Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2013 18:14 - Когато един народ има тежка, нерадостна съдба прекалено дълго, това значи, че не си е научил историческия урок.
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 2544 Коментари: 9 Гласове:
16

Последна промяна: 05.08.2014 17:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Според мен, основният исторически урок, който всеки народ трябва да усвои и превърне в свое верую, за да съхрани СИЛАТА, ВОЛЯТА, ДОСТОЙНСТВОТО И ЦЕЛОСТТА СИ, Е ДА НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА БЪДЕ РАЗЕДИНЯВАН ПО НИКАКЪВ ПОВОД  И ДА НЕ ПОЗВОЛЯВА ЕНЕРГИЯТА МУ ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНА ЗА ВЪНШНИ ИНТЕРЕСИ ИЛИ В НЕГОВА ВРЕДА.
     Ето този основен урок е дошло времето ние, българите, да научим и усвоим добре, за да продължим напред в развитието и утвърждаването си като народ и общество.
     На единство можем да се поучим от политическия елит и от бизнес-елита. Те са си научили добре урока и щом се налага, действат като един, обединени от общите си интереси, които много добре знаят и отстояват докрай, безкомпромисно и безапелационно. И едните, и другите са мотивирани от вътрешния си стремеж към повече власт и печалба. Естествено, в това няма нищо лошо, но защо пък да е за наша сметка, се питаме ние?!
     А отговорът идва от самосебе си и той е... Ами защото няма за чия друга сметка да бъде... Защото го позволяваме... Защото сме разединени и слаби... Защото им даваме възможност да ни разединяват, като ни подкупват, манипулират, изнудват... Защото не се замисляме въобще накъде ни водят, какви ще са за нас последиците и дали наистина искаме да отидем там, за да изживеем точно тези последици... Защото не сме наясно нито със себе си, нито какво в същност искаме от живота, как да го постигнем и каква цена сме готови да платим за исканото от нас...
     От това произтичат няколко въпроса, на които всеки един българин извън бизнес-елита и политическия елит трябва да си отговори, защото елитите вече са си отговорили и си изпълняват програмата за сметка на всички нас, които все още се чудим: Та основните въпроси пред нас като народ и общество, за които аз се сещам, са:
     =  Искаме ли да получаваме реалната оценка на труда, знанията и уменията си или не искаме?!
     =  Искаме ли законите да са справедливи, което значи да не привилегироват никого или не искаме?!
     =  Когато става въпрос за обществения и националния интерес, можем ли да пренебрегнем личния си интерес в името на по-висша цел, полезна ца цялата общност или не можем?!
     =  Имаме ли силата и волята да устоим на изкушението на подкупа и привилегията, за да сме неподатливи на манипулации от страна на елитите или нямаме тази сила и воля?!
     =  Вярваме ли, че ако сме единни като народ и общество, няма да има сила, която да ни пречупи и да ни наложи волята си, нито да ни спре да създадем справедлива държава с върховенство на закона и пряка демокрация или не вярваме?!
     =  Разбираме ли всички, че битката за свободата, честта, достойнството, начина ни на живот, развитието ни като осъзнато гражданско общество и бъдещето ни като нация е вечна и никой елит няма да ни подари дори най-незначителното, ако ние самите не сме убедени, че го заслужаваме и не покажем волята да го извоюваме?!




Гласувай:
16


Вълнообразно


1. getmans1 - коментирам само заглавието
19.12.2013 18:34
НЕ УПРЕКВАЙ НАРОД КОЙТО 5 ВЕКА „ оцелява“!
Прочети Томас Харди и Самърсед Моам и ще намразиш ЧЪРЧИЛ и ще ЗАобичаш България и българите!
цитирай
2. iliadobrev610217 - Когато един народ....
19.12.2013 20:42
Имаш 100 % подкрепата ми .Мисля по абсолютно по същия начин.Такава е логиката на нещата.Браво!Чета всички твои постинги с внимание. Убеден съм, че си намерил истински приятели.
цитирай
3. batogo - !!!:))) Към getmans1...
20.12.2013 05:29
Аз обичам България и българите не само защото съм чел Томас Харди и Съмърсед Моам. Ако не ги обичах, въобще нямаше да ме е грижа за тях и нямаше да напиша тази статия, а тя е плод на моята загриженост за България и българите.
цитирай
4. batogo - !!!:))) Към Илия Добрев 610217...
20.12.2013 05:43
Благодаря ти за подкрепата и за високата оценка, приятелю! Всички ние сме капки в потока на живота, който движи България към бреговете на истината... Поздрав!
цитирай
5. mt46 - Поздрав!...
20.12.2013 09:03
Трябва да разберем, че личните, обществените, народните интереси са свързани...
цитирай
6. batogo - !!!:)))Поздрав, Марине!
20.12.2013 10:01
Прав си, трябва да го разберем, защото това е изхода от блатото, в което тънем...
цитирай
7. getmans1 - batogo, поемам изцяло вината за недоразумението
20.12.2013 23:22
позволих си коментар само на заглавието /така по-лесно намирам това което ме интересува / забравяйки че си ми предоставил пряк достъп до твоя блог.

Подкрепям изцяло това което си написал но замисли се, от учебниците по история да ли си научил нещо положително за който и да е политик от Освобождението ни та чак до 1944 г.
Знаем почти всичко за далаверите и провалите им но нищо за успехите им,и нищо за ЕДИНЕНИЕТО на НАРОДА, героизирани са единствено Благоев и неговите тесни социалисти и отчасти успехите на Войската .

А, защо Моам?
Защото по време Просвещението той изказва мисълта че „ от просвещение се нуждае не толкова английския народ колкото управляващата каста.“
А, защо Харди?
Защото той пише за народа английски и ако се абстрахираме от нашия петвековен застой разликата между българи и англичани не е кой знае каква.
А Чърчил, той просто не е чел Т Харди иначе нямаше да ни се присмива че си „честитим банята“ и затова че нашите политици са „чърчиловци“ при положение че си имаме достатъчно родни примери. Лошото е че и ние и ТЕ сме се учили от една и съща „изкилиферчена “ ИСТОРИЯ.
цитирай
8. getmans1 - И още,
21.12.2013 00:38
Значи, аз правя разлика между елит и каста в нашата родна картинка аз не виждам никакъв ЕЛИТ / освен спортния донякъде /, политическа мафия - да, бизнес мафия - да, военна мафия - да, научна мафия - да и т.н и т.н.
цитирай
9. batogo - !!!:)))Поздрав, getmans1 !
21.12.2013 08:17
Благодаря ти за задълбочения коментар, приятел! Както знаем, историята е метреса на властта, основно средство за манипулация на народите и затова фактологията й е винаги изкилиферчена според удобството на манипулаторите...
Що се отнася до елитите, у нас те са мафия и това вече го знаят дори децата, но , колкото и да ни е неприятно да си признаем, те произлизат от нас, творение са на нашата ценностна система и манталитет и са превърнати в елит от нас, които имаме склонността да величаем тариката и престъпника, а да оплюваме,подиграваме и наричаме балама честния, почтен човек. Ние ги избираме, ние ги толерираме и ние ги търпим...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1777058
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41526
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031