Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2016 07:59 - продължение...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 1575 Коментари: 5 Гласове:
13

Последна промяна: 01.04.2016 11:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                                  
                                                                                    2

        Световната икономическа криза удари бедната ни страна като малайско цунами и окончателно разсипа смешната ни, посткомунистическа икономика, която и без това си беше в перманентна криза още от последната война насам.
        Икономическите и законодателни безумия, сътворявани през последните 65 години от червената политическа ламя и без последните световни сътресения почти бяха прекършили духа, волята и гръбнака на страдалческия ни народ. Повечето хора, обзети от апатия или нихилизъм, го бяха ударили на кръчмарско безхаберие, софраджийски героизъм и пейкаджийски патриотизъм. Плацикаха се самодоволно в клюкарските изцепки на пресата и телевизиите, разделяха се на лагери и групички, псуваха се, мразеха се помежду си, и въобще не им минаваше през ума как неусетно медийната машина ги разединява и насъсква като гладни кучета едни срещу други, за да могат, когато се наложи, сатрапите безпрепятствено да ги поведат към поредната гилотина…
        Единствено някакво тайничко очакване гъделичкаше останките от наранено народно его и произхождащото от него неясно, но вечно неудовлетвореното всенародно чувство за справедливост. Като вечен двигател, то поддържаше все още живеца на обществото, умело напътствано от властите в удобната за тях посока… И не представляваше никаква трудност, като се имаше предвид чия собственост бяха повечето медийни играчи...
        Недялко Свирчевски бе син на перспективни родители от социалистическия реализъм.  Навремето майка му  -  пестеливата бивша главна счетоводителка на варненската корабостроителница с връзки като корабни въжета, се бе залюбила с верен на партията агент от ДС. 
        Окрилени от мъжката си рожба, гушнали здраво вимето на народа, двамата грижливо заделяха от народните благини, за да подсигурят бляскаво бъдеще за сина си. Явно се бяха справили чудесно, след като двадесет и пет години по-късно момчето-мастодонт вече се изживяваше като внушителен медиен магнат. Преминал през преименуваните в полицейски, бивши милиционерски школи с червен правен привкус, Недялко интензивно израстна по неведомите пътища на номенклатурната конюнктура в един от основните обществени заблудители. 
        Укрепил сръчно медийната си империя по време на тройната коалиция, в днешния слънчев, летен ден той припичаше тлъстото си туловище, разплуто върху масивен шезлонг под августовските лъчи. Притиснат от тежестта на тази огромна фабрика за илюзии и изпражнения, шезлонгът суетно се кипреше насред палубата на лъскава, двупалубна яхта, макар да поскърцваше изтормозено при всяка вълничка.
        Чрез тази поредна придобивка, прясно закупена със спестени от закуските пари, младият олигарх успешно демонстрираше шикозна презадоволеност, характерна по принцип за олигархичния манталитет на всяко посткомунистическо парвеню.
         Както повечето наследници на червените партийни величия и агенти на службите,  Недялко изневиделица, подобно на герой в нескопосана, псевдонаучна фантастика се бе превърнал в един от богатите и влиятелни типове в страната на неограничените абсурди, носеща скромното име България.
         Този странен бъдещ стожер на българския дезинформационен бизнес, петата колона на руската и свързаната с нея червена мафия в страната, склонен да преценява хората по връзките, консумацията и килограмите и да се олива в перманентна, садистична наглост, явно добре си плетеше мрежата в системата на странния хибрид, наричан от по-грамотните слоеве комунистически капитализъм…
         Опиянен от своята растяща финансова, медийна и телесна мощ, недостижим за уж дългата, но твърде хилава за неговите килограми ръка на закона, Недялко бе потънал в блаженство сред морската шир, когато в ушите му се забоде скриптящ пукот, последван от светкавичната поява на две едри фигури в неопренови костюми.  Докато панически се опитваше да надигне туловището си, рязък ритник в брадата прекрати безполезните му усилия да се изправи на крака...
         След като дойде в съзнание, първият проблясък на осъзнаване бе, че лежи по гръб в пълен мрак неясно къде, неподвижен като египетска мумия и, че е опакован като колетна пратка, лишен от всякаква възможност да помръдне, сякаш беше парализиран.
         Напрегна слух, но долови единствено тихия шепот на морето…

                                                                    / следва /




Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavimirgenchev1953 - "...кръчмарско безхаберие, софраджийски героизъм и пейкаджийски патриотизъм",
10.02.2016 15:44
"огромна фабрика за илюзии и изпражнения", "склонен да преценява хората по връзките, консумацията и килограмите"....
Добре! Много са важни сатирично изразените психологиски характеристики. Те са пълнежът на фабулата.
цитирай
2. batogo - !!!:))) Жив и здрав, Славе, благодаря!
10.02.2016 16:03
Това е освежаваща струйка за читателя и улеснява възприемането на действителността.
цитирай
3. kvg55 - "посткомунистическа ико...
10.02.2016 17:46
"посткомунистическа икономика, която и без това си беше в перманентна криза от войната насам".
Много сте се отплеснали.
цитирай
4. kalisi - Стил.
10.02.2016 21:43
Харесва ми стила ти!

Поздрави

Гергана
цитирай
5. batogo - !!!:))) Благодаря ти, Гергана!
11.02.2016 06:13
Много ме зарадва с позитивната си оценка! Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1779728
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031