Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06 11:10 - Каквито причините, такива и последствията, сиреч каквото ни е мисленето, такъв ни е и начинът на живот.
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 545 Коментари: 21 Гласове:
26

Последна промяна: 02.07 08:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          В същност това е един мой коментар върху темата на последният постинг на уважаваната от мен Тота. Реших да го публикувам като отделен постинг, защото прецених, че темата за манталитета е достатъчно актуална и реално-житейска, след като на всяка крачка ни диша във врата и ни бие болезнено по кокалчетата...
          Понеже всяко следствие има основна причина, нека да я потърсим. Според мен първоизточникът на всяко злодеяние у нас е, че в семейството и в училище у децата не се изгражда хуманна, благородна и етична ценностна система, която да стимулира духовността, стремежът към знания и контрола над егото, а се прави точно обратното, поради което духовните ценности стават за посмешище, а у поколенията се изгражда егоцентричен, консуматорски манталитет без хуманност, съзидателност, лична отговорност и етика.
          Нашето общество, поради неадекватното си правосъдие и общо неадекватни реакции спрямо случващото се в него, в голямата си част бълва тарикати, връзкари, измамници, крадци, насилници и егоисти, сиреч все хора с примитивно съзнание, които поставят добродетелните, знаещите и можещите пред дилемата дали да се слеят с безнравственото стадо, или да се прежалят и в името на почтеността да се превърнат в духовно извисени бедняци и аутсайдери.
          Както всички виждаме, с този наложил се примитивен манталитет се постига и съответното примитивно общество на хаоса, разрухата, грабежа, ненаситната консумация и опустошението, в което всичко е с главата надолу. А клетвите, които непочтените полагат, без значение пред Бога, пред парламента или пред себеподобните си, колкото и добре да са заучени, не струват пукната пара, защото съдържащата се в тях отговорност въобще не е осъзната. Те са просто кухи, механично запаметени цитати без никаква стойност!
          За по-голяма яснота ще вмъкна една мисъл на Конфуций: "... Ако твоята собствена страна се намира на добрия път, ще бъде позор да си безпомощен и непознат, но ако е иначе, считай за позор да си богат и почитан."
          От мен пожелание за хубав, пълноценен ден, пък ако все още не ви е обсебил духовният мързел, поразмислете върху тази щикотлива темичка и най-вече върху прозрението на премъдрият Конфуций по отношение на Добрия път, държавата и хората в нея.Гласувай:
26
0


Вълнообразно


1. kvg55 - batogo,
30.06 13:20
Обратното е, какъвто ни е начинът на живот, такова е мисленето ни. Ран и Ът ни промениха начина на живот, промениха ни и мисленето.
цитирай
2. predatorka - дрън дрън дръън /само да не ме затриеш, байого
30.06 16:04
аз съм направила и нЕВЪЗМОЖНОТО, за да удържа на моите ценности,
и тези на семейството ми /разб. децата..
направи го и ти..
кой и кое ти пречи..
само с лозунги в блог бе ге, не става..нужно е Действие, Воля, характер
ей, такива ..неща...
аз ,Юлия
цитирай
3. litatru - Поздравления, Батого!
30.06 19:27
" Понеже всяко следствие има основна причина, нека да я потърсим. Според мен първоизточникът на всяко злодеяние у нас е, че в семейството и в училище у децата не се изгражда хуманна, благородна и етична ценностна система, която да стимулира духовността, стремежът към знания и контрола над егото, а се прави точно обратното, поради което духовните ценности стават за посмешище, а у поколенията се изгражда егоцентричен, консуматорски манталитет без хуманност, съзидателност, лична отговорност и етика." - Това никой не може да ти оспорва, ако си сложи ръката на сърцето.
ВСЕКИ "СЕ СПАСЯВА" (възпитава) поединично - като Юлия.
Не всички хора го могат по ред причини.
Темата е счекотлива, хубава...
Аз съм на мнение, че "рибата се вмирисва откъм главата".
Не искам никого да обидя, защото си Ви уважавам всичките. На "един огън се печем"... Е, сигурно греша!
Хубава вечер, Батого!
цитирай
4. emi1ts - Един доста добър и правдив анализ на ...
30.06 19:28
Един доста добър и правдив анализ на реалността в България днес.Разбира се причините са много но фундменталното -възпитанието и образованието на децата са наистина доста важни и решаващи за бъдещето на едно общество.Всеки,който милее за България - нашата родина ,според мен изпитва такова безпокойство в каква посока вървим и какво би могло да се направи.Поздрави за актуалната тема.Споделям безпокойството и тревогата,която се усеща в споделеното от теб Огнян.Наистина е ценно да се поставят такива теми за обсъждане.Поздрави с пожелание за хубава вечер!
цитирай
5. batogo - !!!:))) Ти винаги слагаш каруцата пред коня, kvg55, така си научен. Избрал си да бъдеш продукт, а не причина.
01.07 06:18
А на човека е даден потенциала да бъде съзнателен творец на своя живот и правото да избира своя път. Да бъде причина на случващото се с него и около него и да си носи отговорността. Обстоятелствата са просто материал за градежа и среда, в която този градеж се случва.
цитирай
6. batogo - !!!:))) Няма да те изтрия, ще ти се посмея, защото това предизвикваш, мадам Его:)
01.07 06:40
И ще те попитам за кои ценности става въпрос?! За накрадените или за създадените от теб?! Защото освен много профили, пълни с претенции, наглост и грандомания, друго изградено от теб не се вижда...
Поздрави от бай ти Ого!
цитирай
7. batogo - !!!:))) Благодаря, Литатру!
01.07 06:50
Всеки се пече на собствения си огън, а тези, които си нямат собствен, се пекат на чуждия или на общия, което е болезнено...
Хубав ден за теб!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Благодаря, Еми1!
01.07 06:54
За да не блатясва, водата не трябва да застоява. Малко аерация винаги е полезна...
Хубав, светъл ден и за теб!
цитирай
9. kvg55 - До 5. batogo
01.07 06:57
Причина може да бъде само бог.
цитирай
10. batogo - !!!:))) Бог е във всичко и във всеки, kvg!
01.07 07:04
Той е Първоизточника на всичко, Творческата Енергия на Живота и затова се пише с главна буква!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Поздрави, Огняне!
01.07 07:29
Много точен коментар!
Ето , това не могат да проумеят днешните парвенюта, домогнали се до благосъстоянието си с всички възможни средства и методи- до един непочтени
Че тяхното е позор и нищо друго И че ще платят за него!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
12. blagovestie - И аз мисля,
01.07 08:59
че всички проблеми в обществото ни, започват от грешки и пропуски с децата ни, с настоящето ни, което става бъдеще. Заради комерсиалност, невежество, криворазбрана свобода, повърхностност, безверие, липса на правилна ценностна система, отричане на традиция и корени, което ни затрива, повявани от всеки вятър, изпосталяване от душевен глад, живеене на бързи обороти, ала без кауза, просто ден за ден, вкопчени в пошли или маловажни нещица, превръщащи се в ценност, и пр., и пр.
Липсва ни обонато.
Ако не се измъкнем като барон Мюнхаузен, съвсем ще потънем като нация. Бог да ни опази!
цитирай
13. predatorka - ами, смей се, щом те прави доволна...има две осн ценности, Труд и Любов, кое не разбра..
01.07 09:31
batogo написа:
И ще те попитам за кои ценности става въпрос?! За накрадените или за създадените от теб?! Защото освен много профили, пълни с претенции, наглост и грандомания, друго изградено от теб не се вижда...
Поздрави от бай ти Ого!аз не разпитвам ,колко профила имаш, то си личи откъдето и да го погледнеш..
аз, лично започнах да уча Логика и Психология в 10 клас, а ти...
иначе, имаш дар слово, признавам, не съм злобна и..дребнава..
намиг, Юлия
цитирай
14. yoan2015 - Огняне, Труд и Любов са антоними на ...
01.07 12:42
Огняне, Труд и Любов са антоними на Мързел и Нещастие.
цитирай
15. batogo - !!!:))) Изключително точно определяш параметрите, създаващи проблема, Благовестие!
01.07 14:57
За съжаление все още малцина осъзнават реалните опасности от безсъзнателните си, инерционни действия. Чест и почитания за ясната гледна точка!
цитирай
16. batogo - !!!:)))
01.07 15:13
Явно чипът ти е прегрял и е блокирал от много логика и психология, мадам Его, щом в главата ти е настъпил такъв хаос, че бъркаш мъжкия род с женски... Вероятно деменцията те е накиснала дълбоко в света на собствените ти илюзии...
Пътувай със здраве, отпусни се и може да ти просветне :)
цитирай
17. batogo - !!!:)))
01.07 15:22
Така си е, Йоане...
цитирай
18. batogo - !!!:))) Благодаря, Иване!
01.07 15:42
Конфуций е оставил след себе си много полезна мъдрост. Някои като мадам Его и тям подобни оставят след себе си много лигава, безполезна глупост. Но всеки, неизбежно, оставя след себе си онова, което носи в себе си.
Хубав ден, приятелю!
цитирай
19. stih - Замислящ постинг!
01.07 20:02
Аз споделям мисълта, че битието определя съзнанието.
Човек се приспособява към обстоятелствата на живот, което се висш природен закон.
Опитът да промениш обективната реалност води само до драматични последици.
Някой беше казал: ако не можеш да промениш света, трябва да промениш себе си.

Поздрави и благодатни дни!

цитирай
20. batogo - !!!:))) Благодаря за истинния и смислен коментар, Стих!
01.07 22:21
Ако под Битие се разбира Природата с Нейните Естествени Закони, съм съгласен напълно, че тя определя съзнанието. Но, когато става въпрос конкретно за човешкото битие, което само по себе си твърде често е в разрез с Естествените Природни Закони и е изцяло продукт на манипулираното от определени групови интереси обществено съзнание аз твърдя, че индивидуалното творческо съзнание може да влияе и променя човешкото и общественото битие в тази му част, в която то не съответства на Природните Принципи и Закони и да го адаптира към тях.
Светли и благодатни дни и за теб!
цитирай
21. getmans1 - Така е Бат Ого, едни хора търсят причините неза...
02.07 09:03
Така е Бат Ого, едни хора търсят причините независимо дали в себе си или извън за да оправят нещата а други търсят оправдания за дереджето си в което битуват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 655462
Постинги: 425
Коментари: 2774
Гласове: 20524
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031