Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2016 19:05 - продължение...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 1380 Коментари: 5 Гласове:
19

Последна промяна: 28.06.2016 08:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                                                                4
 
    " Силата на човешкото съзнание, като неизчерпаем източник на творческа енергия, е свързана пряко с вечната творческа енергия на Вселената и вечното ни  рожденно право на избор. Обаче в очите на огромната част от човечеството тази истина все още изглеждаше като сюрреалистично платно на Салвадор Дали.  Макар нашият съзнателен живот  да беше именно изявата на тази могъща, вечна енергия, изразена чрез нашите съзнателни избори, отношения и проявления спрямо света около нас, рядко си давахме сметка, че при желание винаги можем да освободим живота си и себе си от всичко, което успеем да осъзнаем като спъващ развитието ни фактор.  А беше достатъчно само да променим  гледната си точка спрямо този фактор, за да му придадем друг, позитивен за нас смисъл, като извлечем и осъзнаем поуките от него.  Всеки живеещ съзнателно човек, предполагам, знае от личен опит, че ако промени гледната си точка спрямо каквото и да е, то придобива друг смисъл за него.  Който наистина иска да разбере живота и себе си по-добре, се налага да разглежда всяко нещо от възможно повече ъгли, да разсъждава внимателно, да осъзнава и така да намери  своята истината.  А когато видим, че нещо в нас самите или в средата около нас не кореспондира  по никакъв начин с ценностната ни система, с духовната нагласа на нашия вътрешен свят и с нивото на съзнанието ни, просто се налага да престанем да го толерираме  както у себе си, така и у другите. Защото престанем ли да го захранваме с вниманието си, то бързо губи силата си, тъй като не може да се възползва от енергията ни и ни освобождава от присъствието си.  Още преди повече от век и четвърт, великият български държавник и борец за свободна, независима България Стефан Стамболов, беше осъзнал истината за вредното въздействие на Русия и българските угодливо-продажни русофили върху Родината ни.  Той беше поел решителна борба за независимостта на страната ни от Русия и бе платил с живота си за това.  Но, благодарение на него, България беше направила огромен скок в развитието си, което доказваше недвусмислено правотата му.  С ясното съзнание за тази вековна истина, настоящият президент също беше решил да играе твърдо за откъсването на страната ни от руските вековни феодални интереси и зависимости и да работи за приобщаването й към развилата своя потенциал, далеч по-цивилизована Европа и нейният задокеански съюзник - Северна Америка, независимо какво ще му струва това.  Именно тази достойна, съзнателно избрана позиция, го правеше политик от нов тип, поставящ интересите на държавата и обществото над партийните и своите лични интереси. Ако все още голяма част от обществото, подвластни на примитивно-егоистичния си манталитет, пристрастия и външни влияния не можеха да осъзнаят този факт, то съзнателната, самостоятелно мислеща и грамотна част от него добре го съзнаваше и беше в подкрепа на своя президент и подобни нему носители на ясно патриотично съзнание."
          Такива разсъждения нахвърляше върху бележника си завърналият се преди година от Австралия професор по аналитична психология Стефан Христозов, докато пиеше сутришното си кафе на просторната веранда на бащиния си дом в подножието на карловския балкан. Те бяха скелетът на статията, която искаше да напише за вестник "Наблюдател".
          През време на едногодишния си престой в страната, професорът беше анализирал детайлно  политическата, социалната, медийната и психологическата атмосфера, но резултатите никак не го радваха. Дори бяха отчайващи. Тогава беше попаднал на вестник "Наблюдател". Беше харесал стила, посланията, анализите и цялостния стремеж на вестника да търси безпристрастно обективната истина.
          Това го заинтригува и го накара да посети редакцията. Така разбра и за клуб "Светлина". Манталитетът и възрожденският дух на хората, с които се запозна,  много го зарадваха и не случайно.
          Самият той произхождаше от стар карловски възрожденски род. През ранното лято на 1944 година, непосредствено преди деветосептемврийския преврат, семейството беше емигрирало в Англия, където се беше установило за постоянно с двете си деца - Стефан и Павел.
          Преди да заминат за чужбина, бащата на Стефан беше дарил своя дял от къщата на брат си с едно единствено условие, записано в документите за дарение  -  да я поддържа и да не я продава нито той, нито наследниците му.
          Основната цел на емиграцията на семейството с две малки деца на 3 и 5 годинки бе, да дадат най-доброто образование на синовете си, за да им отворят широк хоризонт за развитие и утвърждаване в живота.
          С безгранична любов, търпение и постоянство го бяха постигнали. И двамата им сина бяха завършили успешно Съмървил Колидж в Оксфорд, след което Павел беше останал като специализант в академичните среди, а Стефан беше предпочел да замине за Австралия, за да специализира там любимата си психоанализа.
          Там беше създал с жената на живота си щастливо, успешно семейство, в което бяха отгледали, възпитали и образовали трите си деца, които бяха поели избрания от тях път в живота. Но тъкмо, когато отново можеха да се отдадат изцяло един на друг, спокойни и удовлетворени, съпругата му беше починала при пътен инцидент...
          След този тежък, критичен за него и семейството му момент ясно беше осъзнал, че е дошло време да посвети остатъка от живота си на страната, в която се бе родил и която винаги тихомълком беше носил в сърцето си.
          След безкрайно дълго отсъствие от България и многогодишен творчески труд върху разкриването, развитието и стимулиране на безграничните възможности на човешкото съзнание, професорът беше решил да се върне в Родината.
          Възстановяването и развитието на възрожденското национално самосъзнание, притиснато фатално от процъфтяващия повече от 70 години в нея властващ примитивизъм, беше основния му приоритет и той мислеше да се отдаде изцяло на тази своя мисия.

                                                                     / следва /




Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavimirgenchev1953 - Успявали са онези, които са искали, но и са имали качества и са се борели -
06.05.2016 15:45
дори и да не са били богаташи. И в турско, и в "капиталистическо" е било така. А като дойдоа лумперите от лумпениата - дадоа диплома на секи и они стнаа индженере и ебаа мамата на селото.
И сега пишат у блого щуротии за цъвецкия цъюз колко бил велик.
Гиди маскари с маскари, гиди.
цитирай
2. batogo - !!!:))) Честит празник, Славе! В нормалния свят се успява с качества, в цоциалистическия - с връзки.
06.05.2016 16:52
Животът доказа, че червенушките за нищо не стават, Славе! За 70 години превърнаха райското кътче България в съветски кенеф, но вече е дошло време сами да паднат в него, за да им се затворят алчните усти. –:)
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Да, така е, уви. И изход няма, защото са развратили и голяма част от обикновените хора. Тарикатлъкът
06.05.2016 17:00
batogo написа:
Животът доказа, че червенушките за нищо не стават, Славе! За 70 години превърнаха райското кътче България в съветски кенеф, но вече е дошло време сами да паднат в него, за да им се затворят алчните усти. –:)



"За крадец не ставаш, сине, ти си будала!", пееше Тончо Токмакчиев. Това е истината. Ей ги и тук как се хвалят кви са паралии и богаташи, пък уж били за цоциализмата и за равенство и братство. Вятър и мъгла. Морални уроди, нищо повече.
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - А копелетата от блог.бг
11.05.2016 11:00
още ме държат баннат. Вече почва втората година.
По колко години са наказанията тук?
Моето да не би е доживотно без право на замяна? )))
цитирай
5. batogo - !!!:))) И за какво са те наказали, Славе?!
11.05.2016 11:41
Затова, че разпръскваш светлина, като наричаш нещата с истинските им имена, ли?!
Илиq за да могат по-лесно да дават път на лъжата и мрака от първа страница?!
Явно сталинския печат и мухите в очите им пречат да видят истината, но идва време да я усетят :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1776112
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41526
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031