Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2014 10:32 - Нещата, които политиците премълчават, но умело използват...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 2095 Коментари: 2 Гласове:
48


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                          Огнян Узунов

                                                        ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВАТА

І
                                        НЕЩАТА, КОИТО ПОЛИТИЦИТЕ ПРЕМЪЛЧАВАТ,

                                                               НО УМЕЛО ИЗПОЛЗВАТ



                                                        СБОРНИК МНЕНИЯ НА АВТОРА


                                                                          Първа тема

                                                                Етноси и малцинства

  Това са понятия, създадени от политиците с цел разединяване, противопоставяне и манипулация. Те не биха съществували, ако законите в държавата действаха еднакво върху всички, както действат природните закони. Но за съжаление човешкото его обича привилегиите и създава закони, с които облагодетелства себе си, като ощетява другите, когато има власт и възможност да прави това.
  В рамките на една държава, която и да е тя, живеят хора с различни вярвания, цвят на кожата, езикови особености, начин на мислене, ниво на осъзнаване и други различия. Но хората имат способността да общуват, да се допълват и да живеят заедно, без да обръщат внимание на тези различия, защото такова е естественото положение на нещата, тяхната природа. Както в една гора многообразието на формите и цветовете определя нейната красота и богатството на картината, така и многообразието в обществото определя неговия колорит, стига да няма въздействие в посока на противопоставяне.
  По принцип обществото е вид организъм, съставен от неограничен брой съставки, често противоположни, които обаче, като се допълват взаимно и действат синхронно, правят организма силен и устойчив. В естествена среда ги обединява ясното съзнание, че оцеляването и развитието на всяка една част зависи от състоянието на целостта, както и че състоянието на целостта зависи малко или повече от състоянието на всяка една част, тоест всяка компонента е наясно, че нанасяйки вреда на цялото, в същност вреди на себе си. С течение на времето, обаче, овластеното его видоизменя това устойчиво състояние и обществото започва да боледува. За да се възвърне нарушената стабилност, обществото си създава имунна система. Тази имунна система е държавата. Нейната функция е определена от основните закони на обществото - тези закони, които бранят единството, хармонията и градивното развитие на общността от алчността на егото, което се проявява като желание някой да се облагодетелства за сметка на останалите. Държавата има основно функцията да създава справедливи и креативни закони в хармония с обективните природни закони и да възстановява равенството на всички пред законите, ако то е нарушено, като по този начин поддържа благоприятни условия за стойностно развитие на всеки и на обществото като цяло. Всяка друга, вменена извън това основно съдържание функция е излишна, злонамерена спрямо общността, живееща в държавата. Защото ако държавата започне по някакъв начин да препятства развитието, усъвършенстването и благоденствието на обществото, нейната роля се обезсмисля.
  Какво обаче се получава твърде често на практика и защо?!
 Така или иначе някой трябва да управлява държавата, понеже няма как всички да я управляват. За целта обществото избира хора, които
то смята, че са доказали по недвусмислен начин способността си да организират и управляват в интерес на цялата общност, тоест хора, на които има доверие. Когато обществото е незряло, на ниско ниво на развитие и съзнание, то е податливо на манипулации, сиреч може да му се внуши да повярва на лъжци и мошеници, чиято единствена цел е да се доберат до властта, за да я използват за лични и на своите приближени цели. Обличайки се във власт, те променят законите така, че да обслужват единствено техните интереси и да ги правят недосегаеми за обществото, което ги е избрало, за да му служат.
  Понякога наглостта на тези народни избраници достига дотам, че с помощта на придобитата чрез измама власт те превръщат държавата в свой личен монопол, като обявяват всичко за държавна собственост, а обществото - за свои крепостни. Това е тъй нареченият социализъм, при който хората имат най-вече задължения, а правата им са съвсем имагинерни. Именно в този вид държави започва да се говори за етноси и малцинства, а целта е прозрачна - противопоставяне и разделяне на обществото и неговото отслабване като цялост. 
  Често малцинствата или по-малобройните етноси в такива държави получават повече права уж за да бъдат защитени от някакъв вид асимилация от основния етнос, а в същност целта е да се създадат предпоставки за напрежение, за да станат лесни за изнудване и психообработка, като в същото време бъдат намразени от обезправените по отношение на тях останали граждани на общността.
  За щастие това може да се случи само в изостаналите и все още неосъзнати общества, където хората нямат собствено мнение, а очакват авторитетите да им предъвкат информацията, после да им подскажат или наредят чрез подкупните медии и силовите структури какво да мислят и как да действат. А нямат собствено мнение поради посредственост, духовна леност и мързел.  Предпочитат сдъвкана храна, понеже ги мързи да огледат и осмислят живота и онова, което се случва с тях и около тях, откровенно да го осъзнаят и да поемат собствена отговорност, като решат дали им харесва или не, без значение какво се опитват да им внушават разните измислени авторитети. Просто да решат как искат да протича собствения им живот и да го изискат както от себе си, така и от избранниците си, управляващи държавата. Защото това е тяхното най-висше право, независещо от етноси и малцинства. Правото да изискват достоен живот за себе си, за близките си, за обществото и за поколенията, давайки своя личен принос за това.  Правото, за което няма привилегировани, защото всички са равни пред Вселенския Разум и пред Неговите Закони, които дават правото на избор и равен старт на всяко човешко същество, а Земята е дар за всички и се подчинява именно на тези закони, въпреки неистовото желание на някои това да не е така.





Гласувай:
50


Вълнообразно


1. learningtogether - Поздравления! Добре осмислено и ...
01.11.2014 09:37
Поздравления!
Добре осмислено и добре написано!
цитирай
2. анонимен - Интересно начало на тема,
02.11.2014 11:28
която е занимавала и занимава доста умове в развитието на човешката цивилизация.

Пожелавам успех в начинанието, като обещавам, че ще следя редовно тази тема, като си запазвам правото на лично становище. :))))
цитирай
3. batogo - !!!:)))Благодаря, приятели!
04.11.2014 06:11
Ценя смислените мнения и ги очаквам... :) Здраве и успех и на вас!
цитирай
4. nkf - Има противоречие в някои от тезите ...
08.11.2014 11:50
Има противоречие в някои от тезите на текста. Пример за такова противоречие е твърдението, че противоположни елементи могат да се допълват. Та, нали, ако елемент с елемент може да се допълни, то те няма да са противположни? После: Вярно е, че една от основните причини явлението държава да съществува е, да примирява противоречията, доколкото е възможно, чрез поставяне на закона като абсолютна обществена величина, пред която всички са равни. Но, освен обществените / държавни/ закони има и природни закони, които, естествено, са по-висши от всякакви социални възгледи облечени в правни норми. И точно това идва да покаже, че събрани на едно място твърде противоречиви племена и народи, са обречени на нелеко съвместно съществуване при по-благоприятни условия, а при по-сложни - дори да се хванат за гушите. Историята, а и нашето съвремие познава доста такива случаи.
цитирай
5. batogo - !!!:))) Поздрав!Благодаря ти за смисленото мнение и за повдигнатите в него въпроси!
08.11.2014 16:03
Според мен има естествени и изкуствени противоположности. Естествените противоположности са в самата природа и в самият човек. Те са двигателя на развитието, стремящо се към хармония и единство. Те се привличат, допълват се, съчетават се, балансират се и изграждат хармония, която се наблюдава навсякъде в природата, от атома до вселената. Не така стоят нещата с постоянно фабрикуваните от заинтересовани лица изкуствени противопоставяния, използващи естествените противоположности, за да нарушават баланса и хармонията било то на отделна личност, група или общество, за лична изгода. Привилегироващи държавни закони, които противоречат на естествените природни закони, са целенасочени към изкуствено противопоставяне и дебалансиране на естествените цялости... Може да се каже още много, но мисля, че ти отговорих относно откритите от теб противоречия в моите тези?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1779542
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031