Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2018 13:40 - Някои неща се осъзнават бавно, но осъзнаят ли се добре, винаги дават добри плодове...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 2191 Коментари: 9 Гласове:
23

Последна промяна: 23.03.2018 18:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                                                                      Огнян Узунов

                                                        ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВАТА

І
                                        НЕЩАТА, КОИТО ПОЛИТИЦИТЕ ПРЕМЪЛЧАВАТ,

                                                               НО УМЕЛО ИЗПОЛЗВАТ



                                                        СБОРНИК МНЕНИЯ НА АВТОРА


                                                                          Първа тема

                                                                  Етноси и малцинства

           Това са понятия, създадени от политиците с цел разединяване, противопоставяне и манипулация. Те не биха съществували, ако законите в държавата действаха еднакво върху всички, както действат природните закони. Но за съжаление човешкото его обича привилегиите и създава закони, с които облагодетелства себе си, като ощетява другите, когато има власт и възможност да прави това.
           В рамките на една държава, която и да е тя, живеят хора с различни вярвания, цвят на кожата, езикови особености, начин на мислене, ниво на осъзнаване и други различия. Но хората имат способността да общуват, да се допълват и да живеят заедно, без да обръщат внимание на тези различия, защото такова е естественото положение на нещата, тяхната природа. Както в една гора многообразието на формите и цветовете определя нейната красота и богатството на картината, така и многообразието в обществото определя неговия колорит, стига да няма въздействие в посока на противопоставяне.
           По принцип обществото е вид организъм, съставен от неограничен брой съставки, често противоположни, които обаче, като се допълват взаимно и действат синхронно, правят организма силен и устойчив. В естествена среда ги обединява ясното съзнание, че оцеляването и развитието на всяка една част зависи от състоянието на целостта, както и че състоянието на целостта зависи малко или повече от състоянието на всяка една част, тоест всяка компонента е наясно, че нанасяйки вреда на цялото, в същност вреди на себе си.
           С течение на времето, обаче, овластеното его видоизменя това устойчиво състояние и обществото започва да боледува. За да се възвърне нарушената стабилност, обществото си създава имунна система. Тази имунна система е държавата. Нейната функция е определена от основните закони на обществото - тези закони, които бранят свободата, единството, хармонията и градивното развитие на общността от алчността на егото, което се проявява като желание някой да се облагодетелства за сметка на останалите.
           Държавата има основно функцията да създава справедливи и креативни закони в хармония с обективните природни закони и да възстановява равенството на всички пред законите, ако то е нарушено, като по този начин поддържа благоприятни условия за стойностно развитие на всеки и на обществото като цяло.
           Всяка друга, вменена извън това основно съдържание функция на държавата е излишна, злонамерена спрямо общността, живееща в нея. Защото ако държавата започне по някакъв начин да препятства развитието, усъвършенстването и благоденствието на обществото, преставайки да бъде негов защитник, нейната роля се обезсмисля.
           Какво обаче се получава твърде често на практика и защо?!
           Така или иначе някой трябва да управлява държавата, понеже няма как всички да я управляват. За целта обществото избира достойни хора, коитото смята, че са доказали по недвусмислен начин способността си да организират и управляват в интерес на цялата общност, тоест почтени хора, на които има доверие.
           Когато, обаче, обществото е незряло, на ниско ниво на развитие и съзнание, то е податливо на манипулации, сиреч може да му се внуши да повярва на лъжци и мошеници, чиято единствена цел е да се доберат до властта, за да я използват за лични и на своите приближени цели. Обличайки се във власт, същите тези променят законите така, че да обслужват единствено техните интереси и да ги правят недосегаеми за обществото, което ги е избрало, за да му служат.
           Понякога наглостта на тези народни избраници достига дотам, че с помощта на придобитата чрез измама власт те превръщат държавата в свой личен, партиен  монопол, като обявяват всичко за държавна собственост, а обществото - за свои крепостни.
           Това е формулата на тъй нареченият съветски социализъм, при който хората имат най-вече задължения, а правата им са съвсем имагинерни. Именно в този вид държави започва да се говори за етноси и малцинства, а целта е противопоставяне и разделяне на обществото и неговото отслабване като Цялост. 
           Често малцинствата или по-малобройните етноси в такива държави получават повече права, уж за да бъдат защитени от някакъв вид асимилация от основния етнос, а в същност целта е да се създадат предпоставки за напрежение, за да станат лесни за изнудване и психообработка, като в същото време бъдат намразени от обезправените по отношение на тях останали граждани на общността.
            За щастие това може да се случи само в изостаналите и все още неосъзнати общества, където хората нямат изградена ценностна система и собствено мнение, а очакват от властта и авторитетите да им предъвкат информацията, като им въздействат или нареждат чрез подкупните медии и силовите структури какво да мислят и как да действат. 
            Основните причини да нямат собствено мнение са внушения им страх, стимулираната посредственост, духовната леност, безхарактерността и мързелът.  Затова все предпочитат сдъвкана храна, вместо да огледат и осмислят живота и онова, което се случва с тях и около тях.
            Страх ги е да изберат свой индивидуален житейски път и да го отстояват като свое неотменно право, поемайки лична отговорност за своя избор и действия.
            Не им достига воля да решат как искат да протича собствения им живот, без да пречат на другите и без да обръщат внимание какво се опитват да им внушават разни авторитети и медийните манипулатори. 
            Не се опитват дори да осъзнаят, че имат право на личен избор и това е тяхното най-висше право, независещо от етноси и малцинства.
            Не осъзнават, че да изискват достоен живот за себе си, за близките си, за обществото и за поколенията, давайки своя личен принос за това, е неотменимо тяхно право.
            Отказват да разберат и повярват, че Вселенските Принципи на Висшият Разум са заложили правото на избор и равен старт за всяко човешко същество, а Земята е дар за всички и се подчинява именно на тези Неотменни Принципи, въпреки неистовото желание на някои овластени или стремящи се към власт това да не бъде така.
            Процесът на осъзнаване е неизбежен и необратим, защото Истината извира вече отвсякъде и освобождава човешкото съзнание от всякакви зловредни внушения и манипулации. А това трябва да подскаже на власт-имащите, че скоро обществото ще е достатъчно будно и силно, за да изиска от държавата да изпълнява функциите си на имунна система, като защитава и гарантира правата, свободното развитие и просперитет на гражданите си и на Цялото.





Гласувай:
24


Вълнообразно


1. kvg55 - batogo,
23.03.2018 14:37
Както "Истината извира вече отвсякъде", така и дезинформацията и манипулацията извират вече отвсякъде и са по силни от истината, още повече, че хората са принудени да изпростяват.
цитирай
2. batogo - !!!:))) Kvg55,
23.03.2018 18:20
Осъзнатите, натрупали мъдрост от житейския си опит хора, винаги добре различават истината, полуистината и лъжата. Те не могат да бъдат манипулирани. Могат да бъдат манипулирани, принудени да изпростяват и да се опростачват само хора, на които такъв им е гена, сиреч простащината им идва отвътре... Ако искаш пробвай, за да се убедиш, че е така. :)
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
24.03.2018 00:08
Съгласенсъм с написаното от тебе!
На нас ни липсват държавници, качествени!
Да вземем за пример Гърция Колко е на брой Българското молцинство в нея?
Едва ли има и хиляда човека, официално! А реално трябва да са минимум един милион! Но за 100 години са успели да го ликвидират По различни начини-съсзаплахи,работа ,образование!
Можем наистина да обвиняваме този и онзи, но вината си е наша! Нямаме политици от ранга на Стамболов Той ,хъшът прави България фактор на Балканите!...

Лека нощ, приятелю!
цитирай
4. inel379 - Да, процесът е необратим и неизбежен!
24.03.2018 10:32
Скоростта му зависи от осъзнатото участие
на всички в едно общество.
Осъзнаването е свързано с желанието
за израстване според възможностите,
които се увеличават чрез знание.
Образованието прави хората силни
и готови да правят изборите си.
Когато искаш нещо,
трябва да се потрудиш за него.
Да участваш в реализацията му.
Вътрешната промяна е най-важна.
Другото следва естествения си път след нея.
Всеки трябва да намери мястото си
в този живот и да положи усилия,
за да стане той такъв, какъвто го иска.
Добрите държавници се изграждат,
не се раждат такива.
Примерите не са малко.

Поздрави сърдечни, Batogo!:)
цитирай
5. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
25.03.2018 16:10
За Стамболов съм на 100% съгласен. Той си остава най-добрият държавник в съвременната история на България!
Но гърците не мога да ги приема като пример, защото са лицемерни, подли, нагли и непочтени, а аз такива, които не проявяват уважение към другите хора, не ги уважавам.
Хубав ден, приятелю!
цитирай
6. batogo - !!!:))) Благодаря ти за перфектния коментар, Инел379!
25.03.2018 16:13
Съгласен съм и се радвам, че мислиш по този начин. Дано повече българи мислят като теб, защото това е гаранция, че сме готови да вървим по добрия път.
Хубав ден!
цитирай
7. ikra - Прекрасна статия!
26.03.2018 11:50
Добре е, когато има някой, който да говори за проблемите на съвремието, за реалностите такива, каквито са.

Поздрави, приятелю!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Благодаря, Икар!
26.03.2018 12:15
Полезно е да си казваме истините, за да ги осъзнаваме и с придобитата мъдрост да правим живота си по-добър, по-почтен и по-истински, за да ни носи радост и удовлетворение, приятелю.
Хубав ден!
цитирай
9. kolevdobri - Това ваше изказване ли е?
27.06.2018 11:22
"Винаги съм имал интереси към психосоматичните заболявания, т.е. как психичен проблем се проявява чрез физическо заболяване. Сега поглеждам на проблема от другата страна – имаме физическо заболяване, което би могло да доведе до психически затруднения."
Копирах го от този линк: https://petel/OGNYAN-UZUNOV--CHLEN-NA-US-NA-FONDATSIYA----TOLERANTNOST-----S-BOLNO-DETE-VINAGI-SE-DRAZHTE-KATO-SAS-ZDRAVO-__28457
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1772859
Постинги: 652
Коментари: 4522
Гласове: 41522
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031