Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2016 14:03 - продължение...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 1727 Коментари: 7 Гласове:
15

Последна промяна: 28.06.2016 09:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                    6

          Целенасоченото култивиране на посредственост сред интелектуалците у нас от средата на миналия век насам, беше другият основен удар върху националното самосъзнание. Тази култивирана посредственост с течение на времето създаде пародийна разлика между интелигенти и интелектуалци.
          Понеже интелигентните по природа хора, надарени с мъдрост, талант, дух, проницателност и почтеност винаги лесно разгадаваха дребните хитринки и тарикатлъци на примитивното съзнание, те представляваха основното неудобство и опасност за примитивите.
          Именно по тази причина овластените примитиви тихомълком или пък съвсем брутално отстраняваха интелигентните от интелектуалния труд и ги подменяха с удобната, угодлива посредственост.
          Изфабрикуваните от соца послушни, беззъби интелектуалци, които трябваше да изместят интелигентите, тотално разсипаха съзидателния манталитет на интелигентния българин, като дадоха пример как угодничеството, примитивизма и простащината могат да бъдат незаменими качества за израстване в йерархията на интелектуалния труд и властта.
          Тези основни изводи от реалния живот у нас бяха основната мотивация на Пламен Бързев да посвети цялата си преподавателска практика на завръщането на интелигентите в интелектуалния труд, а ангажиментите с вестника и клубната дейност бяха само продължение на този процес.
          Пред съвестта си той бе решил да вложи цялата си енергия за възстановяването на справедливостта и естественото състояние на нещата, при което всеки да попадне на местото, където ще е най-полезен за цялото, а от там и за себе си. По тази именно причина беше превърнал преподаването и изпитването в тест за интелигентност и съзнателно отношение, а на посредствеността и наглостта не даваше  никакъв шанс.
          Много ходатаи от всякакъв род, по всякакъв начин бяха опитвали да променят това положение, за да лансират протежетата си. Бяха опитвали чрез подкупи, лицемерие, изнудване, заплахи и всичко, което бедното им, примитивно въображение можеше да роди... Оставаха безкрайно изненадани, че никой от методите им не даваше резултат.
         На даскала, обаче, това му се струваше недостатъчно. Беше убеден, че още много може да се направи за възстановяването на справедливостта в тази посока и ето, че в тази ранна утрин, заслушан в спокойното, равномерно дишане на Ангелина, беше решил нещо много важно...
          Половин час по-късно, докато пиеха сутришното си кафе, той вече беше обмислил идеята си и, както винаги, реши да я сподели с жена си, която си оставаше най-добрият му партньор.
          - Скъпа,   –   започна с благия си, преподавателски тон   –   на зазоряване в ума ми се пръкна нещо, което много ми се ще да обсъдим и реализираме възможно най-скоро.
          Тя впи любопитен, закачлив поглед в лицето му.
          - Май не съм изненадана...   –   отвърна през лъчезарната си усмивка на щастлива жена.   –   От теб постоянно извират идеи и проекти... Интересно този път какво си намислил?!
          - Ще ми се приходите от вестника да посветим на откриването на талантливи деца и да инвестираме в тяхното индивидуално развитие, а на по-късен етап да подпомагаме и тяхната реализация. Какво мислиш за това?!
          Мисля, че не си толкова лош човек, колкото иска да те изкара жълтата преса.   –   тя се пресегна и стисна ръката му.   –   Определено има нужда от такава дейност. Може би това е един от начините да намалим изтичането на талантите ни навън. Крайно време е процесът, опорочаващ съзнанието на младите, да бъде спрян или поне донякъде редуциран...
          - Предполагам, че екипът на вестника и членовете на клуба също с радост ще подкрепят идеята ми и с общи усилия бързо ще я развием. Надали има нормален човек, който да не осъзнава ползата от такава дейност. Пък може това да заинтригува и почтения бизнес, който реално се нуждае от талантливи, знаещи и можещи специалисти, а не от роднини-фигуранти и хрантутници.
          - Убедена съм, скъпи. Съзнателната част от обществото е жадна за позитивни и  благородни инициативи с перспективно развитие.
          - Много ми се ще да си права, миличка...   –   той се замисли за момент.   –   Но и да не е точно така, все пак мисля, че ние сме морално задължени пред себе си да извървим своята част от пътя за възраждането на националния потенциал.
          - Прав си, скъпи и аз изцяло те подкрепям. Според мен това е сполучлив начин да дадем своя принос за измъкването на България от тресавището на посредствеността и безпътицата. 
         
                                                                          / следва /



Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Поздравления!
20.05.2016 14:39
Хубаво е, че си включил Ангелина Пискова като герой.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздрави Огняне, за хубавото продължение
20.05.2016 15:13
Току що се намесих в диалога между Хавел и Германтигър
Защо капитализмът ни не е капитализъм и даже абориген с ужас би избягал от него? Защо много хора си спомнят за соца!
Причината според мен е в един пример ,който съм давал за Луи 14- ти, без да го тълкувам
Той казва, че не се притеснява от това, че министрите му са по- умни от него Работата е за тях, славата - за него!
При нас по-умния и способен е мразен от стоящите под него Те се обединяват срещу него и не го допускат до заслуженото място Става като във вица ,за липсващият дявол в нашия казан

Това не могат да проумеят управляващите на всякакво ниво хопра у нас-че им трябват способни хора
Способният, можещият не се блазни от власт, по това се познава Неможещият ръководител пък няма как да му свърши работата
Затова ръководители на всякакво ниво унас се обграждат с по- неможещи и незнаещи от тях, за да могат да блестят Но това рекушира върху резултатите Те са печални

Трябва да си променим манталитета Напред да бъдат изтиквани направо знаещи и можещи хора, а не да бъдат смачквани!
Защото те са като цвете, уязвими, настъпиш ли го , край!

Хубав ден, Огняне!
цитирай
3. batogo - !!!:))) Благодаря, Иване!
20.05.2016 16:51
Много ме радват смислени, съдържащи истина коментари, като направения от теб. Радват ме, защото в тях има разбиране и съзидание. Действително манталитетът е в основата на всички беди и успехи, а той пък зависи от ценностната система, качествата и нивото на съзнание на отделния човек. Култивираният през соца посредствен манталитет е отврат и неминуемо води до деградацията, на която се наслаждаваме в момента. Време е да се научим като общество да търсим, различаваме и издигаме достойните, почтени хора, за да имаме развитие.
Хубав ден и успех в съзидателната дейност!
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Лявата антилигенция
20.05.2016 20:22
и досега си остава такава - анти. Тя е против ЕС, НАТО и США и люби Русия, а всъщност - цоца, защото ако не беше цоцо, она щеше да си пасе уфсете и да свири на кавал, подпряна на некой пън.
Особено сред тъй наречената художествено-творческа антилигенция. Тя затова пищи за държавна подкрепа и сака у секи град да ми тятър, а тя да играе и да позьорства.
Същото се отнася и за десните - те искат държавата да им дава кинти, за да ми снобеят они и да се правят на антиресни.
цитирай
5. анонимен - Поздрави
20.05.2016 20:48
за хубавия разказ и за стойностните коментари на Иван и Слави!
Има нещо много тъжно в съдбата на ярките хора. Посредствената и алчна политическа класа създава маса по свой образ и подобие. И тези хора са сложени в сандвич, така че не само да не се развият, но изобщо да не шавнат.
Сега се сетих за думите на един американец, с който се срещнах по време на конамдировката си във Вашингтон през ноември: "Комунистите направиха прехода в Източна Европа, поставиха си агентите на ключови позиции и накрая обвиниха САЩ, че системата им не работи".
Това го вмъквам като свежа струя към иначе тъжния ден, след като Плевнелиев обяви, че няма да се кандидатира за президет.
цитирай
6. slavimirgenchev1953 - Това е основният им принцип: винаги друг е виновен, обявяват го за враг - и го трепят.
21.05.2016 04:09
angpiskova написа:
за хубавия разказ и за стойностните коментари на Иван и Слави!
Има нещо много тъжно в съдбата на ярките хора. Посредствената и алчна политическа класа създава маса по свой образ и подобие. И тези хора са сложени в сандвич, така че не само да не се развият, но изобщо да не шавнат.
Сега се сетих за думите на един американец, с който се срещнах по време на конамдировката си във Вашингтон през ноември: "Комунистите направиха прехода в Източна Европа, поставиха си агентите на ключови позиции и накрая обвиниха САЩ, че системата им не работи".
Това го вмъквам като свежа струя към иначе тъжния ден, след като Плевнелиев обяви, че няма да се кандидатира за президет.

цитирай
7. batogo - !!!:))) Благодаря, Славе! Благодаря Ангелина!
21.05.2016 07:12
Благодаря ви за истинните и изчерпателни коментари, както и за това, че ви има в блогбегето, за да парираме заедно лъжите и простотиите на червените полирани мозъци, на които все някой друг, но най-вече Щатите са врагът, който им виновен за всичко.
Жалко, че изпуснахме достойният и почтен президент Плевнелиев, но явно не сме дорасли като народ, за да си тачим стойностните личности.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1778155
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41526
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031