Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2017 18:07 - Ако не знаеш накъде си тръгнал, винаги стигаш другаде... Притча.
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 3765 Коментари: 9 Гласове:
25

Последна промяна: 24.03.2017 11:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Живеел под Слънцето на прекрасната, богата и щедра планета Земя един изстрадал, преминал през всевъзможни житейски изпитания народ. Въпреки всички трудности и неприятности обаче, с много любов и благодарност обитавал и обработвал той красивата си, плодородна земя от хилядолетия, а земята щедро награждавала духа, волята, трудолюбието и находчивостта му с безценните си дарове.
          Все нещо, обаче, не му достигало, за да бъде щастлив народ, защото много били завистта и чуждите апетити към райското кътче, дарено му от Всевишния...
          В крайна сметка, дори когато бил завладяван и поробван, той винаги намирал начин мъдро да преодолява всичките си проблеми, извличал от живота своите безценни поуки и продължавал безусловната си житейска еволюция напред и нагоре, но си оставал все нещастен.
          Силният народен дух много дразнел великите императори, свикнали да подчиняват всички и всичко на волята си, а един от тях направо побеснявал, чувствайки безсилието си. Сън не го ловял и денонощно мислел как да пречупи духа и волята на този народ, за да го подчини и превърне в свой верен слуга, а благословената му земя да присвои завинаги.
          Много съветници разпитал, но не получил никакъв смислен съвет, който да разреши проблема му, докато накрая, изтощен от безсъние задрямал и му се присънил стар скитник, който му подхвърлил с ехидна усмивка:
          -  Има само един много хитър начин да приспиш вниманието на този народ и да го завладееш отвътре. Обещай му сигурност, щастие и светло бъдеще, накарай го да ти повярва, после му вземи страха и земята, а той ще ти поднесе душата си на тепсия...
          Владетелят послушал съвета на скитника от съня си и действително, с течение на времето успял да подмами този древен народ, да го завладее, да пречупи духа, волята и вярата му, да го разедини, да вземе душата му и да присвои земята му задълго, заменяйки свободата му със сигурност, любовта му към земята и ближния със завист, а благоденствието му с илюзии за светлото бъдеще.
          А когато най-сетне народът осъзнал какво е загубил, вече нямал нито духа, нито волята , нито силата, нито вярата да преодолее капана на подаянията и зависимостите, в които бил поставен през годините...
          Но дали щял да се предаде окончателно или да се върне към себе си и да възкръсне от пепелта си, оставало загадка?!?!
          А вие как мислите, че ще се развият нещата?!?!
         
                                                                                                  Огнян Узунов - българофил.



Гласувай:
25


Вълнообразно


1. stariatb - Надявам се.
19.01.2017 19:34
Ако този народ е българският, силно се надявам!..
цитирай
2. syrmaepon - Има и други народи, които могат да се ...
21.01.2017 10:15
Има и други народи, които могат да се припознаят в притчата. Аз стискам палци на всички, но разбира се мога истински да страдам само за българския.
цитирай
3. batogo - !!!:)))
21.01.2017 12:11
Благодаря ви, че вникнахте в притчата и имате позитивно отношение към възможностите на този народ да се възроди.
Бъдете живи и здрави!
цитирай
4. litatru - Здравей, Батого!
21.01.2017 13:31
Поздравления за творческата смислена притча. Виждам, че е оказала въздействие и върху други блогъри. Аз също съм развълнувана.
Не ме е повдигала вихрушка, не ми говорят извънземни сили - нямам гадателска дарба, но разумът ми подсказва, че ще изберем правилните хора на изборите, които са си взели поука от своите и чужди грешки, и този път ще управляват държавата правилно, под мотото: Благоденствието на човека (народа) - над всичко! (до този момент не съм чула някой управляващ да е споменал, че народът е над всичко, че хората не трябва да мизерстват и да се насърчава саморазправата, поради ширещата се безнаказаност от страна на правосъдието. А то, явно е много корумпирано, щом като за жестоки убийства дава по 3,5 години затвор на доказано предлагащ подкуп.) Разбира се, че това е мое мото, но мечтая да стане мото на управляващите.
Дали съм права, не знам.
Поздрави и хубав ден!
Литатру
цитирай
5. sestra - Ето какво си мисля...
21.01.2017 19:12
този народ е бил подмамен поединично. Така е и държан в подчинение. Ако възвърне чувството си за взаимно зачитане и уважаение. Само това ще помогне, може би не напълно, защото много е загубено, но само това.
цитирай
6. batogo - !!!:))) Благодаря ви за разумните, съзидателни мнения, Литатру и Сестра!
22.01.2017 10:19
Литатру, по бай Тошово време беше издигнат лозунг: " Всичко в името на човека, всичко за благото на човека." Това беше един много лицемерен, популистки лозунг, целящ да замъгли съзнанието на хората, но по-будните българи го бяха допълнили с думите: "И всички знаем кой е човекът?!?!"
Властта трябва да управлява с ясното съзнание, че трябва да създава най-добри условия за развитието на качествата, духовните ценности и творческия потенциал на отделната личност и да гарантира това основно право със закон. Само така се създава силно гражданско общество, полезно за своя просперитет и този на държавата. Но в манталитета на пост-комунистическите управници е насаден дълбок страх от силното гражданско общество, защото то не може да бъде манипулирано и може да смени всяка власт, която го лъже, заблуждава и ограбва.
Сестра, напълно съм съгласен, че само с възстановяването на духовните си ценности, между които са зачитането и уважението, народът може съзнателно да извоюва от управляващите правата, свободите и качествените условия за развитие и съзидание.
цитирай
7. pvdaskalov - * ! *
23.01.2017 11:11
Аз пък съм напълно обезсърчен да вярвам, че ще се оправим. Нашият народ свикна да бъде лъган и ръкопляска възторжено, когато го излъжат майсторски. Хайтов и "Гроба" са достатъчен пример...
Първата стъпка е да се забрани строителството в големите градове, да се обърне внимание на инфраструктурата им и справедливо да се разпределят инвестициите из страната. Само тогава можем реално да се надяваме към възвръщане на стария български дух...
Тъй мисля, но и не забравям думите на поета: "Съмнявай се във всичко, съмнявай се във себе си дори!" Или с други думи, не вярвам, че ще стане чудо.
Поздрави за добронамерената ти творба, Оги.
П и е р
ПС - Тъй разсъждава един стар човек като мене, който е на гробищарска вълна.
цитирай
8. batogo - !!!:))) Ти си творец, Пиер! В теб има още много смислен живот!
23.01.2017 13:40
Що се отнася до всенародното надлъгване и радостта от него, да не забравяме, че хитър Петър и Андрешко и Бай Ганя са наши национални герои... :)
А разумното, основано на житейските превратности съмнение води до мъдрост, защото те провокира да оглеждаш нещата от всички страни и да търсиш обективната истина.
Бъди жив и здрав, приятелю и хубав да е денят ти!
цитирай
9. bojil - Много хубава притча: доброто е, че ...
30.01.2017 10:09
Много хубава притча: доброто е,че злодеят отдавна ври в ада а народът има нови шансове да се възроди и възстанови макар че ударът,който му бе нанесен е по-лош от онези,които му нанасяше турското "присъствие" заради продължителността и негативността на своите последици.
цитирай
10. batogo - !!!:))) Благодаря за разбирането и за смисленото мнение, Божо!
30.01.2017 17:45
Ударът бе много тежък, коварен, извън правилата, но аз вярвам в силата на българския възрожденски дух и знам, че България ще се възроди. Просто всеки, който се чувства Българин, трябва да даде най-доброто от себе си, за да подпомогнем случването.
Бъди жив и здрав, приятелю!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1773006
Постинги: 652
Коментари: 4522
Гласове: 41523
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031