Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2018 16:04 - 50 години Балет "Арабеск" с КОРЕНИ ВИСОКО В НЕБЕТО
Автор: gora Категория: Изкуство   
Прочетен: 1488 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.07.2018 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Времената се менят. Времената се срещат.
Идват и си отиват линеарно. И едновременно.
Танцът се развива във времето - в кое време?
                       Времето е избор.
              Времето е телесен приоритет.
Тялото огъва времето в арабески. Закача се там,
където му харесва. Моделира сегашното през минало и бъдеще.
Тялото е избрало да бъде извънвременно, да се обвие
             във вечност, застинало в Арбеск."

             (Текст на Мила Искренова от Албума
                         50 години Балет Арабеск -
                         "С КОРЕНИ ДЪЛБОКО В НЕБЕТО")

С две премиери Балет Арабеск завърши своя 50-и юбилеен сезон на 29 юни тази година. В празничната Гала беше представен и Албумът 50 години Балет "Арабеск" - " С КОРЕНИ ДЪЛБОКО В НЕБЕТО". Освен артистичните текстове на Мила Искренова, той съдържа  хронология на всички спектакли,  хореографи,сценографи, танцьори и гостуващи солисти на трупата досега, систематизирани от Олеся Пантикина - хореограф, главен репетитор на "Арабеск" и дъщеря на легендарната Маргарита Арнаудова . Желанието на съставителите на Албума-книга е никой да не бъде пропуснат.  Затова тук са и имената на създателите и директорите на "Арабеск", на композиторите на музиката към отделните постановки и дори на работилите в Административния и финасово-счетоводен екип. Защото без тях не може :))
От стр. 82 ни грабват и лицата на "Арабеск" от Сезон 2017/2018. Не ги изброявам, защото публиката ги познава добре и горещо аплодира всяка от техните артистични изяви.
Изданието е истинска наслада за очите със стилното си графично оформление и изключителния снимков материал, който документира в черно-бели и цветни фотографии кадри от шедьоврите на трупата от създаването й до днес. Снимките мамят въображението, спират дъха и те карат отново да ги разгръщаш.  Майсторски фотообективи, отличен ракурс, тънко чувство за динамика, експресия и страст...  Поздравления за професионалната отдаденост на заснелите ги  К.Чернев, Ст. Димитров, Ив. Донов, А. Колиер, Г Дамянова, Ел. Радкова и Цв. Тодоров, които са съумели да откраднат от мимолетното  движения, изящество, жестове,  настроения и форми, за да ги оживят  в нов и увличащ танц върху хартията.
Всяка снимка е прозорец към световете, които сме имали щастието да обитаваме, ние от "Арабеск", тя е поглед към духовната биография на трупата и обянение в любов, казват ни те.
Книгата е двуезична, на английски и български и се издава с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Нейни  редактори са хореографът и артистичен директор на "Арабеск" Боряна Сечанова,  Олеся Пантикина и Мая Михайлова, която е мениджър-проекти на танцовата трупа. 
Другата премиера, с която завърши сезона на "Арабеск" в столицата е "Свободно разположени мисли" на хореографа Аршак Галумян. Той е дългогодишен солист на берлинския Щатсбалет и е работил със светила в хореографията като Джон Ноймайер, Иржи Килиян, Уилям Форсайт, Начо Дуато, Джером Робинс, Баланчин и др. Спектакълът му на софийска сцена показа, изобрази, разказа и избленува философската, но и чувствена праказка за отношенията човек-природа, мъж-жена, пространство- време, вечност чрез мимолетното.  Елегантна, но и провокативна, дръзка, но и сдържана, тази постановка просто трябва да се види и преживее.  "Партнираха" й пиесите на чужди гост-хореографи, работили през годините с "Арабеск" : "Три чаши" на Ноа Атар (2011) от Израел, "Бла, бла..." на Морис Кози (2015) САЩ и "Двойнственост" на Лиз Лий (2005) от Великобритания.

image
Балет "Арабеск" и приятели, след Гала-спектакъла на 29 юни 2018.

image
  Аз, в компанията на великолепните солистки на "Арабеск" Теодора Стефанова и  Виктория Петрова, най-вдясно е Русин Катански, хроникьор на добра воля на артистичния живот в столицата. 



         



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gora
Категория: Поезия
Прочетен: 433445
Постинги: 65535
Коментари: 39
Гласове: 1032
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031