия.
Тази криза сега се намира в началната си фаза и ще продължи много дълго. Кризата ще излезе от рамките на въоръжения конфликт и последствията ще бъдат непредсказуеми. И тя беше започната от самата власт и лично от руския президент, не от Запада, не от Украйна, не и от НАТО. 

- Русия проведе тези псевдореферендуми с ясна идея: сега вече ще кажат, че тази територия сега е Русия и всеки, който се опита да я върне, ще получи ядрен удар. Но Украйна ще продължи да атакува, за да си върне тези области. И какво – ще има ядрена война ли?

- Отговорът на този въпрос искат да знаят всички. Но това не е само политически въпрос, това е въпрос на живот и смърт в прекия смисъл на този израз. Въпрос за живота и смъртта на твърде много хора. Вие много правилно характеризирахте логиката на Путин да бърза с тези референдуми. Но това е само част от плана – да създаде правна видимост за възможността да използва ядрено оръжие. Защото руската военна доктрина позволява използването на ядрено оръжие за защита на собствената територия. 
Втората част, разбира се, е натискът върху Запада и върху Украйна да отстъпят. 
И аз не бих се самоуспокоявал с разсъждения от типа: „Путин няма да го направи, защото не му е изгодно“. И 24 февруари не му беше изгоден. Той е направил много неща, които не му бяха изгодни. Хората, които мислят и говорят така не разбират, че Путин има желязна логика, която се основава обаче на чужди за нас аргументи. Той се ръководи от други съображения. 
И аз бих казал, че това е патологична логика и аз използвам тази дума с медицински оттенък.

- И какво следва?

- Доколкото Западът съвършено очевидно ще предприеме стратегията „острие срещу острие“, за което няколко пъти предупреди руското ръководство, то ние можем да се надяваме на две неща.
Първото, че Путин ще направи условно казано „ядрена демонстрация“. Да се надяваме, че тя, ако се случи изобщо, ще бъде на някое пусто място – в Северния ледовит океан, Тихия океан, някъде.
И второто: ако бъде дадена такава заповед, тя, евентуално, да не бъде изпълнена. Аз подчертавам – евентуално. Защото процедурата за използването на тактическото ядрено оръжие е технически сложна.
Искам да подчертая, че това не е „плашило“. За съжаление това е реална заплаха. И, доколкото знам, на Запад се отнасят към нея именно така. Западът се опитва да минимизира рисовете и заедно с това разбира, че ако сега отстъпи, всичко постигнато с подкрепата за Украйна, ще бъде изгубено. Ето такава е ситуацията – крайно тежка. И даже не само политически, а и екзистенциално тежка.

- Но не мислите, че Западът ще отстъпи?

– Не. Изобщо. Нещо повече, знам, че американците са решили да нанесат на Русия военно поражение. За това е предупреден и Путин. И той иска да им покаже, че е по-силен. 
Това е логиката на Карибската криза, само че много пъти по-тежка. Но американците са взели политическо решение, те имат консенсус и техният елит е настроен необратимо. 

- Какво става, според Вас в главата на Путин? Какво е състоянието му?

- И едното, и другото, е много лошо. Извънредно лошо. Той сега преживява период на упадък и влошаване. Това е свързано не само с този стрес, в който се намира от началото на войната, но и с логиката на физиологичните процеси. Хоризонтът му се приближава. 
Това знае и неговото обкръжение, то чака кога най-накрая той ще даде началото на този транзит, който е обещал: транзит в полза на групировката на Патрушев. Неговото обкръжение знае, че тези физиологични процеси влияят съвсем непосредствено на вземането на решения, тоест на адекватността на оценката на ситуацията на вземането на решения.
Друг въпрос е, че този елит, това обкръжение страда от „стокхолмски синдром“. 
Даже Патрушев, когото смятат за „ястреб“ е бил против мобилизацията. Той я подготви, но не беше съгласен. Той вижда твърде много рискове и твърде много негативни последствия. Военните също не бяха поддръжници на мобилизацията.
Даже силовата част от руския елит сега иска да започне да се договаря с Украйна, дори и с цената на сериозни отстъпки. И тези отстъпки са били обсъждани по време на консултации с американците, но те бяха от американска страна след украинското контранастъпление.

- И на какви отстъпки е била готова Русия?

- Обсъждани са много неща. Фактически всичко, с изключение на Крим. Друг въпрос е вярват ли на тези приказки американците. Но това не е първият път, когато се правят подобни сондажи. Първият е бил още преди да започне всичко това, през пролетта, през май 2021 година. И сондажът е бил направен от негов личен, добър приятел, много близък до него човек. 
Сега с това се занимава Николай Патрушев.
Но първият въпрос е: какво иска самият Путин? Готов ли е на тези отстъпки? 
А той не е готов.
Това, на което е готов Путин е фиксирано с тези „референдуми“: признаването на тези територии за част от Русия плюс още някои предимства за Русия. Аз мисля, че става дума за това, което е обсъждано през март: извънблоков статут на Украйна и други подобни неща.
Но – още веднъж казвам, това е много важно – решенията взима само президентът, ръководейки се от логика, която за нас изглежда все по-фантасмагорична и плашеща.

- И какво иска той, какво диктува тази логика?

-  Той би искал да изиграе историята. Да я преиграе, започвайки през 2014 година. Затова, особено след февруари 22-ра той действително поиска да възстанови Съветския съюз, да възстанови едно пространство, което…

- Империята.

- Да, империята. Без, може би, без Прибалтика,  макар че той си е правил планове как да ги откъсне от НАТО. Иска да води разговор с НАТО като равен, да определя правилата в Европа. И Украйна беше първата крачка. И не е тайна, че през март, той малко съжаляваше за това, че започна с Украйна.

- Съжалявал е? 

- Да, съжалявал. Защото неправилно е преценил ситуацията. Това, предполагам, не е негова вина. Вината най-вероятно е на хората, които са му давали информация. И които са го уверявали, че Украйна всеки момент ще рухне под тежестта на собствените си грешки и престъпления, а руската армия ще бъде посрещната, ако не с песни и танци, то с хляб и сол.
Но сега той е готов да постави всички на ръба на катастрофата. Само и само да не загуби той.

- Според Вас, възможен ли е заговор против Путин от така наречения кремълски елит? Или възможен ли е масов протест, който да помете путинската власт?

- Масов протест – не. Гледам как върви мобилизацията. Вярно, че не предизвиква възторг. Вярно, че има бягащи, в голяма степен това са градска средна класа, „бели якички“. Но мнозинството отива във военкоматите. Да, пияни, без възторг, но отиват. Свиват рамене: „Какво да направим?“
Ще видим как ще се развият настроенията след като мобилизираните стигнат на фронта. Мисля, че тогава ще има рязък ръст на недоволството. Но само по себе си това не е протест, не е нещо масово. Това може да се случи, ако част от елита, някоя от фракциите призове на протест.
Невъзможен ми се вижда и заговор. Не и в настоящия момент. И когато Ви говорят, че се готви заговор – това не е вярно. Това е съвсем сигурно. 
Има недоволство, всичко това не се харесва на елита. Но заговор няма по една проста причина: заговорници могат да бъдат само силоваците, а те контролират всички останали. Никой друг не може да организира дворцов преврат. 
А на силоваците това не им е необходимо. Те смятат, че властта така или иначе ще премине в ръцете на групата на Патрушев. Това за голяма част от сегашните чекисти е знаме и символ. 
Така че, за какво им е?
Друг въпрос е, когато ситуацията започна да се влошава, когато ситуацията на фронта продължи да се влошава, авторитетът на Путин да продължи да пада – тогава те ще се замислят кой ще понесе отговорността за всичко това. Но е нужна някаква външна динамика. Или той да се влоши толкова много, че те в един момент да решат, че не трябва да се отлага повече.
Но не и докато има възможност за легално предаване на властта, запазване на путинската система без Путин. 
Самият Патрушев, независимо от огромното му влияние не е уверен, че ще може да удържи властта. Той знае, че има влиятелни групировки и само Путин ги контролира, само той им е модератор. Но тези групировки може да започнат много бързо да действат, ако него го няма.
Затова те все пак биха искали да има легален преход на властта. Но за това още не е дошло времето. Това не означава, че няма да дойде. Може още следващата пролет да видим нещо подобно. Но ни очакват много … не мога да намеря подходяща дума …приключения. Не е това думата. Но ще ви кажа - този септември беше спокоен месец в сравнение с това, което ще се случи по нататък, всичко ще става значително по-лошо във всяко отношение.

- По-лошо?

- Много по-лошо. Рисковете ще се увеличат несравнимо. Несравнимо ще се влоши атмосферата в Русия. Несравнимо ще нарасне напрежението на фронта. 
Не знам, може да има и някаква пауза. 
А може мобилизираните да ги принудят веднага да започнат настъпление. Макар, че познавайки условията, не вярвам много във възможността за настъпление. Но като цяло, ще става по-лошо. Рисковете ще нараснат колосално. Просто колосално.
Аз разговарям с хора, които са осведомени по-добре от мен. Те казват, че „всичко се развива така бързо и така неочаквано се влошава, както не сме очаквали. Тоест, ние знаехме, че всичко ще бъде зле, знаехме, че ще деградира. В това нямаше никакво съмнение. Но, че ще стане толкова стремително и толкова опасно – това никой не го предполагаше“.
Тоест, всичко се развива по най-лошия сценарии. И ще се влошава. 
Не покращення, а погіршення будет. (Ще има влошаване, а не подобрение – укр.) Това е.

Превод: Faktor.bg

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060631
Постинги: 785
Коментари: 1354
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031