Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2017 08:21 - Ето едно интервю, което показва реалната картина у нас, и реалния път, който трябва да извървим, за да успеем.
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 970 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 31.03.2017 08:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Специална благодарност на Бракалова, публикувала в блога си това интервю, на което, за съжаление твърде малко хора са обърнали внимание.
          Затова четете и мислете за истините, пред които сме изправени и как може всеки от нас да помогне, за да ги реализираме като общество и държава!
          Червените манипулации изкривиха картината на ЕС в представите на много българи и така разединиха обществото в безкрайни опити да се доберат до властта.   Не им вярвайте, защото от тях никога няма да чуете истината, а само интригантски празнословия. Ако милеете за Свободна, независима от путинските интереси и интриги България, която да следва своите национални интереси и цели и да се интегрира в Свободния свят, не се подвеждайте по сладки приказки и обещания, а гледайте делата и търсете духовните принципи, които стоят зад тях.
           С поскъпването на газта веднага след провала на БСП и руските интереси у нас ясно се вижда как кремълските велможи се месят във вътрешната и външната ни политика и какви са целите им. Удряйки по джоба българските граждани, те се опитват за пореден път да конфронтират хората с предстоящото про-европейско управление на страната в полза на руската геополитика.  
           Това е моето мнение, а ето и интервюто, което е достатъчно обективно и показателно:  

                                                                                                                  Огнян Узунов
29.03 21:02 -
КОГАТО СЕ СТИГНЕ ДО "ТРАГИЧНО", ЕДВА ЛИ ПОЛИТИКАТА Е ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ Автор: nbrakalova Категория: История   image
Прочетен: 108 Коментари: 1 Гласове: 4
 "ТОВА Е ТРАГИЧНО ЗА БЪЛГАРИЯ"

"Макар че Борисов морално не е легитимиран за трети мандат, към момента в България няма алтернатива. А това е трагично за страната", казва Даниел Кадик от софийското бюро на германската фондация "Фридрих Науман".

ДВ: Г-н Кадик, като премиер Бойко Борисов се провали вече два пъти, оттегляйки се преди края на мандата си. Сега получава трети шанс. Дали обаче именно той трябва да заеме отново премиерския пост?

Даниел Кадик: Първо бих се запитал дали наистина се е провалил. Защото той не напусна премиерския пост в резултат от вот на недоверие. А си тръгна, подавайки оставка. Два пъти. Първият път съзря проблеми, за които вероятно е преценил, че не е в състояние да реши. Втория път подаде оставка след президентския вот, което всъщност предизвика тези предсрочни избори. А това, според мен, беше тактически ход, защото вероятно преди началото на българското председателство на ЕС Борисов е искал да разполага със стабилно мнозинство. Да излезе от властта, да покаже, че се е разкаял, за да се завърне в крайна сметка с нови сили. Само че: от 2009 страната е управлявана предимно от Борисов. А оттогава насам не сме видели никакви съществени реформи. Видяхме провала на съдебната реформа, видяхме провала и на антикорупционната реформа. Това определено не е особено добра равносметка. Всички доклади на ЕК показват съвсем ясно, че през последните десет години България не е отбелязала почти никакъв напредък.
Същевременно обаче трябва да се запитаме: каква е алтернативата? Нима алтернативата е госпожа Нинова, която демонстрира, че не харесва демокрацията, но за сметка на това одобрява Путин. Макар че заради миналото си, заради двете си оставки Борисов морално не е легитимиран за трети премиерски мандат, към момента в България няма алтернатива. А това, според мен, е трагично за страната.


ДВ: Ако "Обединените патриоти" действително влязат в управлението, как би се отразило това на имиджа на България в ЕС? Както знаем, на 1 януари 2018 България поема председателството на Общността.

Кадик: Това би било голям проблем. Ако анализираме реториката, която използват т.нар. патриоти, ще установим, че те говорят категорично срещу чужденците и срещу малцинствата в страната. Освен това те са силно националистически настроени, както подсказва и името им. И ако Борисов влезе в коалиция с патриотите, те ще сложат своя отпечатък върху това правителство: повече протекционизъм, ясен завой към Русия, "не" на ЕС, на което ще се гледа особено критично на фона на предстоящото българско председателство. Това би било едно наистина трудно правителство, защото много от нещата, за които се застъпват патриотите, не са съвместими с европейското право: например дискриминирането на чужденци и на малцинствата. А това означава, че независимо от мнозинството в парламента, България би останала нестабилна и не би била добре подготвена за председателството на ЕС през 2018.


ДВ: В един
видео-репортаж на колеги от ДВ се казва, че чуждестранните инвеститори се притесняват от възхода на националистите, че тези политически формации имат вина за спада на чуждестранните инвестиции в България през 2016. Така ли е? Няма ли и други причини, които отблъскват чуждестранните инвеститори - например правната несигурност?

Кадик: Да, основните причини са действително правната несигурност, корупцията и организираната престъпност. И това не си го измислям аз - казва се всеки път в докладите на ЕК, от десет години насам. Германските фирми и конкретно Германо-българската индустриално-търговска камара посочват като спънка и мудната бюрокрация, както и проблемите в областта на образованието. Това е набор от проблеми, към които сега прибавяме и националистите.
През последните години т.нар. патриоти участваха по един или друг начин в управлението: "Атака" и Патриотичният фронт например редовно подкрепяха правителството и затова можеха да го изнудват. Това доведе например дотам, че бе гласуван закон, който затруднява дейността на чуждестранните търговски вериги. Затова можем да предположим, че ако "Обединените патриоти" влязат във властта, търговският климат в страната няма да се подобри.ДВ: А как си обяснявате резултата на партия "Воля" на Веселин Марешки? И какво е мнението Ви за представянето на новата формация  "Да, България"? Първата влезе в парламента, втората - не. Означава ли това, че българите се интересуват повече от цените на лекарствата и на бензина, отколкото от съдебната реформа?


Кадик: Добър въпрос, а отговорът му се крие донякъде в профила на избирателите. За господин
Марешки гласуват предимно млади мъже под 25 години и хора в пенсионна възраст. И той се опита да достигне именно до тези хора - с евтиния бензин, който интересува предимно младите мъже, и с евтините лекарства, които вълнуват предимно пенсионерите. От другата страна е "Да, България", която се концентрира много силно върху градските елити. Ако човек се вгледа в резултатите по градове, ще установи, че в София "Да, България" бе една от най-силните формации. А ако обърнем внимание на това кои хора застанаха зад тази партия и ясно заявиха подкрепата си за нея в профилите си в социалните мрежи, ще видим, че това бяха все представители на градските елити. Ето тук се изправяме пред един основен проблем - огромното неравновесие между мнозинството и градските елити. Има и още нещо: много от представителите на градските елити напускат България или пък в деня на изборите просто си остават вкъщи.
Същевременно в десния политически спектър наблюдаваме силно разцепление. На тези избори имаше три десни формации, които се бореха за едни и същи гласове. И всички те накрая взеха по около 3%. Ако се бяха обединили, може би щяха да бъдат балансьорът в новия парламент. Сега в лицето на господин Борисов - най-вероятно заедно с патриотите, а и с Марешки - ще имаме един силно популистки фронт. А това не е добре за България.


ДВ: Кои са основните проблеми, с които трябва да се захване новото правителство?
Кадик: Проблемите, с които трябва да се заеме новото правителство, са същите, с които трябваше да се заеме и старото правителство. Това са съдебната реформа, която спешно трябва да бъде проведена, реформата срещу корупцията, борбата срещу организираната престъпност, подобряването на бизнес-климата, образованието. По време на протестите от 2013-2014 хората заявиха съвсем ясно, че им е писнало от корупцията. Оттогава насам обаче не се е случило нищо съществено. Никой не чу гласа на тези избиратели. Трябва да има реформи. Трябва да бъде възстановено доверието на гражданите в институциите. А освен това България спешно трябва да се подготви за председателството на ЕС през 2018. Искам да обърна внимание на факта, че по време на председателството си България ще бъде отговорна за договарянето на условията за Брекзита. Именно по това време ще се водят и дебати за бъдещето на ЕС - в момент, в който самата България не може да се справи със собствените си проблеми. Ето това са големите предизвикателства.


ДВ: Какво си пожелава Германия, какво си пожелава ЕС за България?


Кадик: Времената на пожелателното мислене отдавна отминаха. Твърде дълго време твърде много хора си пожелаваха твърде много неща за това как да се развива България. Контролният механизъм съществува от десет години насам, а ежегодните доклади на Брюксел все изразяват надежда, че нещата ще се променят. Но времето на надеждите отмина. Вече е време за изисквания - и за ясно посочване на последиците, ако тези изисквания не бъдат изпълнени. България се задължи да проведе реформи, но не изпълни обещанията си. Не успя да реализира реформите, които се изискваха от нея. Така че вече е време ЕС да промени не само тона, но и механизмите. Може например да се намалят структурните фондове за България, които са в размер на 7,6 милиарда евро за периода 2014-2020. И да се каже ясно: Ако вие не сте в състояние да проведете реформите, които обещахте да реализирате, тогава и ние не сме в състояние да подкрепяме тази система.


ДВ: Г-н Кадик, какво бихте казали на българите, които смятат, че проблемите на България се дължат главно на еврочленството и на "лошата" европейска политика?


Кадик: На тези българи бих казал същото, което казвам и на германци, холандци или поляци. ЕС не е отговорен за това, което се случва в страната ви. Вие си избирате правителствата. Вашите правителства са отговорни за реализацията на националните политики. ЕС създава просто една институционална рамка, ЕС гарантира свобода на придвижване за хората, стоките, услугите, капиталите. ЕС е гарант за определени основни свободи, но за проблемите във вашата страна е отговорна вашата национална власт.


И нека бъдем честни: каква е алтернативата? Често чуваме реплики като тази: "Да излезем от ЕС, да подсилим националната идентичност и родното стопанство". Само че как ще подсилите националното стопанство без ЕС, без вътрешноевропейската търговия? Държавите от ЕС са най-големият търговски партньор на България. С кого искате да търгувате? Нима искате да се доверите на Русия, която през последните години ясно показа, че умее да преговаря само със заплахи? Лично аз просто не виждам алтернатива. А най-интересното е, че и популистите нямат адекватни предложения. Те само настояват за нещо, но не предлагат концепции. Впрочем, това важи за всички популисти в Европа - списъкът им с желания е много дълъг, но списъкът с решения е съвсем кратък.

Източник

Нагоре

Тагове: България, политика, търговия, избори, трагедия, парламент, партия, корупция, изход, алтернатива, Русия, ЕС, Европа, въпроси, история, икономика, избор, проблем, партии, безизходност,

    Гласувай:   4   0
Гласували сте!

Подобни постинги Индустриално развитие за икономически ра...
Индустриално развитие за икономически ра...
ЕЛИТЕ???? Прочелите постинга прочетоха и: Сервантес и Шекспир умират на една дата
Времето за първи анализи след вота дойде...
Къде е била българската държава Дулоба?
    Коментари 1. haralanov - Мдаа...
29.03 22:17 КЗК - още едни ибрикчии на Путин.
Цена на горивата в България - 2,10.
Цена на горивата в Европа - 2,10.
Акциз в България - 65 ст.
Акциз в Европа - 1,20 лв
Разлика - 55 ст. на литър
Търговска надценка в България - над 40 ст. на литър
Търговска надценка в Европа - 10 ст. на литър.
Щети за България - 2 милиарда годишно.
И удобно изчакаха да обявят след изборите, че нямало картел при горивата.
Както обявиха и поскъпването на руския газ с 30%.
Русофили, квичите ли от кеф, когато Путин пие българска кръв?! цитирайГласувай:
12
1


Вълнообразно


1. ikra - Малко по малко...
01.04.2017 01:11
Малко по малко ще започне да изплува КОЙ какви интереси е имал и КОИ интереси са били застрашени... Дали на българските граждани?
цитирай
2. batogo - !!!:)))
01.04.2017 20:36
В Истината е спасението, Икаре! Тя прави човека свободен от зависимостите на живота.
цитирай
3. zaw12929 - доста сте затъпели от омраза не в...
03.04.2017 18:18
доста сте затъпели от омраза не виждате трагедията на България от управлението на любимият ви Бойко мафиота
цитирай
4. batogo - !!!:)))
04.04.2017 08:21
Има доста затъпели от омраза, но аз не съм сред тях. За реално затъпелите всичко разумно изглежда тъпо. А в България няма трагедия, има пародийна комедия, сътворявана перманентно от БСП и компания... Въпрос на гледна точка...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 669437
Постинги: 425
Коментари: 2777
Гласове: 20819
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930