Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2021 11:10 - На час по лъжичка, за да няма пресищане...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 2013 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 01.02.2021 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           
            Великият български държавник, всеотдаен борец за националната свобода и независимост на Обединена България Стефан Стамболов, е казал Цялата Истина, която е преживял и осъзнал с будното си, родолюбиво и отдадено на националната кауза и интереси съзнание! А ето и точните му думи пред Ал. Батемберг:
            "КАЗАНО ОТ СТЕФАН СТАМБВОЛОВ - СТРОИТЕЛЯТ ... Автор: getmans1 Категория: Политика   image
Прочетен: 64 Коментари: 3 Гласове: 6
Последна промяна: 07:29

   "Да се не закачат с нас руссите, защото голямо зло има да им пати главата"

                 Памет за големия държавник и строител на съвременна България

    image

 

 

Стефан Стамболов

6-ий декемврий 1886

„В борбата ни с турците за нас Россия беше свята, на нея ни гледахме с пълно и безпределно доверие, от нея чакахме да ни помогне…
Тогава ние с ненавист и омраза гледахме не само на турците, но на австрийците, на немците, а най-вече на англичаните, които високо викаха, че Россия не иде да ни освободи, а да ни пороби, завладее и погълне… Кой българин вярваше на тия немско-английски палаври,(така нарича европейците, б.р.)?


А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за българската независимост и народност, като гледа какво вършат русите в България и навън, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави, и уместни.


Като разбрахме, че Россия иска да унищожи Царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се почна между Россия и нас една страшна и непримирима дипломатическа война, война между „освободителите“, днес превърнати в грабители и „освободените“, между малкия Давид и исполина Голиата…“


„И ясно е за всякиго, че всички желаят да одържат победа българете над руссите, безмерно малкия и слабия над безмерно големия и силния. С едно постоянство, което учуди всичкия свят, с една неучаквана вещина, с една примерна ревност и бдителност, с една предвидливост и съобразителност българете унищожиха всичиите руски интриги, разкъсаха всичките им примки и прескочиха всичките трапове, които им бяха приготвили „освободителите“. Интригата и подкупът, заплашванията и заканванията не подействуваха, изкуствено приготвените бунтове умряха преди да се родят, обещанията много малко души прилъгаха, нотите останаха мъртва буква…
Аз вярвам, че България ще излезе цяла и невредима от днешната криза, мене ми шепне един глас, че скоро държавният ни кораб ще влезе в добро и безопасно пристанище и че покровител на всичките моряци и кораби, българският светец Св. Никола, ще пази нашия кораб.


Да се не закачат с нас руссите, защото голямо зло има да им пати главата.


Россия ще влезе в капана, който отколе й се гласи, ще се почне една общоевропейска война, в която по всяка вероятност Россия ще бъде разбита.


Затова нашите братушки ще сторят много добре да си понамалят претенциите и ограничат апетитите, а така също и да не бият котката в затворена стая, защото тя може да се хвърли на врата им и тогава не са знае що може да стане – или котката ще бъде пребита, или калугера удушен.”

Димитър Маринов предава думите на Стефан Стамболов отправени към княз Александър Батенберг :

 „– А кръвта на руския народ? – възрази княз Александър с болна ирония.”

„- Ох, да оставим тая кръв. Ако русите проляха кръв, и ние не проляхме вода. Стомилионна Русия изгуби 40 000 войници и два милиарда лева. За избитите си синове те взеха Бесарабия и цяла област в Азия, а за изхарчените рубли те взеха тройно военно обезщетение от Турция, за окупацията те взеха и от нас двадесет милиона.
А ние? От три милиона народ ние дадохме жертва сто хиляди души; опустошенията и пепелищата погълнаха цели натрупвания от векове, чиято стойност надминава десет милиарда.
И какво получихме? Отечеството ни – разделено на пет части и раздадено по милост на различни държави. И още – едно натрупано опекунство, което ни души всеки час, което ни спъва на всяка стъпка. Не, ние ще хвърлим туй опекунство и Ваше Височество трябва да останете начело на тая борба.”

           
             Дълбок поклон пред тази велика, прозорлива личност, отдала цялата си енергия и живота си за Свободата, Целостта и Независимостта на Отечеството ни – България! Мисли и осъзнавай Истината, българино, за да не си крепостен на руския вмирисан ботуш!

                                                                              С цялото ми уважение: Огнян Узунов
                        


                                                             
 
           




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. batogo - !!!:)))
01.02.2021 12:26
Изтрих ви коментарите, понеже не си падам по лъжи и глупости!–:)))
цитирай
2. eva666 - ? защо така..грубо
01.02.2021 12:33
...който обича Истината, има по други Критерии..
...не ми допадат редовните клишета..и банален стил,може би и поради това..
но, признавам,Темата днес, е по..интересна.)
благодаря,аз съм Юлия
цитирай
3. morskipesni - Най-великият БЛАГОДЕТЕЛ (Евлоги Георгиев) в историята на България, живял скромно и подарил милиони ЗА ОБЩЕСТВОТО:
01.02.2021 13:51

За Софийския Университет;
За болницата в „Галац“;
За университета „Карол I“;
За Българско девическо училище в Солун;
За Българска болница в Цариград;
За фабриката в Карлово, където да имат препитание семействата на изкланите от турците мъже през 1877г.;
За сградата на женското дружество в Карлово;
За множество стипендии на български младежи;

Тоя свят човек е изгонен (ОТ НС) по желанието на един НЕУДАЧНИК, възвеличен от враговете на България, защото е бесен русофоб, бил и избивал русофили. И довел на трона ГРОБОКОПАЧА на България, Фердинанд, след като вече е успял да се провали и като организатор на Старозагорското въстание, и на Априлското въстание в Търновски окръг...

Едно нищожество успява в политическите хватки срещу един свят човек. И това нищожество, е знаме и икона за нашите десни ПОЛИТИКАНИ до днес...
цитирай
4. batogo - !!!:))) Братята Евлоги и Христо Георгиеви са родолюбци и благодетели за Българската кауза.
01.02.2021 15:50
Те нямат нищо общо с политиката и с русофилията, защото са будни, български възрожденци, радетели са просперираща България и за народни благини, затова завещават всичкото си имущество на българската държава!
Такава е Истината, Морски! Останалото е лъжа и е от Лукавия!
цитирай
5. nkf - Колосална личност и грандиозна ...
01.02.2021 19:26
Колосална личност и грандиозна личност е Стамболов. Никога няма да се забрави неговият принос за България.
цитирай
6. batogo - !!!:))) Така е, Мартине!
02.02.2021 11:49
Но явно в блога има доста промити мозъци, русо и путинофили, които никога няма да проумеят тази простичка Истина! Да са живи и здрави!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
02.02.2021 14:02
Всеки си има кусури, Стамболов- също!
Но , според мен, като държавник,в Нова България и досега- няма равен! Милее за България!
И от него могат да се учат всички!
Иначе,приказки-бил женкар, алчен, страхливец, имат се предвид Априлското въстание и Освободителната война, в които реално не участва,но няма как да се подмине това, че мъчи се, да направи България модерна,с Бързи темпове! Ако не е била неблагодарността на Фердинанд, със сигурност е щял да постигне мечтата си!
Иначе е принципен, докрай!
Най-близкият му приятел, Олимпи Панов е осъден на смърт Преди изпълнението на присъдата му, майка му , на Стамболов, се моли да го помилва! Той е категоричен, че няма да го направи
Но когато му носят в къщи известието за изпълнената присъда, плаче неутешимо цяла нощ!
Въпреки табуто в рода за името му- Достоен строител на България е и най- добрият и политик!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Благодаря ти за истинните думи и отношение, Иване!
03.02.2021 06:31
Никой не е съвършен, но достойният, търсещият Истината, работещ неуморно за утвърждаването на Истината в живота като основна житейска същност и добродетел за развитието, си остава винаги, с истино-любивите си, полезни за Цялото дела, достоен и след смъртта. А онези, които оплюват достойните, оплюват единствено себе си.
Хубав, светъл ден, приятелю!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1772926
Постинги: 652
Коментари: 4522
Гласове: 41523
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031