Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2018 17:48 - Като поздрав за Новата 2019 година ви изпращам едно послание на Учителя Петър Дънов.
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 3905 Коментари: 8 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Петър Дънов: Съвременният свят е пълен със заблуждения image HighViewArt  |  08 юли 2016     image Снимка: pixabay.com / TheDigitalArtist

Съвременните хора се оплакват, че не им достига нещо. Какво им не достига? Правилно разбиране на нещата и прилагането им навреме и на място. Наистина, и най-хубавите неща, криво разбрани и не навреме приложени, причиняват големи пакости и нещастия.

Дайте пари на бедния, който не се е научил да работи, и той в скоро време ще стане ленив; дайте знание на невежия, и той ще прояви гордостта си; дайте сила на слабия, за да се прояви в него насилието; дайте красота на грозната мома, за да видите в лицето й суетата на живота; вложете светостта в неразкаяния грешник, за да разберете, какво значи духовна гордост.

Често се говори за греха, и мнозина се запитват, коя е причината за проявяването му. Много причини има за съществуването на греха. Стремежът на човека да стане по-учен, по-силен, по-красив, по-богат от другите, става причина за проява на греха.

Не е лошо да бъде човек богат, учен, силен, красив, но той не трябва да се състезава с близките си, нито да очаква тяхното одобрение и награда. Ще бъдеш учен, богат, силен, красив за себе си. И като постигнеш желанието си, ще даваш от своето благо и на другите, без да очакваш нещо от тях.

Значи, причината за греха, за заблужденията се крие в самия човек, а не вън от него. Ще кажете, че грехът и злото се крият в лошите духове. Какво са лошите духове?

Човешки духове. Като умре някой грешник или престъпник, той не престава да обикаля живите хора и да им нашепва, какво да правят, как да се проявят. Ново нещо ли ще кажат те?

Нищо ново. С какъвто морал и разбирания са живели на Земята, такъв ще проповядват и от другия свят. Ще дойде някой дух при вас и ще ви нашепва, че не може да се живее без пари и без лъжа, че трябва да помислите за себе си.

Като слушате да ви се говори така, дохождате до заключение, че някой велик дух ви говори. Това е заблуждение. Великите и светите духове говорят по друг начин. Те напътват хората към доброто, а не към злото.

Съвременният свят е пълен със заблуждения. Външно хората са гладко замазани, чисти, бели, но достатъчно е да бутнете някъде, за да излезе нечистото, грозното, кривото, което от векове се таи в човека.

Ако търсиш богатството, силата, знанието, красотата, здравето само за себе си и за своите близки, ти си на крив път. Тези блага водят към заблуждения. Знанието, богатството, силата, красотата са реки, които минават край всички хора. Всеки ще задържи от водата им толкова, колкото му е нужно. Останалото ще пусне да тече свободно, да пои градините на всички хора.

Рече ли да тури бент на водата, да я задържи само за себе си, той ще причини пакост и на своя дом, и на близките си. Който мисли само за себе си, изпада в противоречия и заблуждения, от които не може да се освободи с векове. Да живееш само за себе си, това е външното, механическо разбиране на живота.

Част от "Утринно слово" от Петър Дънов, държано на 1 март, 1936 г.

 Нека Новата 2019 година донесе на всички ни чисти помисли, мъдрост истинолюбие и добротворство, за да ни е по-смислен и радостен животът!




Гласувай:
21


Вълнообразно


1. germantiger - да не се засегнеш от мяота позиция за дънов
30.12.2018 12:27
Ненавиждам боклуци като Дънов

Самия той - носител и пишещ за славянството, същия помагач на комуниста и престъпник Георги Димитров и пак този Дънов създател на секта, чието уение е компилация от такива преди него вкл. източни "практики".
цитирай
2. batogo - !!!:))) Учителят Дънов е мъдрец, приятелю, осъзнал мъдростта на живота от опит.
31.12.2018 06:20
Мъдреците са проводници на Вечните Принципи и Истини на Живота и Духовното развитие. Те са служители на Висшия Вселенски Дух-Разум сред човеците.
Не мога да се засегна от позицията ти, защото уважавам мнението ти, което е изражение на твоя свят.
Учителят Петър Дънов е продължител на мъдростта и вярата на Богомилството. Мъдрият дух никога няма нищо общо с престъпници, отрепки и разпространители на непочтени, манипулативни идеи.
Весели празници и добра година, Тигре, в духовно и физическо здраве!
цитирай
3. bven - Нека утринното слово на Вселенския учител Беинса Дуно достигне до сърцата на всички!
31.12.2018 10:27
Поздрави и нека е светла и благоденстваща Новата 2019 година!!!
цитирай
4. germantiger - друже
31.12.2018 10:55
Учителя Дънов е славянин като пропаганда и венцеславене, помагач на георги димитров и компилатор на учения
цитирай
5. troia - Честита Нова Година!
01.01.2019 14:04
Много здраве, щастие и успех във всяко начинание!:)
Подбрал си интересни послания на Петър Дънов. С някои от тях съм напълно съгласна, но други ме учудват като философия. Света на духовете за мен е пълна загадка.:)
Хубав ден!
цитирай
6. batogo - !!!:))) Нека е здрава, благодатна, творческа и за теб Новата 2019 година, Троя!
03.01.2019 11:33
Човекът е дух в тяло. Божествена енергия на чистото съзнание, която в относителния свят се визуализира посредством тялото. Точно както се случва в много от твоите приказни разкази.
Светли дни!
цитирай
7. emi1ts - Честита новата 2019 година Огнян!
03.01.2019 19:51
Нека да е мирна и благодатна за всички!Успехи и реализирани цели в личен план!Нека е изпълнена с радостни и щастливи моменти!Хубав вечер и добро настроение!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Благодаря ти за хубавите пожелания, Еми1!
04.01.2019 07:49
Нека бъде светла, радостна и успешна за теб и всички около теб!
цитирай
9. kolevdobri - "Животът си е ебало майката брато"!
01.02.2019 14:42
Както се казва в една песен. Дънов е прав. Няма значение колко си успешен в тази държава. Ако живееш в кочина и ти ще носиш миризмата на прасетата. Трябва да направим всичко възможно да излезем от кочината, да си построим хубав дом, да облагородим всичко наоколо, доколкото това е в синхрон с душата ни и с природата. Да бъдем яки пичове и да отстояваме свободата си и справедливостта. Да мислим, защото това отличава робите от свободните хора. Да изискваме първо от себе си и след това от другите. Да държим политиците си на "къса каишка", защото без добра обществена организация, ще бъдем и бедни и нещастни, каквито сме сега. Да поощряваме доброто и да се изправим срещу злото. Злото е нереализирано добро, за което всички имаме вина. Загубили сме си моралните устои. Без тях сме нищо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1773714
Постинги: 652
Коментари: 4522
Гласове: 41523
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031