Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2012 17:31 - ***
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
0



                                                                                  ХХХ


   Царското движение беше спечелило изборите с мнозинство и предстоеше да състави правителство, а царят трябваше да се задоволи с длъжността на министър – председател. Затова пък вече щеше да разполага с огромните си имоти, което го устройваше. Иначе обещанията му бяха големи, но пък житейския опит показваше, че където има големи обещания, те обикновенно остават пожелателни...
   Под привидно гладката повърхност на ситуацията борбата за позиции в управлението беше безмилостна. Трагичното в цялата суматоха бе, че в нея почти не присъстваше националния интерес. Той се губеше някъде в мътните потоци от интереси на царското семейство, на новоизплуващите се политици, на руските, турските и мафиотските лобита и на още дълъг списък хиени от бевшите и настоящи тайни служби, пуснали тихомълком пипала навсякъде в държавата...
   От цялата гадост обаче оставаше и един положителен ефект. Всичките тези хищници точеха зъби за Европейските предприсъединителни фондове и по тази причина щяха да теглят България към членство в Евросъюза и щат - нещат да продължат пътя на десните, което беше добро за страната.
Клубът „ Гражданска лига „ бързо набираше привърженици. Благодарение на интернет мрежата и на клубният вестник „ Наблюдател „ идеите за изграждане на силно гражданско общество като основен гарант на демокрацията в нейния чист вид, достигаха до все повече хора от активните съсловия и най-вече до младите, като им помагаха да осъзнаят силите и възможностите си в обществото и да се опазят от опасните илюзии.
   Клубът постоянно приканваше гражданите да изискват от политиците и журналистите яснота и да проявяват своята нетърпимост спрямо всеки опит на представители от политическия и бизнеселита да заобикалят закона и да ощетяват интереса на данъкоплатците. Тази открита политика привлече към „ Гражданска лига” много разследващи журналисти, писатели, анализатори и всякакви будни хора, на които не им беше все едно какъв ще бъде начинът им на живот и на които отдавна се повдигаше от съобразяване с конюнктурни претенции и брътвежи. Всичките тези свободомислещи хора знаеха кои са, какво искат и какво могат. Те по един или друг начин бяха стигнали за себе си до основната истина, че обществото може и трябва да управлява държавата, на която плащаше, за да му служи като имунна система срещу вътрешни и външни вредители. Що се касаеше до отношението им към политиците - всички бяха наясно, че тяхното предназначение беше да служат, а не да се изживяват като феодали.
  Будните хора вярваха в това свое право и имаха волята да го изискват. Крайно време беше политиците да проумеят, че получават доверие и заплати, за да изпълняват добросъвестно функциите си, а не да пречат и да грабят. Те трябваше да са наясно, че щом обществото беше техния работодател, то беше в правото си да упражнява контрол върху поведението и дейността им и да ги уволнява, когато не си вършеха съвестно работата.
   Професор Славов играеше билярд с разследващия журналист Георги Стоев в билярдната зала на клуба. Двамата обичаха да обсъждат всякакви теми по време на игрите и така съчетаваха полезното с приятното.
- Какво мислиш за кабинета? - запита професорът, докато избираше вариант за отиграване.
- Мисля, че повечето имат потенциал. Не знам още в каква посока ще го насочат, но смятам, че ще използват добре даденостите от предишния кабинет и ще продължат по същия път, което ще е полезно за цялата нация с малки изключения.
- Явно това очакват и хората, след като ги избраха с такова сериозно мнозинство. Но кой знае и колко от мекеретата на ДС и УБО са се добрали до възлови постове, което не ми създава добри асоциации. Как си го обясняваш?
- Ти познаваш добре похватите на социалистите. Не вярвам да си очаквал друго. - каза журналистът - След като не можаха да осуетят присъединяването ни към Европа и НАТО, ще се опитат да овладеят вътрешните структури, за да източват безнаказано държавата.
- Дори нещо повече. Мисля, че още от сега започват да си отъпкват пътеките за следващия мандат. - добави Славов. - За друго въобще не стават, но конспирацията им е в кръвта, както знаеш. Виж само как успяха да настроят хората срещу сините, все едно те са причинили кризата. Царят им трябваше само за да свалят Костов. Сега вече не им е нужен и ще опитат да го дискредитират.
- Според мен успехът им се дължи до голяма степен на простотията и късата памет на повечето хора. Явно добре познават народопсихологията.
- Как няма да я познават. Нали половин век я формираха чрез бедност и страх. Това изтощение направи хората инертни, завистливи, податливи на изкушения, измами и манипулации.
- Прав си. - съгласи се журналистът - Точно преди изборите направих обиколка из няколко бедни родопски села и видях с очите си колко бързо техните жители се подхлъзват по обещания и колко лесно се зомбират. Същото видях и в циганските гета. Раздават им кебапчета и бира, обещават им опрощаване на сметките за ток и вода и ги правят свои поддръжници. - той се замисли за момент - Между другото какво ти е мнението за твоя колега, новия президент?
  Славов взе кредата и внимателно натри върха на щеката си, след което каза:
- Амбициозен, властолюбив, хамелеон. Типичен ляв лидер. Знае как да се хареса и как да се възползва от това. Умее да подлива вода и да се държи така, все едно нищо не е станало. С една дума - манипулатор. Основен стълб на руските интереси у нас, но не и на българските.
- Сиреч още един, който е готов да ни превърне в руска провинция?
- По точно не би могло да се каже, но ще имаш време да се убедиш.
  В същия момент в клуба влезе Пламен Бързев, махна за поздрав, взе си бира и се присъедини към тях.


                                                                         ХХХ


   Агент Гоце беше любимецът на генералската агитка още от студент. Те го бяха проучили из основи и го познаваха по – добре, отколкото се познаваше той самият, затова го бяха издигнали до лидерския пост в социалистическата партия, а от там и до президент на България.
   Президентската институция според закона имаше по - скоро представителни, отколкото управленски функции. Но това беше само видимата, заблуждаваща част на айсберга. В същност тя съдържаше огромен скрит потенциал, който даваше големи възможности за влияние върху общественото мнение и нагласи, както и върху вътрешно и външнополитически събития, тъй като имаше достъп до цялата секретна информация в държавата чрез разузнаването и тайните служби и до пряк контакт с обществото. В същото време тази институция не беше обременена със сериозни отговорности за разлика от правителството и така винаги запазваше одобрeнието на голяма част от хората.
   Основната задача, която Гоце трябваше да изпълни по време на своя мандат под прикритието на представителните си функции на обединител на нацията, беше да лобира за назначаването на определени хора на възлови позиции и така да създаде лоялни на БСП структури във всички нива на изпълнителната, законодателната, съдебната и икономическата власт. По нататък тези лобита на левите интереси в колаборация със службите трябваше да прокарват определена политика, благоприятна за партията и свързаните с нея икономически интереси и да парират неудобните, като така отслабват управлението на всяка друга партия или коалиция.
  Генералите действаха по старите, изпитани схеми от времето на комунизма, които продължаваха да им осигуряват власт и влияние дванадесет години след началото на прехода, понеже не им липсваше добре подготвен и добре проучен човешки ресурс, който години наред бяха вербували, обработвали и обучавали за целите си.
  Преходът беше планиран много отдавна от КГБ и сателитните им служби в страните от соцлагера. Налагаше се, понеже се бяха оказали неспособни да управляват икономиката, която бяха вкарали в порочния кръг на някакви неадекватни правила, целящи да заменят нейния основен пазарен принцип с измислена плановост. По своята същност самият комунизъм беше просто удобна форма за бързо присвояване на големи капитали и държавен ресурс, а не на производство и постепен градеж върху пазарни принципи. А преходът като следваща фаза беше необходим, за да се заличат следите на заграбеното и да се подготвят условията за новите грабежи.  Според тях един продължителен преход беше най – успешния начин за ново феодализиране на държавата чрез подставени лица и нейното превръщане отново в безпрепятствен източник на лесни богатства.
  Като брънка от този заговор стратезите на прехода смятаха да го проточат колкото е възможно по - дълго във времето. А президентството беше най - подходящия за това инструмент в случая, след като бяха успели най – сетне да издигнат свой човек на върха на държавата...
  Валентин Генов от малък беше наясно с истинското лице на комунизма, понеже беше израснал в будно и честно учителско семейство, в което постоянно се коментираха нечовешките изтъпления на режима и на съветските окупатори по време на унгарското въстание през 1956 и чешките събития през 1968. Затова, но най – вече заради баща си, се беше посветил изцяло на проучването и изследването на тази двулична, гадна, антихуманна система, за да намери начини и средства за нейното обезсилване, разбулване и унищожение. Нейните брутални методи и нагло отношение към хората му бяха помогнали да разбере, че тя е по - опасна дори от фашизма. Тази система беше не по - малко жестока, но изключително лицемерна, спотайваща грозното си лице зад примамливите илюзии за всенародно щастие, на фона на които върху трупове се вихреше нелепият танц на мизерията и нещастието.
   Комунизмът беше унищожил повече от осемдесет милиона човешки същества и бе съсипал живота и ценностите на една трета от света, но за разлика от фашизма все още не беше осъден от международната общност и за неговите сатрапи нямаше последствия точно поради това прословуто двуличие, което хората, сякаш зомбирани, упорито отказваха да забележат...
  Така или иначе Генов се беше отдал изцяло на каузата да попречи в родината му да се развие новата фаза на комунистическия феодализъм, скромно наричана социализъм и знаеше, че единствения лек срещу тази болест беше развитието на едно осъзнато, разумно и изпълнено с воля и вяра във възможностите и силите си гражданско общество, неподатливо на слухове, манипулации и корупция. Общество, което стоеше върху здравите общочовешки ценности, което помнеше, разбираше и можеше да различава истината от лъжата. Общество от честни и достойни индивиди, осъзнали своята лична отговорност за действията и начина си на живот - имунната система на нацията, която да изисква и отстоява нейните права. Радваше го, че в България, въпреки кривите условия на живот бяха останали и продължаваха да изникват все повече будни хора, готови да градят такова общество с ясното съзнание, че когато е добре за всички, ще е добре и за тях...
  Телефонът запя любимата му песен на Диип Пърпъл „ Войник на съдбата „ . Бумът на новите технологии си имаше и много добри страни.
- Моля! - каза както обикновенно.
- Как е, капитане? - запита Пламен отсреща. - В клуба ли си?
- Да. Мислех си по нашите дела. Ти къде си?
- Пред издателството. Някой ми е срязал четирите гуми на колата така, че за нищо не стават.
- Тръгвам.
  Пътьом Вальо купи четири гуми втора употреба заедно с джантите и след половин час беше при Пламен.
- Бърза помощ може да се поучи от теб. - възкликна даскала - С такива приятели човек наистина стига далеч.
- Това е целта. - отвърна капитана и двамата се заеха за работа. - Но май в тая зона не всички са ти приятели.
- Ако всички те харесват, значи някъде си си загубил лицето.
- Ще имаш резерва за следващия случай. - той хвърли бърз поглед наоколо - Между другото тия дни ще опитам да направя едно проучване в агенцията по приватизация, за да видя какви далавери разиграват там с търговете и договорите.
- Ела да те черпя една бира. Хем ще ми помогнеш да прибера старите джанти в склада и ще ме светнеш по въпроса.
  Двамата се натовариха и влязоха в сградата. След малко вече седяха в офиса на по чаша бира.
- Доколкото разбирам, искаш да им влезеш в схемите?! Или бъркам. - Пламен отпи глътка.
- Не бъркаш. Но нещата са по - сложни. Искам когато се усетят да е късно за реакции. Ще им изпратя надеждни инвеститори, американци, канадци, които проявяват интерес и имат сериозни идеи за няколко обекта. Самите инвеститори не е нужно дори да знаят. Ще ги ползвам за лакмус и така можем да разучим ситуацията отвътре. - той направи пауза - Понеже съм техен консултант, а те искат честна сделка и ясни условия, ако възникне някякъв проблем веднага ще ме известят за имена и подробности.
- Умно.
- Десет години от живота си дадох, за да се подготвя. Ако с това мога да разсея мъглата около задкулисните игри на паралелната власт, значи не съм си загубил времето.
- Явно ни чакат интересни дни, братле. Навлезем ли в дълбоките води, обаче, няма начин да не се опитат да ни спрат. Знаем как обикновенно се постига това.
- Който го е страх от вълци, не ходи в гората.
- Вълци, лисици, чакали, помияри... Избрали сме си да вършим тая работа и ще я вършим, пък каквото покажат сабята и честта ... За истинските неща жертвите винаги си струват.
- Ще имаме много сериозни помощници, - капитана отпи на свой ред от бирата - заинтересовани България да не е джунгла, а спокойно и предвидимо място за живот и инвестиции.
- Пак опряхме до вечните интереси. - поклати глава даскала.
- Вечни, но не еднозначни. Едни те издигат, други те закопават. Ако не можеш да ги различиш, потъваш в тинята.
- Слава Богу, най - сетне се ориентирахме към Западната цивилизация, която се базира на даване и получаване, а не на грабежи. Остава да се научим да избираме и управляваме чиновниците си и да се очистваме от паразитите.
- И това ще стане някой ден, Пламене, бъди сигурен. Но първо ще се наложи да се научим да управляваме себе си и ти го знаеш дори по - добре от мен. - Вальо допи бирата си и продължи - Пък ако все още сме живи след като изкараме на светло голямата част от истината, ще можем да видим колко лесно една държава може да изплува, когато си откачи камъка от врата.
- Имаме достатъчно време. Трябва така да им объркаме сметките, че да се чудят кое от къде им идва. Главата ми е пълна с идеи как да ги накараме да водят война помежду си и да изживеят параноята си в пълната и сила. А сега да се прибираме, че вече ни чакат за вечеря...

                                                                       /  следва  /



  




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1772899
Постинги: 652
Коментари: 4522
Гласове: 41523
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031