Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05 12:34 - Ще споделя с вас няколко мои рецепти за съзнателен, пълноценен и благодатен живот...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 969 Коментари: 8 Гласове:
19

Последна промяна: 19.05 11:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           = Всеки от нас е клетка от организма на Вселената. По тази причина е време да осъзнаем, че както постъпваме спрямо Вселенската Цялост, така клетките в нашия организъм ще постъпват с нас.
           = Вместо да се мъчиш да променяш характера на другите, опитай да промениш обстоятелствата... А вместо да съдиш пътя им, просто се поучи от него.
           = Премини смело през старите рани. Зад тях е мъдростта на Истината, а болката е нейната палитра.
           = Ако осъзнаеш, че Бог / Първоизточника на Живота/, Е една неделима Цялост и ако възлюбиш всичко в тази Цялост, няма да има сила, която да се опълчи срещу теб и да успее да те пречупи.
           = Разумът винаги е способен да победи изкушенията.
           = Творчество, усъвършенстване, истинолюбие, вътрешна чистота и благодарно приемане на даденостите – това са основните белези на един почтен, достоен път.
           = Нека нищо не помрачава радостта на сърцето, любовта на душата, светлината на разума и мъдрото спокойствие на духа ви.
           = Да злоупотребяваш с чувствата на хората е все едно да си правиш самоделна бомба, без да познаваш и разбираш химията.
           = Обикновено човек най-яростно съди другите за онези черти от себе си, които е видял в тях, за да избегне самоосъждането.
           = Детето е като нивата. В почвата му има всякакви семена, на които са нужни само любов и светлина, за да покълнат и се развият. Добрият родител внимателно наблюдава и деликатно помага на детето да различава житото от плевелите, за да може то само да се научи да се очиства от вредните и опасни плевели. Най-опасни за детето са невежите, но амбициозни родители, които не различават ценното от порочното и често изскубват житото, а оставят плевелите.
            = Всички пътища в крайна сметка водят към Бога. Някои са по-дълги и трудни, други – по-стръмни и рискови, трети са хаотични и убъркани, но изборът на път и багаж е добре всеки сам за себе си да направи, вслушвайки се в мъдрия глас на своя дух.
            = Нищо във Вселената не подкрепя сигурността, защото тя води до застой в развитието и усъвършенстването, а те са основни приоритети на Вселенския закон.
            = Всичко, което предизвикваме около нас, се повтаря в нас.
            = Безсилието поражда гнева и злобата. Ако се отречеш от безсилието, няма да изпитваш нито гняв, нито злоба. Затова живей в духа си и бъди силен.
            = Страданията идват при човека, за да му помогнат да осъзнае какво е причинявал и какво повече не бива да причинява на другите.
            = Съмнението е най-късия път към Истината, но без способността да разпознаваш и осъзнаваш, би било най-късия път за никъде.
            = Който мрази, не разбира живота, но който може да обича мразещите, го разбира и заради тях.
            = Всичко наоколо е такова, каквото е, но какво ще бъде за теб, зависи от смисъла, който ти ще му придадеш.
                                                                                                                 Огнян Узунов
Гласувай:
19
0


Вълнообразно


1. wonder - Прекрасно изказани Истини, чиято ...
18.05 18:12
Прекрасно изказани Истини, чиято Мъдрост е неоспорима. :)))

Единственото, с което не съм съгласна е в четвъртата мисъл, че " няма да има сила, която да се опълчи срещу теб." Злото винаги ще се опълчва и най-вече срещу тези, които не може да достигне - такава му е породата/природата. Друг е въпросът, че възлюбиш ли в Цялост Бог се случва Волята Божия. А Бог обича добрите си деца. :)))
цитирай
2. batogo - !!!:))) Благодаря ти, Wonder, че винаги вникваш в нещата в дълбочина!!
19.05 07:13
Според скромното ми мнение, нищо не съществува и не се случва извън Божията Воля, а това, което наричаме зло, е част от съвършенството на Божият Промисъл – онази част, която осъществява съвършения баланс във всичко, като стимулира свободния избор, осъзнаването, развитието и утвърждаването на духовните ценности и добродетели.
Благодаря ти за акцента, който ми помогна да изясня гледната си точка!
Нека Светлината на Истината е винаги с теб!
цитирай
3. wonder - Волята Божия се проявява чрез дв...
19.05 15:14
Волята Божия се проявява чрез движението на Съвестта ни в посока на добротворчеството и чрез желанието ни да живеем в светлина.

Хората на мрака са оперирани от съвест и ги има, за жалост, извън Божията воля и чрез погрешните им избори или позовалото ги в обратна посока его.

Твоите мисли, сякаш извират от истинския извор на Познанието. Благодаря ти!
цитирай
4. batogo - !!!:))) Много точно посочваш проявленията на Свободния избор, дарен ни от Бога, Wonder!
20.05 06:45
На човека изначално е дадено от Бога Свещеното право да избира между Пътя на Духа и Пътя на Егото - между Любовта, Мъдростта, Истината и Светлината, и Страха, Илюзията, Лъжата и Мрака. Това е вечната дилема пред човешката душа, която се решава от нейната Съвест. На това се дължат и понякога резките обрати, които животът предизвиква посредством осъзнаването или обезсъзнаването на индивида.
И аз ти благодаря, Wonder! Явно черпим от Единствения Истински Извор на Познанието – Бога!
цитирай
5. donchevav - "Рецепти за съзнателен, п...
21.05 23:07
"Рецепти за съзнателен, пълноценен и благодатен живот"...

Прочетох и се съгласих - точно рецепти са, в които всяка съставка, сама по себе си важна и незаменима, в съчетание с останалите прави цялото съвършено, завършено, върховно.
Споделям всички мисли, но най-много ми хареса първата - за резонанса между човека и Вселената. Да съумееш да живееш със съзнанието, че си частица от Вселенската Цялост, от нейната хармония и вековечност, и същевременно да се проникнеш от мисълта, че си отговорен за своите постъпки по всеобщите природни и космични закони - да, това е мъдрост.

И друг път съм срещала в твоите есета идеята, че злото е нужно за съвършения баланс в утвърждаване на нравствените добродетели у човека. Много ми харесва този начин на мислене. Та нали и според Библията злото е покълнало първо в сърцето на един красив и мъдър архангел, на едно дарено със свободна воля, но и с бунтовен дух Божие създание? Т.е. коренът на злото е в дисхармонията, в невъзможността на частта да се изравни с цялото, на създаденото - със своя Създател. Веднъж появило се, злото става необходимо, за да се съизмерва с доброто, да го стимулира, активира, утвърждава.

Наша съблогърка, Hell /Елена Николова/, преди време бе публикувала интересно стихотворение, чиято идея, струва ми се, може да се разглежда в този ред на мисли:

Баланс с един полюс?

Баланс между светло и мрак
разковниче тайно било
успешен да бъдеш, щастлив,
да нямаш в живота тегло.

От мрака изпитваме страх.
Със светло съдбата творим.
Но как се постига баланс,
щом липсва ни полюс един?

На белия лист с бяло как
оставя се ясна следа,
когато отсъства контраст
и няма за фон тъмнина?

И ето така – щеш не щеш -
приемаш и мрака невеж.
Да има живот, красота
са нужни полюси два.

http://hel.blog/izkustvo/2015/05/10/balans-s-edin-polius.1360325

Поздравления за мъдрия, вдъхновен и поучителен постинг!
Поздрави, batogo!
цитирай
6. emi1ts - Поздрави Огнян!
22.05 11:40
Благодаря за споделените истини, синтезирани и резониращи с натрупания от теб ценен житейски опит.Също мисля ,че са ценни и с действията в тази посока може да се постигне щастието и удовлетвореността от пълноценно изживян живот.Хубави и вдъхновени дни!
цитирай
7. batogo - !!!:))) Благодаря ти за дълбокото разбиране и съмислието, Вени!
22.05 19:36
Много ме радват хората, които осъзнават и подкрепят вечните житейски Истини, а ти си точно от тях! Благодаря и за стихотворението, утвърждаващо една вечна Истина!
Много светлина и радост ти пожелавам!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Благодаря ти за чудесния, вдъхновяващ коментар, Еми1!
22.05 19:40
Нека житейската мъдрост ти е верен спътник във всичко!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 959286
Постинги: 474
Коментари: 3544
Гласове: 28106
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31