Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2016 11:22 - Абсурдите у нас и в нас самите, създадени и упорито напластявани в душите ни по време на режима, са довели до превръщането ни в абсурдна държава.
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 3059 Коментари: 13 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          В стремежа си да сме винаги прави, да сме по-по-най, да сме начело, да блестим, да изкярим, да надхитрим, да не се минем, да живеем на аванта, ползваното от нас друг да го плаща и още ред такива предразсъдъци, сме превърнали живота си в една абсурдна надпревара със собствената си фалшификация, в която без да искаме, пропускаме радостта от дните си.

          =   Голяма част от нас гледат хем вълкът да е сит, хем агнето - цяло! Хубаво, но точно когато вече са убедени в правотата си, животът им показва среден пръст?!
          =   Повечето от нас са против корупцията, но в същото време почти всеки е готов да даде и да приеме рушвет, без да осъзнава, че става уязвим и зависим?!
          =   Повечето от нас са против кражбите, насилието и измамите, но това не ги прави по-малко склонни да крадат, насилват и мамят, понякога дори най-близките си?!
          =   Повечето от нас примират от удоволствие да злословят, клюкарят, оплюват всичко живо и да се завират в личния живот на другите, но не понасят някой да го прави с тях?!
          =   Почти всеки от нас очаква, дори изисква толерантно и уважително отношение от другите към себе си, но малцина проявяват такова отношение към другите?!
          =   Почти всеки от нас гледа по възможност нищо да не даде, а в замяна на нищото да получи много?!
          =   Повечето от нас действат по инерция, без да мислят за последствията, а после се чудят кого да обвинят за това, което им се случва?!
 
          Мога до утре да изброявам абсурдните практики на посткомунистическото масово съзнание, но няма смисъл, защото изброеното е достатъчно, за да си изясним защо отношенията помежду ни са абсурдни, делата ни са абсурдни, обществото ни е абсурдно, законите ни са абсурдни, правосъдието ни е абсурдно, изборите ни са абсурдни, историята и образованието ни са абсурдни и цялата ни държава е страна на абсурдите.
          Повече от четвърт век не можем да освободим подсъзнанието и съзнанието си от негативното мислене и порочните практики, които комунизЪмът насади малко или повече във всеки от нас. Инерцията продължава да ни набутва във водовъртежа на абсурдите, да изцежда там нашата и на обществото ни сила и воля, като ни пречи да променим абсурдната среда, която сме си създъли.
          След всичките тези житейски наблюдения на абсурдната ни действителност, простичкият мой акъл окончателно се убеди, че е време вече да се събудим съвсем, да отворим очи и да се отърсим от инерционното пост-комунистическо мислене! Да осъзнаем, че единствено кукловодите имат интерес от него, докато ние само губим от това мислене. И, като го осъзнаем хубавичко,да им теглим по една звучна българска майна и да превърнем средата си в по-благоприятна за развитие, а живота си в по-радостно и осмислено творческо занимание.
          Убеден съм, че ако всеки от нас поизправи кривините си и освободи съзнанието си от паразитните програмни внушения, втълпявани ни през последните седемдесет години, ще помогнем и на себе си, и на поколенията след нас, да се справят с абсурдите в манталитета и в държавата ни.
         



Гласувай:
18


Вълнообразно


1. sestra - Всъщност това изчистване на съзнанието от изкривявания
12.01.2016 13:21
никак не е лесно, нито отведнъж, но пък предписанията са прости. Исус Христос събира десетте божи заповеди в една, напълно адекватна за всякакви случаи: Обичай ближния си както себе си.
Като уточняваме, че под ближен следва да разбираме, човек, с когото сме в каквито и да било взаимоотношения за кратко или дълго време, а не приближен.
цитирай
2. kvg55 - Изброените от вас качества на бъ...
12.01.2016 13:32
Изброените от вас качества на българина са общо взето достоверни. Но такова е обществото - капиталистическо, при което основна цел е печалбата с всякакви средства - позволени и непозволени - за пример анализирайте us-американското общество и произхода на финансовата криза от преди 7-8 години.
Младежите родени след 1990-та година не можете да обвинявате в комунистическо и посткомунистическо мислене, защото те са съзрявали през периода 2000-2015-та години, когато капитализмът се беше вече утвърдил. Също така при социализма сред младежта нямаше масова наркомания, тютюнопушене, пиянство, побоища и бомби по стадионите, пребиване на пътници в превозните средства на обществения транспорт и прочие демократични завоевания. Нещата трябва да се разглеждат обективно, иначе изпадаме в семпла пропаганда.
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - На това ни научи
12.01.2016 13:40
бездарният цоциализъм, който отне на българина от най-хубавите му качества, култивирани през вековете. Цоциализмът е злото, което сега ни довършва, тъй като, както е казал Адам Михник, "най-лошото на комунизма е това, което идва след него". А именно - посктомутизмът, маскиран като демокрация, защото последната е осъществена от същите тарикати, които ни караха да строим социализъм.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави, Огняне!
12.01.2016 14:13
Чудесен постинг!
Лошото е само, че когато човек започне да изправя кривиците си, веднага попада в лапите на кривите и става тяхна жертва
Това е трудно да се изчисти, чакащите в засада хищници
Веднаж ,преди години станах свидетел на разговор между майка и син Явно беше сгафил нещо и тя го поучаваше, как да се държи с другарчета, с хора изобщо То слушаше и накрая и каза, че тя го учи, как да бъде жертва на негодници
Онемях
Доближих се, попитах я на колко години е? Оказа се на 10
Тихичко и казах, че съм изненадан от мисленето му За съжаление, има право Но така, че той да не чуе
Сегашното ни общество го доказва Кадърните и способните или заминаха, или са в миманса
Връх навсякъде са взели"негодниците" на детето и те определят правила, защото имат и власт
На теория е точно така, както си го написал, но практиката у нас дава обратни резултати
Защото е извратена

Приятен ден!
цитирай
5. batogo - Благодаря, Сестра!
12.01.2016 15:54
Към казаното от теб бих добавил още един принцип на Христос: " Прави на другите това, което искаш те на теб да правят."
цитирай
6. batogo - !!!:)))
12.01.2016 16:04
Kvg55, комунистическият капитализъм в пост-комунистическото общество, изграден от градилите комунизЪма, няма нищо общо нито с демокрацията, нито с пазарната икономика на реалният капитализъм. Западните общества са социални, с върховенство на закона и равен старт в живота за своите граждани, а като говорим за обективност, това е обективната истина.
цитирай
7. batogo - !!!:)))Благодаря ти за точния коментар, Славе!
12.01.2016 16:08
Поне за теб съм сигурен, че винаги ще ми кажеш истината!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Благодаря, Леоне!
12.01.2016 16:22
Вярно е това, което казваш, но факта, че негодниците са взели връх не значи, че всички трябва да станем като тях и да ги оставим да правят с нас, каквото си поискат. Независимо от обстоятелствата всеки човек, стига да има вътрешно желание, може да развива качествата си и да изправя кривиците си, защото това е достойния път на себе-уважението и уважението към процеса на живота. Хубава вечер!
цитирай
9. travell - Съгласен съм с написаното,
12.01.2016 18:44
но днешното ни положение не е заслуга само на тези прословути комунисти, а на характерните черти на българина като цяло :)
цитирай
10. yoan2015 - @
12.01.2016 20:48
Ми то затова тази идеология има почва в България, заради характерните черти на българина като цяло.
цитирай
11. batogo - !!!:)))
13.01.2016 08:10
Донякъде е така, Травел, но ти като писател добре знаеш, че всеки човек съдържа и добри, и лоши характерни черти, а от психологическия климат в държавата и обществото, създаван от управляващите, зависи кои черти приоритетно ще развие. Комунистическата диктатура създаде благоприятен климат и даде приоритет за развитието на негативните черти и примитивизма в българския характер, от което последиците са сегашното ни абсурдно общество и държава.
цитирай
12. batogo - !!!:)))
13.01.2016 08:16
Прав си, Йоане. Това е идеологията на примитивите и некадърните, които искат да властват над можещите и знаещите и да се гаврят с тях, от което пък следват абсурдите и деградацията в държавата.
цитирай
13. yoan2015 - 13
13.01.2016 11:36
Или както беше казано на едно място -" Тройкаджиите станаха началници на отличниците"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1777545
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41526
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031