Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2020 08:01 - ЧЕСТИТ БЪЛГАРСКИ ВЕЛИКДЕН, ПРИЯТЕЛИ!
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 2058 Коментари: 15 Гласове:
19

Последна промяна: 07.09.2020 15:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           НА ДНЕШНИЯ ДЕН ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ ПО ДУХ, ДУША, СЪРЦЕ, РАЗУМ, ВОЛЯ И САМОСЪЗНАНИЕ ЧЕСТВАТ СПОСОБНОСТТА И ВЪТРЕШНАТА СИ СИЛА, ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ ТЕЖКИ ЖИТЕЙСКИ ТРУДНОСТИ И ИЗПИТАНИЯ ДА ОТСТОЯВАТ ПРЕД СВЕТА С ЧЕСТ, ПОЧТЕНОСТ И ДОСТОЙНСТВО СВОЕТО ЕДИНСТВО И ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАТ НА НИКОЯ ВЪНШНА СИЛА ДА ГИ РАЗЕДИНЯВА И ДА ГИ ОТКЛОНЯВА ОТ ИЗБРАНИЯ ОТ ТЯХ ПОЧТЕН, ДОСТОЕН ПЪТ НА РАЗВИТИЕ И ПРОСПЕРИТЕТ В БОЖИЯТА ЛЮБОВ, МЪДРОСТ, ИСТИНА, СВЕТЛИНА, СИЛА И БЛАГОДАТ!
           НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ,ЧЕ КОМУНИСТИТЕ И РУСОФИЛИТЕ, СЛУГИ НА МОСКВА, БЯХА ЗАБРАНИЛИ ЧЕСТВАНЕТО НА ТОЗИ ВЕЛИК ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ПРАЗНИК, ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ.
           ТЕ ВИНАГИ СА НЕНАВИЖДАЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НЕНАВИЖДАТ АКТА НА СЪЕДИНЕНИЕТО, ОСЪЩЕСТВЕН ОТ ДОСТОЙНИТЕ, РОДОЛЮБИВИ ПО ДУХ И САМОСЪЗНАНИЕ БЪЛГАРИ, ИЗРАЗЯВАЩ ЖЕЛАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ РОД ЗА ОБЕДИНЕНИЕ В ИМЕТО НА СВОБОДНА, НЕЗАВИСИМА, ПРОСПЕРИРАЩА БЪЛГАРИЯ, ВЪПРЕКИ ЯРОСТНАТА СЪПРОТИВА НА РУСИЯ И ПРИГЛАСЯЩИТЕ И В ХОР ВЕЛИКИ СИЛИ.
           ТЪМНИТЕ СИЛИ И ДНЕС ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА НАСЪСКВАТ И РАЗЕДИНЯВАТ, ЗА ДА УГОДЯТ НА МОСКОВСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ И ДА ПРОВАЛЯТ ПРАЗНИКА НА ИСТИНСКИТЕ ПОЧТЕНИ, ДОСТОЙНИ, РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ.
           НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ВИ ВГОРЧАВАТ ДНЕШНИЯ БЪЛГАРСКИ ВЕЛИКДЕН!!!
           БЪДЕТЕ СИЛНИ, ПОЧТЕНИ И ДОСТОЙНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ, ВОЛЯ И НЕПОКОЛЕБИМА ВАРА В ИСТИНАТА!!!


           А ЕТО И МАЛКО ИСТОРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА ОКОЛО СЪЕДИНЕНИЕТО, ПУБЛИКУВАНИ ОТ БЛОГЪРА historybg2018 С БЛАГОДАРНОСТ ЗА ТРУДА МУ:


          Приносът на Гаврил Кръстевич за обединението на България Автор: historybg2018 Категория: История   image
Прочетен: 7 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 14:49

Гаврил Кръстевич е една от най-забележителните личности в новата българска история, но за съжаление, твърде непознат на нашата общественост. Той е един от най-образованите българи не само за времето си, но и до днес, владеещ езиците, говорени в Османската империя, тънък познавач на гръцки, старогръцки, латински и френски, завършил право в Сорбоната с подкрепата на Стефан Богориди, след което е негов частен секретар, управител на остров Самос, автор на Търговския закон на Османската империя, член на Висшия правосъден съвет на Османската империя, един от учредителите на Българската екзархия и главен управител на Източна Румелия от 1884 до Съединението през 1885 година.
             
Кръстевич е фактическият управител зад гърба на сина на Богориди преди последния да почине. Като такъв той създава отлично управление на Румелия, въвежда пожарна охрана и санитарна служба, между мн. др. неща. Като генерален губернатор той разполага и с тайната служба и не може да не му е било известно за огромният брой гимнастически дружества в Източна Румелия, за това, че те се въоръжават, пък и за настроението в неговата жандармерия. И вместо да вдигне телефона и като турски държавен служител и да съобщи в Цариград за това, той нищо не издава!

Ние само можем да си представяме какво е мислил този велик българин, когато младият офицер Продан Тишков (Чардафон) го „арестува“ и с годеницата си унизително го прекарват като „Треперко паша“ през Пловдив, преди да го изведат от Румелия: „Това унижение е несравнимо с делото на обединението на България, което е лелеяната мечта на моя изстрадал народ!“ Запазени са само думите, които той казва на младия офицер „Момче, не забравяй, че и аз съм българин!“

               А сега си представете, как руския цар изтегля руските генерали от княжеството с цел да отслаби княжеската армия, как се разбира с Австро-Унгария Сърбия да бъде въоръжена срещу България… и как онази млада армия съставена от мизийци и румелийци за три дена е прехвърлена от турската граница на Сливница… Част от онези младежи, които оставиха костите си на Сливница идват от тези гимнастически дружества в Румелия…

 

Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха

И твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх.

И при всичките свои огромни усиля този човек работи 40 години над първата научна  История на България, написани в традициите на западноевропейското възраждане. Първият том беше издаден през 1869 и от тогава до 2016 никога не преиздаван. А ръкописите на вторият и третия събираха прахта в Националната библиотека докато с усилието на издателство ГУТА-Н и Националната библиотека св. Св. Кирил и Методий“ не видяха бял свят през 1919 г.:

Българска история, Том 1 Българска история под името на хуните, Гаврил Кръстевич. Издадена за първи път в Цариград в печатницата на Македония през 1869. Препис на съвременен български език: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-90656-1-7, Издателство ГУТА-Н, 19.07.2016, София, 316 стр.

https://www.book.store.bg/p188433/bylgarska-istoria-tom-1-bylgarska-istoria-pod-imeto-na-hunite-gavril-krystevich.html

http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=6171

 image

Българска история, Том 2 (485-668 г.), Гаврил Кръстевич. Ръкопис, написан преди 1865; Първо издание 2019; Препис от старобългарски ръкопис и превод на съвременен български език: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-7444-117, Издателство ГУТА-Н, 27.03.2019, София, 278 стр.

https://www.book.store.bg/p250919/bylgarska-istoria-tom-2-485-668-g-rykopis-zavyrshen-predi-1865-gavril-krystevich.html

 image

Българска история, Том 3 (668-1041 г.), Гаврил Кръстевич. Ръкопис, написан преди 1865; Първо издание 2019; Препис от старобългарски ръкопис и превод на съвременен български език: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-7444-124, Издателство ГУТА-Н, 16.05.2019, София, 498 стр.

https://www.book.store.bg/p253829/bylgarska-istoria-tom-3-668-1041-g-rykopis-zavyrshen-predi-1865-gavril-krystevich.html

 image

Животът на Мохамед, същност на исляма, Гаврил Кръстевич. Ръкопис, написан преди 1865; Първо издание 2019; Препис от старобългарски ръкопис и превод на съвременен български език: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-7444-13-1, Издателство ГУТА-Н, 16.05.2019, София, 60 стр. 

https://www.book.store.bg/p253927/zhivotyt-na-mohamed-syshtnost-na-isliama-gavril-krystevich.html

image

Кака да управляваме (Писмото на патриарх Фотий до княз Борис - наръчник за политици и менажери), Гаврил Кръстевич. Ръкопис, написан преди 1865; Първо издание 2019; Препис от старобългарски ръкопис и превод на съвременен български език: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-7444-14-8, Издателство ГУТА-Н, 16.05.2019, София, 40 стр. 

https://www.book.store.bg/p253929/kak-da-upravliavame-pismoto-na-patriarh-fotij-do-kniaz-boris-narychnik-za-politici-i-menidzhyri-gavril-krystevich.html
image

Други книги на този издател:

 

https://www.book.store.bg/c/p-l/m-3547/guta-n.html

https://ciela.com/publisher/guta-n.html

http://knigabg.com/index.php?page=publisher&id=2606

https://m.helikon.bg/publisher/167796-%D0%93%D1%83%D1%82%D0%B0---%D0%9D.html

https://www.ozone.bg/books_publisher-guta-n/

http://www.bookpoint.bg/search.html?search_q=%D0%93%D0%A3%D0%A2%D0%90-%D0%9D


МИСИЯТА И СЪДБАТА НА АЛЕКСАНДЪР БАТЕНБЕРГ– ОБЕДИНИТЕЛЯТ

image

Всяко време открива своите герои – личности, натоварени от Небесата със задачите на епохата. Това са своеобразни пророци – говорители и визионери, даващи израз на колективния вик – чутият от Небесата вопъл на народа. Като инструменти на Духа, движещ народните съдбини.
И преди някой да възроптае, че Александър Батенберг не е българин, но германски принц, ще споделя досега неизвестна информация, която моят род съхранява от поколения. Първо нека е знайно, че още от падането на България под византийска власт, основни ядра от династичните български родове се свързват със свои родственици от Европейски благороднически фамилии, които носят същата гетска (готска) кръв, от която са кралете-основатели на европейските кралства през Ранното средновековие при експанзията на истро-гетите и беси-гетите (така наречените готи) в Европа, довела до разпада на Римския свят...Асеневци, чието въстание по-късно възстановява Българската държава, нямат кръвна линия от царете на Аспарухова България, въпреки че всячески се опитват да обосноват своя произход от древните родове на богарските царе-жреци… Още веднъж след падането под османска власт има такова преселение на българското благородничество на запад към европейските знатни дворове, от където впрочем се опитват да създадат християнски съюзи срещу поробителите мюсюлмани…
Любовта на Батенберг към България и неговото изрично желание да бъде погребан в свещаната Й земя, има своето родово обяснение. Чисто и просто в рода на Батенберг има и българска династична кръв. Ако българите, останали в завладените територии, не съхраняват родословното си дърво, защото се унищожават от поробителите съвсем целенасочено всички носители на памет, включително биват убивани или помохамеданчвани останалите в страната боляри, то това съвсем не е така в Европа. Но това е друга тема, която по особени, лични съображения не бих коментирал тук. Но защо тогава Батенберг крие тази родова връзка? Причината е много проста. Сестрата на неговия баща е руска императрица – жена на Александър II – Царят Освободител. Дали руският император е знаел за тази кръвна връзка на Батенберг с българите, ние не знаем, но вероятно при избора на бъдещ български княз е натежало мнението на императрицата. Много по-вероятно е тази кръвна линия да е останала в тайна от руския цар. По-скоро той е разчитал, поставяйки свой роднина (по линия на жена си) на българския престол, такъв да защитава интересите на руската династия. И не е очаквал (особено това се отнася за неговия наследник, синът му– Алексанъдр III ) такава самостоятелна политика от страна на младия български княз в интерес на българския народ, такава твърдост, верност и саможертва в името на националната ни кауза... Батенберг мъжествено устоява и в най-трудните моменти, когато е под натиск отвсякъде, интересите на българския народ и въпреки заплахите отвсякъде, присъединява Източна Румелия към младото Българско княжество. Дори участва след това на бойното поле във войната срещу сръбските агресори, рискувайки живот и чест, нещо, което никой от неговия ранг в онази епоха не прави...
В своите изповеди пред духовник, той споделя ожесточената вътрешна борба, която е имал преди да вземе съдбоносното решение – Съединението на България. Напълно наясно с последствията – загуба на престола и живот, той предпочита да остане верен на призванието си, дадено му отгоре, подобно на древните си предци – богарските царе- пастири. Които не служат на земни господари и монарси, било те и „Велики сили” (но земни), но изпълняват мисията на пазители и благодетели на народа си, служба, поверена им от Бога. Така отдавайки себе си в жертва, подобно на своя Небесен Цар и Повелител, Батенберг остава княз от Бога (Каназ иу Боги) завинаги, отвъд преходните „царства” на низките политически интриги. Неслучайно, по-късно, династиите на неговите гонители биват изкоренени в резултат на световната война – като последвала съдба от Бога.
Но според спомените на неговите приближени, в него остава огромното огорчение, което Александър Батенберг е изпитал при ответния на Съединението удар – превратът, осъществен от български военни (всъщност руски агенти), които го арестуват и под конвой го водят извън територията на страната, в ръцете на неговите поръчители. (нека си припомним, че така наречените „русофили” тогава са върли противници на Съединението по „заказу” на руския император). Въпреки че след контрапреврата го връщат обратно на трона, за доброто на народа, за да излезе държавата от дипломатическата „обсада”, княз Батенберг окончателно абдикира от престола. Но никой, дори неговите защитници (Стамболов и др.), не се опитват, въпреки международния натиск, да го задържат на трона, да останат докрай верни на своя княз, а предпочитат да го жертват политически.
„Тези, за които пожертвах младост, проливах за свободата им кръв, с които се сражавах рамо до рамо за тяхното въздигане и обединение, ме предадоха, като стока, като добитък за продан…”. Горчилката, която трябва да изпие обаче не съкрушава сърцето му, и дори отдалече в молитвите и мислите си той остава наш княз, дори и след смъртта си. Без лични амбиции, без гордост и високомерие, без каквито и да е други изисквания, той пожелава тялото му да почива в неговата родина – България, където и понастоящем е неговата гробница в центъра на София. Но колко българи днес я знаят, и колко я посещават с благодарност? Какъв по-добър цар Бог да изпрати на българите след Освобождението? Истински освободител – защото участва в бойните действия като доброволец в руско-турската война, още преди да бъде коронован. Неговата истинска любов, саможертва и служба на своя народ по време на Съединението и последвалата война и бойни действия (а и отказ впоследствие от престола заради добруването на държавата), е не само на хартия, но и на дело.
Но не е ли това тогавашно лицемерно отношение на българските политикани, служещи на свои и чужди интереси (не народните), същинската причина Всевиждащият да допусне да дойде на трона друг (и друга династия от него), щеславен авантюрист , който да мисли преди всичко за себе си, и чието управление ще доведе страната до няколко национални катастрофи?
В завършък ще кажа само, че делото на Александър Батенберг тепърва ще се реабилитира и оценява според Истината. И ако българите му отредим достойното заслужено място във вечната Памет на рода ни, може би Бог ще погледне на нас благосклонно, като хора, оценяващи и благодарни на Неговите пратеници, и ще издигне отново царе-пастири като водачи и управници.

източник: https://www.facebook.com/tsvetanguide/photos/a.1826554557571859/2651040185123288/?type=3

 




Гласувай:
21


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Чеснит празник, Огняне!
06.09.2020 08:40
Съединението е наистина велико дело!
То паказва на какво е способен Българинъг, когато е загърбил дребните неща в ежеднението и над всичко е поставил България! Само нея! Не борби за власт , богатство , пари, постове......
За съжаление, този велик, славен период е продължил само 33 години! С неколкократна чужда намеса му е сложен край На някои не е удобна силна България!
Както и да е, това не пречи ние да се борим за нея, а не да се примиряваме!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
2. getmans1 - Днес ще е един тъжен празничен ден ...
06.09.2020 08:40
Днес ще е един тъжен празничен ден изпълнен с фалш и лъжи ... от тези;
„ТЪМНИТЕ СИЛИ И ДНЕС ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА НАСЪСКВАТ И РАЗЕДИНЯВАТ, ЗА ДА УГОДЯТ НА МОСКОВСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ И ДА ПРОВАЛЯТ ПРАЗНИКА НА ИСТИНСКИТЕ ПОЧТЕНИ, ДОСТОЙНИ, РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ.„
цитирай
3. krumbelosvet - И на тоя ден
06.09.2020 08:52
И на тоя ден омразата е главно занимание на батого, леонът и с-ие.
Ако от тях зависи, Съединение на куково лято. Бяс макартиски у "истинските бугари".
цитирай
4. ivoki - ЧЕСТИТ ЧИСТО БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК !!!
06.09.2020 13:25
ПРЕКРАСНО !
цитирай
5. nedovolen - Честито на всички, които го тачат и ...
06.09.2020 13:35
Честито на всички, които го тачат и на останалите.
Нищо, че нищо не остана от него.
:)))
цитирай
6. batogo - !!!:))) Благодаря, Иване!
06.09.2020 13:43
Основната причина този славен период за България да продължи само 33 години е масираната подривна дейност на коминтерновците-русофили, работещи постоянно срещу България и нейното развитие като самостоятелна държава.
Хубав празник, приятелю!
цитирай
7. barin - Честит празник, Оги. Според мен ...
06.09.2020 13:47
Честит празник, Оги. Според мен днешния ден е подходящ да бъде национален празник. Основните ми доводи са, че Съединението е извоювано без чужда помощ и не може да се политизира в зависимост от пристрастията.
Поздрави!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Денят ще е тъжен само за манипулираните, приятелю Гетманс1!
06.09.2020 13:53
Останалите ще му отдадат с радост полагащите му се за един велик национален празник чест и почитания, подминавайки жалките опити на комуНизостта да го провали и омаскари! -:)
цитирай
9. batogo - !!!:))) Благодаря, Ivoki !
06.09.2020 13:57
Бъди жив и здрав!
цитирай
10. batogo - !!!:))) Благодаря ти за точния, смислен и истинен коментар, Ванка!
06.09.2020 14:52
Напълно съм съгласен с теб!
Според мен Съединението, обявяването на Националната ни Независимост, делата на Българското Опълчение и военните подвизи на генерал Колев и Конницата му в защита на националната ни граница и спасяването на северна Добруджа, са достойните за почитане като национални празници дати, защото са чиста проява на силата и волята на българския свободен дух в съвременната ни история!
Чест и почитания за мнението и позицията, приятелю!
цитирай
11. petgrig - Да ни е честит
06.09.2020 14:56
един от най-българските празници! И не обръщай внимание на писанията на Червеносветещи, не си струва:)
цитирай
12. kvg55 - batogo,
07.09.2020 00:01
"НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ,ЧЕ КОМУНИСТИТЕ И РУСОФИЛИТЕ, СЛУГИ НА МОСКВА, БЯХА ЗАБРАНИЛИ ЧЕСТВАНЕТО НА ТОЗИ ВЕЛИК ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ПРАЗНИК, ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ".
Съединението се изучаваше в учебниците по история на България. Що се отнася до празнуването и 3-ти март не беше официален празник до 1978 година.
цитирай
13. batogo - !!!:)))
07.09.2020 09:06
Някой ден може и да осъзнаеш поне част от Истината, кгб55 ?!?! Дай Боже!:)
цитирай
14. batogo - !!!:)))
07.09.2020 09:11
Да са живи и здрави червеносветещите, Петре, че без тяхното присъствие и действия нямаше как да опознаем в дълбочина бездънната наглост, простащината и глупостта!
Поздрави!
цитирай
15. batogo - !!!:))) Само на пръв поглед изглежда, че нищо не е останало от Съединението, Недоволен!
07.09.2020 15:07
В същност това, което е останало тепърва ще се осъзнава и утвърждава!:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1794577
Постинги: 660
Коментари: 4541
Гласове: 41780
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930