Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2015 10:26 - Можем да променим единствено себе си. Но, променяйки себе си, променяме и света около нас.
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 3971 Коментари: 9 Гласове:
25

Последна промяна: 13.02.2015 10:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Всеки се спъва по пътя, но само глупакът постоянно и неотклонно се спъва в един и същи камък. А голяма част от българите вече не са глупаци... Те знаят какво искат, какво могат, как да го постигнат и кои са най-подходящите условия за това.       
        Много неосъзнати хора бързат да съдят, без да разбират какво се случва и защо се случва. И най-често съдят тези, които се опитват да направят живота по-чист, по-достоен, по-съзидателен, по-качествен, и въобще по-истински, просто защото не могат да видят мястото си в такъв живот.
        Преди човек да съди другите, добре е внимателно да погледне в себе си. Да разбере себе си. Да види и осъзнае кое е това, което го прави задно колело. Да потърси своята вътрешна истина, която ще му помогне да види и обективната истина по- безпристрастно.
        Според мен, когато човек преценява фактите и процесите, трябва да го прави безпристрастно, за да може да види обективната истина. Свободният човек търси и се интересува единствено от ИСТИНАТА. По това се отличава от роба. Защото в истината е свободата. Останалото са празни приказки. :)
        Ние имаме силата и способността да променяме единствено своят вътрешен свят, осъзнавайки все по-ясно обективната истина на развитието и доближавайки своята истина до нея. Но направим ли го, това променя и външния свят. Тоест, ако искаме да променим външния свят в по-стойностен, по-смислен, по-творчески и по-радостен, първо се налага да превърнем своят вътрешен свят в такъв.



Гласувай:
25


Вълнообразно


1. nikolinavalentinova - Можем да променим единствено себе си
13.02.2015 10:34
Това е въпросът - да осъзнаем обективната истина.
цитирай
2. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
13.02.2015 11:20

Не че те плаша, ама не разчитай много някой да погледне себе си. Аз откога го повтарям - без особен успех. Самокритичните хора вече са погледнали себе си, а глупаците никога няма да го направят, защото ги е страх да не се гръмнат от ужас, виждайки собствените си недостатъци.

Сещам се за няколко човека, които настояват другите да се радват на критиката им, но моментално се панират, когато ги попиташ защо не насочат тази критика поне веднъж към себе си. Искат да са фактор, обаче няма как да стане, щом са хващани многократно в лъжа и извъртане.

Как може да има стойност мнението на хора, които говорят не истината, а удобното за момента и се нагаждат според ситуацията? Hякои от тях в прав текст признават, че нямат нищо против престъпленията, стига да получат изгода от тях. Hе знам после с какви очи обвиняват някой друг заради дадени нарушения на закона, след като е точно според житейските им разбирания.

Такива връткащи се нагаждачи никога няма да погледнат себе си.

цитирай
3. vmir - Описал си същността на християнската представа.
13.02.2015 12:03
Позволи ми да добавя рационалната й интерпретация. Бог е всичко съществуващо, което съществува по свои вечни закони, които индивида не може да промени, но може да се откланя от тях с агресивната маниашката увереност, че може да ги елиминира. Резултат от такава маниакална обсесия е злото. Злото е пряко свързано с отричането на Бога. Маниака претендира, че е абсолютен господар на себе си и не зависи от нищо. Основата на тази претенция е примитивната вяра на маниака, че знае всички истини, които са необходими за разбиране на ставащото наоколо. В резултат на възпитанието, тази атеистична вяра може да включва в себе си морални постулати на религията, но войнственото отношение към религията стеснява обхвата им до индивиди, безскрупулността на които надделява над доброто възпитание. Така глупашката самонадеяност поставя глупака в служба на безскрупулността, която се възползва от глупостта и си изгражда своя йерархия, в която глупостта намира утеха в злините, които причинява на хората извън тази йерархична структура. Така агресивният атеист изчерпва наследствените си морални устои и се превръща в роб на омразата, която йерархията на злото подхранва в него, за да защитава съществуването си, криейки се зад злостни лъжи, провокации, клевети и интриги.

Неслучайно “професионалните” революционери (имаше такъв върховно славословещ израз навремето) са задължително и агресивни атеисти. Агресивният атеизъм е условието за безструпулност, при което всяка остатъчна добродетел е раболепно постлана единствено пред онези, които с просташка безпардонност са си “заслужили правото” да заместват Бога в примитивните представи на меркантилните си последователи и служители. Когато псевдоморалната йерархия на злото изчерпа демагогския си потенциал, тя принася в жертва първо глупаците от по-ниските си равнища, за да осигури време за мимикрия на високите си етажи. Бъдещите жертви на лукавите си другари могат да бъдат рано разпознати по безпардонността и простащината си. А най-лукавите и безскрупулни се спасяват зад маската на религиозността, с която предават най-преданите си слуги. Както е забелязал още Сократ, рано или късно, всеки получава такова отношение, каквото е имал към повечето хора.

Поздрави!
цитирай
4. kunkata - Можем да променим единствено себе си.
13.02.2015 21:21
Можем да променим единствено себе си - но това е най-трудното.
цитирай
5. batogo - !!!:))) Поздравления за всички вас, строители на нова България!
14.02.2015 09:01
Всеки път от мненията ви разбирам, че Отечеството има шанса да се възроди като Феникс от пепелта. Благодаря ви!
цитирай
6. ok3223 - Разсмиваш старче ...
14.02.2015 21:36
Ако за радетели на истината и за строители на нова България имаш личности като Тутана и ВМИР-сания, нещо у теб фатално не е у ред.
Тези, и такива няма да възродят България, понеже нито го имат за цел, нито имат капацитета морален и човешки, да се заемат с такова грандиозно и рисково дело, защото са банални 0.
Изглеждаш ми добър мъж, поне на думи. Истината и истините са милиони. Много се опитват своята си, си лична истина/която ги храни и облича и им осигурява охолен живот/ да наложи на другите, като истинска обективна истина.
Като я обявяват даже ... за абсолютна.
Докато и за децата е ясно, че тяхната ЛИЧНА ИСТИН няма нищо общо с обективната истина и никога няма да има, защото тя е измислена, създадена от тях да обслужва техните лични интереси.
И ако някой не е съгласен, вижда фалша и лъжата в тези лични истини, обслужващи техните интереси, ВЕДНАГА ТОЗИ НЯКОЙ, БИВА ОБЯВЕН ЗА ВРАГ НОМЕР ЕДНО„
И ЧУМОСВАН ОТ ЦЯЛАТА СВЪРЗАНА КАТО ЗМИИСКО ГНЕЗДО ОТ ЛИЧНИ ЕГОИСТИЧНИ ИНТЕРЕСИ СГАН, КОЯТО ЧЕСТО Е НА ВЛАСТ. ВЗЕЛА ФОРМАТА НА ПАРТИЯ ИЛИ ПОДОБНО ОБЩЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ, ПОД КАКВАТО СА НА ВЛАСТ ДНЕС В МНОГО СТРАНИ ПО СВЕТА, ГРУПИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, СВЪРЗАНИ ОТ ЛИЧЕН ИНТЕРЕС И НАДЕЖДАТА ДА ПРЕУСПЕЯТ И ЗАБОГАТЕЯТ, ЗА СМЕТКА НА ОСТАНАЛАТА МАСА ОТ НАРОДА.
цитирай
7. batogo - !!!:)))
15.02.2015 16:58
Това, което си казал, важи за всеки, включително за теб и за мен. Обективна истина е само тази, която управлява общите вселенски процеси. Всичко друго са субективни истини, доближаващи се или отдалечаващи се от обективната истина. Всяка субективна истина е проява на субективен интерес, а доколкото този интерес съвпада с обективните закони на развитието или им противоречи, се определя неговата значимост. Хората, чийто субективен интерес работи за обективното развитие и усъвършенстване на околната средата и човечеството, са полезните хора. Те сътворяват полезни неща, а това, че забогатяват от творчеството си, не вреди никому. Вредят тези, които ограбват, вместо да сътворяват. Във всеки са вложени способности да бъде полезен на цялото, но малко хора развиват тези способности, защото се искат усилия, а повечето искат да вземат на готово. Тези, които са положили усилия да развият и използват качествата си, са строителите на Нова България. Можеш да се посмееш от сърце, но помисли на кого?!
цитирай
8. pvdaskalov - Учителите, Оги...
17.02.2015 16:34
... се надяват и понякога успяват да променят към добро своите ученици. В съвместния живот хората си влияят един на друг и взаимно се променят. Така мисля аз. Колкото до себеопознаването - това е вечното желание на мъдреците. Аз съм Питагореец по душа, но съзнавам, че не мога да се опозная. В очите на околните не съм това, което мисля за себе си. Ето защо съм си изградил няколко правила, от които най-важните са следните две:
1. Да се поставям на мястото на събеседника си, на колегата си, на приятеля, на роднината и да се опитам тях да разбера и да не им противореча, ако са прави.
2. Да не съм мърляв в делата си, т.е. всичко, което е зависимо от мен, да е естетически издържано.

Колкото до истината, мен не ме интересува абстрактния й смисъл. Тя е философско понятие. Ние, обикновените човеци, можем да се занимаваме с конкретната истина. И ще имаме успех, ако я извеждаме от конкретните факти. Според мен, тези, които се бият в гърдите, че са стигнали до истината по даден въпрос, не биха я познали, ако не се опрат на ФАКТИТЕ и на опита си.
С поздравления за будещия размисли постинг.
П и е р
цитирай
9. batogo - !!!:))) Благодаря, Пиер!
17.02.2015 16:44
Който мисли - разбира и който търси истината - намира я!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1793317
Постинги: 660
Коментари: 4541
Гласове: 41770
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930