Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2018 18:17 - Властта в схемата за кражби от обществени поръчки #ДжиПиГейт https://bivol.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 711 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg















Властта в схемата за кражби от обществени поръчки #ДжиПиГейт
  • декември 12, 2018
  • Биволъ
image

Фирма на съпругата на кмета на Свиленград Георги Манолов е доставяла бетон за строежите на „Джи Пи Груп“ и свързаните с нея консултанти в града, установи разследване на Биволъ. Построеният от консултантите дневен център за стари хора е сред разследваните от прокуратурата проекти, финансирани с европейски средства.

„Разследват фирмата, построила спортната зала в Свиленград“ – с това заглавие „Старият мост“ свежда до знанието на свиленградчани няколко детайла от скандала #ДжиПиГейт.

Въпросната многофункционална спортна зала в Свиленград многократно е изтъквана като достижение от кмета на Свиленград Георги Манолов. Спортният обект за над 5 милиона лева без ДДС е открит на 15 септември 2014 година години лично от Бойко Борисов. Формалният повод е първият учебен ден, но посещението на Борисов въщност е част от предизборната му агитация по задаващите се предсрочни парламентарни избори. Лидерът на ГЕРБ ги спечели на 5 октомври същата година.

Съоръжението е финансирано с европейски пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Проектът е озаглавен „Създаване на условия за спорт, пълноценен отдих и развлечение за жителите на Община Свиленград”. Възложител е общината.

Освен спортната зала в проекта е включено и изграждането на две нови спортни площадки. В строителството на спортните обекти са вложени над 5 500 000 лева без ДДС. За изпълнител е избрана компанията „Джи Пи Груп“ ООД.

Важен момент в историята на залата е избора на консултант след подписване на договор за отпускане на финансовата помощ по мярка 321 от ПРСР 2007-2013г. Изпълнител по договора е „Рила Консулт“ ЕООД. За услугата общината на Манолов плаща 21 600 лв.

Тази фирма е ключово звено в двете предходни части на разследването #ДжиПиГейт (виж тук и тук). Според документацията, с която Биволъ разполага, именно „Рила Консулт“ се явява централен разпределител в мрежата от консултантски и строителни компании, които манипулират, печелят и усвояват проекти с европейско и бюджетно финансиране за стотици милиони лева.

Схемата „Аз на тебе, ти на мене“

Кметът Георги Манолов възлага на „Джи Пи Груп“ да изгради спортна зала по типов проект, какъвто вече е реализиран от фирмата за нуждите на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. 

Залата в Пловидив също е открита лично от Бойко Борисов две години по-рано, през 2012 г. Тогава той заявява че строежът е струвал около 3 милиона лева и залата била типов проект, който може да послужи за пример на останалите кметове. За подобни зали те искали по 6 милиона, докато тази в Пловдив излязла наполовина – казва премиерът. Според АОП цената всъщност е почти 3 милиона и половина без ДДС.   

Кметът на Свиленград явно се е вдъхновил от типовия проект, но не и от нискат му цена. За идентична на залата в Пловдив той плаща на „Джи Пи Груп“  2 милиона лева повече. Едва ли това оскъпяване със 75% идва от двете допълнителни спортни площадки, които са включени в поръчката.

От строителната компания дори публикуват видео как тече строителния процес. На него се виждат бетоновози и бетон помпа със специфични цветове. Същата строителна техника може да се види на сайта на компанията „СТЕЛМАН“ ООД 

Там партньори са Елена Стоянова Манолова и Стоян Георгиев Манолов –  съпругата и синът на кмета Георги Манолов. 

Потърсихме компанията „Стелман“  за коментар. Попитахме доставяли ли са бетон за спортната зала и други проекти, финансирани с европейски средства. Съпругата на кмета Манолов, коментира че компанията й наистина е доставяла бетон с високо качество за спортната зала, докато от „Джи Пи Груп“ са я строили. Манолова изтъкна, че нейната компания доставяла бетон при най–добрите условия в района, а фирмата й е с дълга история.

Факт е, че „Стелман“ съществува още от 2004 г. и през последните години има стабилни приходи от продажби между 2 и 3 милиона лева годишно.

Собственик на конкурентна компания в града обаче заяви, че никой освен роднините на кмета, не успява да продава бетон за големите проекти в община Свиленград. Търговецът на бетон разказа, че отначало се опитал да държи цени малко под тези на конкуренцията. Тактиката  му не дала никакви резултати. Дори опитал да продава с 50% по – евтино, но пак без успех. Всички големи предприемачи по една или друга причина избирали да си пазаруват от „Стелман“.

Докато това се случва фирмата успешно усвоява европейски пари за „Иновации и конкурентоспособност“. Проектът е наречен  „Eнepгийнa eфeĸтивнocт-пpeдпocтaвĸa зa ycтoйчивo paзвитиe” и е на стойност над 1 100 000 лв. Oт ĸaндидaтcтвaлитe 334 фиpми в ĸaтeгopия „Maлĸи пpeдпpиятия” са oдoбpeни 95 и сред тях е „Стелман“. 

Схемата е проста: Кметът Георги Манолов възлага строителство на „Джи Пи Груп“, които си пазаруват бетон от фирмата на жена му под вещото ръководство на свързания с „Джи Пи Груп“ консултант „Рила Консулт“ ЕООД.

В повечето европейски държави подобна ситуация се приема за тежка злоупотреба с власт. У нас обаче кметът едва ли сънува качулките на КПКОНПИ и зрелищно задържане. Документално той не е възложил пряко обществена поръчка на жена си. Тя само доставя бетон за такава. Манолов възлага на „Джи Пи“, а те взели, че решили да купуват от жена му.  Всичко е чисто и точно.

Приятелска (и премиерска) утеха

Елена Манолова не крие, че „Стелман“ ООД участва в реализацията и на друг проект финансиран с европейски средства. Същите за които конкуренцията твърди, че „не се класира“.  Манолова си спомня за триетажно здание, построено до спортната зала. То е собственост на неправителствената организация „Приятелска утеха“ – Свиленград.

Дневен център за стари хора „Приятелска утеха“ в Свиленград

Още в първата си статия по #ДжиПиГейт Биволъ разказа, че този проект е фактуриран на двойни цени, спрямо реалните.  Става дума за близо 1 млн. лв. европейски средства платени по ПРСР от ДФЗ на едноименното сдружение „Приятелска утеха“. В него основатели са консултантите от обръча на „Джи Пи Груп“ и техни роднини. Същият кръжец е усвоил европари и реализирал още три такива проекта в Разлог, Каварна и Етрополе.

Биволъ потърси информация от ДФЗ за тези проекти. Поискахме да се запознаем с документацията, но оттам отказаха с аргумента, че след първата ни публикация са открити нередности и всички проекти са предадени на прокуратурата.

Документално сградата, която вече е завършена и функционира като пенсионерски клуб, е построена от „Евробилд България“ ООД. Към онзи момент компанията е управлявана от Мая Христова.

Последната стана известна покрай #ЯневаГейт, като медийни публикации я свързаха с „Мая, за която разбра половин София„. Така съдия Владимира Янева говори за близка до сърцето на премиера Борисов дама. По-късно Христова нашумя и с близостта си до Гинка Върбакова – потенциална купувачка на активите на ЧЕЗ у нас. Христова има финансови отношения и с един собствениците в консултантските фирми от „мрежата“ на „Джи Пи Груп“ – Лиляна Зортева. Последната е собственик във фирмата „Евробилдинг Груп“, която в миналото е принадлежала на Мая Христова.

Консултант по проекта на „Приятелска утеха“ е друга фирма от корупционния хъб очертан в #ДжиПиГейт – „Европрограмконсулт“.

Договорът за строително-монтажните работи по проект „Дневен център за стари хора „Приятелска утеха“ гр. Свиленград“ от 08. 09. 2013 г. дори присъства в кориците на съдебно дело в Административен съд Пловдив. Делото е заведено по жалба на сдружението, след като НАП Пловдив отказва да признае правото на „Приятелска утеха“ да си приспадане данъчен кредит от около 37 000 лв. по фактури от „Евробилд България“ ООД. Съдът отменя ревизионния акт на НАП и се произнася в полза на свиленградското НПО.

Финансираният от ДФЗ проект е скромно отбелязан в таблиците с комисионните, които консултантите са връщали като ресто на официални лица и отговорни служители. През януари 2014 г. е платена комисионна от 10 000 лв. на „ДФЗ Свиленград“

image

Комисионна от 10 000 лв. за „ДФЗ Свиленград“

 

Документите, с които разполага Биволъ показват, че конкретно от този проект финансиран с 902 314 лв, „консултантите“ са изкарали едни 366 144 лв. суха пара, плюс самата сграда, която след като изтече петгодишния срок за ползване като „дневен център за стари хора“, може да бъде продадена и да се превърне в кокетен хотел. В такъв смисъл печалбата им е дори 100%.

Интересът на консултантите към обекти в Свиленград обаче продължава и след построяването на залата и дневния център. През 2016 г. друга фирма на групата печели обществена поръчка за енергийно обследване на 9 сгради срещу 57 840 лв. с ДДС. Как върви обследването става ясно от неформален междинен отчет за обектите, който се намира във файл с план-график за проекти в 75 общини из страната, поделени между Петър (Петър Елен Петров) и Таня (Татяна Делибашева), които са водещите фигури в консултантската група. Ето как:

обявена публична покана за обследване на 10 жилищни сгради на 21.01.2016 г., подадена оферта с „Ес Енерджи Проект“ на 01.02.2016 г. Офертите са отворени на 02.02.2016 г. Издаден Протокол от 10.02.2016 г. за работата на комисията, спечелил участник „Ес Енерджи Проект“. Изпратени документи и подписан договор от наша страна са изпратени на 18.02.2016 г. към общината. Четири блока са обследвания, но няма да се подават до 15.03.2016 г. тъй като има проблем с два от тях, единия има пропадания, а на другия има антена, за което е необходимо декларации за държавни помощи. Станислава е била на място, според нея няма конструктивни проблеми. (Алекс). Изпратени четири доклада за съгласуване в общината. По другите 6 сгради все още се работи в Шумен. Срокът на д-ра е до 07.04, ще се изготвят приемо-предавателни протоколи със задна дата.

Всичко води към Правец

Макар по документи „Евробилд България“ ООД да се води официален строител, на практика строи бургаската фирма „Геа Строй“. Това излиза както от паралелното счетоводство, с което Биволъ разполага, така и от порфолиото на самата фирма, която отчита на сайта си  3 – 4 месеца работа по грубия строеж, довършителните работи, ВиК, Ел и ОВ инсталации.

image

„Печалбата“ от четири европроекта e 43%

 

„Геа Строй“ присъства като реален изпълнител в таблицата с печалбите от четири идентични европроекта за дневни центрове за стари хора, която Биволъ публикува в предишната статия за аферата „Джи Пи Гейт“.

Впечатление прави, че „Геа Строй“ работи по „Голф комплекса“ и „Кънтри клуба“ в град Правец, които принадлежат на фамилията Златеви.„Геа Строй“ работи също по бензиностанции на Лукойл, ТЕЦ – а на Лукойл, метростанция  Обеля на бул. ”Ломско шосе-пътен възел Надежда”, обекти на Лидл и дори по резиденцията на руското посолство в България.

Това са все обекти възложени на „Джи Пи Груп“, а „Геа Строй“ работи там като подизпълнител или с договор за наем на хора и техника. Впечатление прави участието на фирмата при изграждането на спортната зала в Пловдив – същата онази – евтината, за която писахме по-горе. „Геа Строй“ изтъква, че е участвала и при изграждането на спортната зала в Свиленград. От 114 обекта в портфолиото на фирмата, работата по 44 от тях е възложена от „“Джи Пи Груп“, „Джи Пи Строй“ и „Виа Конструкт Груп“, които са свързани през своите собственици. 

Само един обект е възложен на „Геа Строй“ директно от „Лукойл България“ ЕООД. През 2017 г. компанията печели обществена поръчка за саниране в Свиленград.

Фактите са ясни. Като подизпълнител при изграждането на „Приятелска утеха“ гр. Свиленград“ за „Евробилд България“ , като подизпълнител, работи компания, която е предпочитана от „Джи Пи Груп“. Защото, както се вижда от сметките, тя строи евтино и остава ресто.

image

Иван Саздов и Павлин Паришев

Адресът на сдружението „Приятелска утеха“ , поне според търговския регистър е на ул. Драган Цанков 4. Там се намира хотелски комплекс „Романтика“. В него до скоро се помещаваше едно от казината на турския бизнесмен Суди Озкан. Последният несъмнено е сред най-крупните хазартни босове у нас. Притежава луксозни хотели и казина в София, Пловдив и Свиленград. Според вестник „Старият мост“, докато Суди Озкан е владеел хотела, ресторанта, лоби бара и СПА-центъра в хотелския комплекс, собственикът Павлин Паришев е менажирал нощния бар и тенис кортовете.

Биволъ се свърза с Паришев, за да разбере подробности относно това как и защо „Приятелска утеха“ се помещава на адреса на комплекс „Романтика“. За наша изненада обаче Паришев отсече, че не знае такова сдружение да се помещава на неговия адрес. Това била някаква грешка, защото никога в хотела не е пристигала кореспонденция на такова юридическо лице.

Павлин Паришев е сред най-влиятелните бизнесмени в Свиленград. Бизнесът с горива е едно от полетата на което се развива. Преди около 10 години той успява да отдаде под наем за 15 години на гръцката фирма „Еко“ една от своите бензиностанции в Свиленград. Местните хора помнят, че преди това обектът работи на франчайз от името на „Лукойл България“. Друга негова бензиностанция на входа на Свиленград продължава да работи от името на „Евроойл“ 

В активите на фамилията Паришеви е и хотел „Париж“. Той е собственост на компанията  „Елтранс“ ЕООД, която се управлява от Николай Паришев, брат на Павлин. Номинален собственик на активите е Елена Паришева – съпруга на Николай.

„Париж“ е един от обектите, които „Стелман“ ООД (на кметската съпруга), изтъква в своето портфолио като обект, за който са доставяли бетон.

Павлин Паришев не крие близостта си Иван Саздов – собственик на тенис клуба в Банкя, чието име често се замесва в корупционни скандали. Двамата са запалени „моторджии“ и принадлежат към рокерски клубове.  Бащата на Павлин – Костадин Паришев, който почина преди около 2 години беше сочен за един от най-доверените хора у нас турския бизнесмен Фуат Гювен. Паришев е много близък до Бойко Борисов при създаването на ГЕРБ. На по-късен етап отношенията им охладняват.

Без съмнение Паришев, Борисов, Саздов и Златев са хора, които имат допирателни в интересите си и – политически, бизнес и вероятно лични. Но тези отношения биха могли да дадат най-добрите плодове при определени условия. Или като Бойко Борисов казва:

„Когато се случи добър кмет и правителството иска да помага на региона – нещата се случват“ – така той подчертал заслугата на Георги Манолов за новата зала в Свиленград, според репортаж на БТА.

А когато правителството помага на мощна строителна фирма и на нейните сателити, нещата се случват също за официалното семейство на кмета, за неофициалните приближени на премиера и за много други лица хванати на корупционното хоро около еврофондовете и обществените поръчки.

На водещата снимка отляво надясно: Павлин Паришев, Георги Манолов, Бойко Борисов

Виж също:

#ДжиПиГейт: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми

#ДжиПиГейт: Kеш, офшорки, ДПС, руски олигарси и жената на Таки

Подписка: ЕК, ОЛАФ, Европол: Спрете кражбите на еврофондове в България

Разследването е част от проекта “Exposing fraud in EU-funded projects in Romania and Bulgaria” на Биволъ и Rise Romania финансиран от фонда IJ4EU на Европейската комисия и Европейския център за медийна свобода European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF).

***



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697333
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031