Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2014 13:13 - Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 2152 Коментари: 5 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Да разгледаме една тема, по която в скоро време могат да възникнат безброй спекулации - темата за задължителното гласуване, което на пръв поглед изглежда недемократично според онези, които считат, че така им се нарушава правото на избор...
      Правото на избор е изначалното и неотменно житейско право на всяко разумно и съзнателно същество. То е основен, неизбежен и непроменим Вселенски закон на съзнателното развитие и негово основно правило, неизбежно за човека.
      Във всеки момент от живота си човекът прави някакъв избор. Дори когато избере да не прави избор, това пак е негов избор и негово право. И както всеки избор и всяко право, е свързано с определени, неизбежни последици, защото всяко право е поемане на лична отговорност за избраното действие или бездействие.
      В следствие от гореказаното следва, че личният избор да гласуваме или да не гласуваме също е обвързан с определени последици. Както житейският избор е неизбежен и свързан с последиците от него, така и гласуването, като фрагмент от житейския избор също би трябвало да е неизбежно, и с произтичащите от него последици.
      Сигурно ще попитате защо? Ами защото ако личният избор не е обвързан с лична отговорност, то тази отговорност се пренася върху онези, които са поели своята лична отговорност, което е житейска несправедливост. А според житейските закони, целящи точно справедливост, всеки е отговорен единствено за своя личен избор и носи само последствията от поетата лична отговорност.
      За да се възстанови житейската справедливост, като всеки гражданин поеме личната отговорност за своя избор, според логиката на справедливостта трябва да се въведе задължително гласуване.
      То няма въобще да нарушава абсолютното, неотменно право на избор на всеки, защото който избере да не гласува, просто няма да гласува. Но този избор, както всеки друг отговорен избор ще носи определени последици, примерно глоба от 100 лева, която ще отиде отчетно в пенсионния фонд.    Така справедливата последица от един отговорен личен избор ще допринесе полза за цялото общество, без да са нарушени ничии права и без да се налага някои да носят чужда отговорност.
      А ако изразим това в цифри, при 2 000 000 негласували, както обикновено, събраната в пенсионния фонд сума след избори ще бъде 200 000 000 / двеста милиона лева / , което ще позволи пенсията на всеки пенсионер след избори да бъде увеличена със 100 лева.
      Другия ефект от тази справедлива мярка ще е, че ще се намали влиянието на изборния туризъм и купуването на гласове, защото при глоба от 100 лева, цената на купен глас трябва да е доста над глобата, а това ще е твърде скъпо и неизгодно за която да е партия.
      Затова добре помислете, скъпи сънародници и ще осъзнаете, че дяволът не е толкова черен, колкото някои искат да ви го представят... :) От мен хубав ден и ползотворен размисъл!



Гласувай:
12


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Прав си, Огняне!
11.11.2014 13:50
Изборния закон се нуждае от промяна!
Даже считам, че освен глоба, трябва да има поощрение за гласуващите. Те гласуват в неделя, денът им е провален, особено ако се наложи да чакат, така ,че те заслужават един среден надник от порядъка на 20 - 30 лева Безплатен труд не бива да има
Въпреки, че в днешна България на всяко добро бързо му се намира цаката!
Приятен ден!
цитирай
2. getmans1 - Батого, да си го кажем направо, и това не разрешава въпроса ...
11.11.2014 15:43
... купувачите още повече ще се вихрят, ще бъдат търсени и даже мизата за глас ще падне.
Когато за един човек 100лв са проблем какво му пречи да си изкара още някой друг и „кеш“. Агнето цяло а вълка даже по-сит.

Нещо друго трябва да се измисли, че хората ни в чужбина да могат да гласуват, в Гърция,Италия и Испания има няколко пъти повече български граждани от колкото в Турция а гласуват в 10 пъти по-малко секции, защо!?
Някой много се страхува от тези гласове и оправданието „за оскъпяване на изборите“ вече не върви защото какъв проблем са още няколко милиона.
Ако си забелязал и братята румънци също са на това дередже и даже протестират.

И друг път съм писал че ще се променят нещата само тогава когато в България се завърнат дори половината ни гастарбайтъри. Някои правят всичко възможно тези хора да не участват в обществения живот, да не гласуват най-вече, виж да се радват на парите които изпращат е друг въпрос.
Приятна вечер и на теб:)))
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздрав!
11.11.2014 17:24
Благодаря за градивните мнения, приятели! Това ми е целта - повече съзидателни мнения и повече теми за размисъл и търсене на решения. Такъв е пътят към силно, осъзнато гражданско общество... :) Бъдете здрави!
цитирай
4. mt46 - По въпроса
12.11.2014 00:02
има основателни аргументи "за" и "против"... Задължителното гласуване не е панацея и не е основен проблем. То няма да елиминира купения вот. Ако негласувалите досега гласуват с празни бюлетини, ще се запази партийното статукво...
цитирай
5. batogo - !!!:))) Поздрав!
12.11.2014 06:50
Нищо не е панацея, но търсенето на решения води до осъзнаване. А живота в безсъзнание си е чисто вегетиране и носи най-вече негативи на самите неосъзнати, макар от това да губят всички... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1778913
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41532
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031