Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2014 05:45 - продължение...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 1285 Коментари: 3 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                                3

   Вальо и Пламен тъкмо бяха приключили със сутришното кафе и подреждаха фигурите върху шахматната дъска, когато вбесяващият ултразвук извести за раздвижване около бариерата.
- Кралете на конспиративното безумие излизат на сцената... Е, малко ще ни осмърдят сутринта, ама си струва,   -   каза Вальо и скочи на крака   -   понеже този път ще си платят дяволъка.
- Май няма да им стане много драго от сметката, но ще се наложи да свикват.   - отвърна даскала    -   Приготви им закуската за шампиони, капитане…
   Вальо вече се беше оборудвал и се запъти към стария смърч, който щеше да му служи за наблюдателна кула. Покатери се пъргаво по ствола и за минута се добра до средата на дървото, където си беше направил импровизирани удобства за снимане.   Приготви камерата, отвори капачката на обектива така, че да стои хоризонтално над него, за да го пази от излишна осветеност, макар слънцето да му се падаше в гръб и все още да не беше се показало над върха, даде на максимално приближаване и огледа обекта. Все още нямаше никакво раздвижване.
  Минута по-късно първата кола се появи и спря пред масивната порта, а от къщата изскочи едър мъж на средна възраст с къса, прошарена коса. Той набра някаква комбинация върху дистанционното в ръката си и порталът се отвори, след това колата се вмъкна вътре. Когато паркира в дъното на застлания с трошен камък паркинг, от автомобила слязоха пет човека от един калибър, сякаш правени на конвеир. Огледаха двора и двама от тях се върнаха при портала, а останалите влязоха в сградата.
После, в течение на около час и половина под вдигнатата бариера преминаха девет черни „Мерцедеса”. Един по един те безшумно допълзяваха като гигантски хлебарки до обкования портал, потъваха в имението и се разполагаха на просторния паркинг. Скоро след това внушителната група скъпи костюми, някои от които в доста напреднала възраст, придружавани от охраната си    -   спретнати черно   -   бели клонинги, подобни на онези от първата кола, изпълниха площадката пред къщата.  Там прекараха няколко минути в пушене на луксозни цигари, гарнирани със явно забавни разговори, придружени от гърлен дебелашки смях, после потънаха в огромната къща с огледалните стъкла.
  Вальо беше успял детайлно да ги заснеме един по един, както и всички вкупом, заедно с гардовете им. Вече имаше един перфектен папарашки филм, богат на апокрифна информация. Действащите лица със самото си присъствие на тази сбирка щяха да хвърлят достатъчно светлина и да дадат отговори на много неудобни, незададени и избягвани въпроси и догадки относно тъй наречения „ преходен период „ и подреждането на политическия пъзел...
  Той изключи камерата, затвори обектива и внимателно се спусна долу. Завари Пламен седнал небрежно пред палатката да пие кока-кола, заслушан в песента на птиците.
- Можем да събираме багажа и да изчезваме. Засега нямаме повече работа тук.
- Долу всичко остава, така ли?
- Да, защото утре аз пак се връщам тук. Но сега искам да видим филма на спокойствие и с допълнителни средства.
  Те събраха багажа, качиха се всеки в своя автомобил и потеглиха за Пловдив. Пристигнаха по обед, навързаха системата и пуснаха филма.
  И лицата на присъстващите, и номерата на колите се виждаха добре, а след допълнителното увеличение въобще не можеше да има съмнение в тяхната идентичност. Някои от тях, бивши шефове на отдели в ДС, разузнаването и УБО по времето на режима, живели винаги в полусянка, бяха позабравени или малко известни на широката общественост. Но в компанията им имаше действащи министри, шефове на национални служби и агенции, представители на най-едрия бизнес и банковия капитал   -    все протежета на червените, които представляваха в същност полулегалния политически и финансов елит във всичките му проявления и измерения, малка част от който беше на светло, а голямата част се спотайваше в сумрака на подземния свят. Въжеиграчите, които опорочаваха законите и изпълнителите им. Които в симбиоза със старите лицата на режима и пионките им от прехода съставляваха Айсберга, потопил вярата и надеждите на българите за справедлив и достоен начин на живот и всичките опити за установяване на демократични правила в страната на сенките. Това бяха създателите и господарите на фабриката за илюзии, самообявилите се Месии, проиграните шансове на България...
- Какво ще кажеш, братле?   -    запита Вальо   -   Май надминава дори най-лошите ни предположения, а?
- Винаги досега, когато съм разсъждавал по тия въпроси, ме е съпровождало съмнението дали не прекалявам с конспиративните теории. Сега вече съм спокоен. Явно това си е самата реалност, от която измъкването ще е много трудно.
- Светлината върху процесите ще помогне на хората да узреят. За да се установи обществен контрол върху властта, първо трябва да се изгради гражданско общество от хора на честта, които уважават себе си, следват убежденията си, разбират обстоятелствата и имат воля да отстояват обществения интерес.
- И от къде ще се пръкнат такъв тип хора според теб, капитане,   -   ядоса се даскала  - след като повечето още от деца се сблъскват с постоянно хитруване, дребни измами, неуважение, злоба, простащина, насилие, неразбиране, присмех, унижение и подобни изгъзици. Какви граждани очакваш да произлязат от такава среда? Ангели!
- Значи трябва да работим за промяна на средата, героите и примерите, даскале. - отвърна с усмивка капитана   -   Въпреки, че понякога точно в такава среда, отвратени от нея, децата избират доброто начало в себе си и никаква сила не може да ги разколебае, точно защото сами са го избрали.
- Така е.   -   съгласи се Пламен   -   В крайна сметка всичко е въпрос на личен избор. А ако имаш късмета да получаваш в семейството достатъчно внимание, любов и думите на родителите ти да не се разминават с делата им, тогава си направо щастливец. Такова поколение ще изгражда силни и свободолюбиви общности и ще отстоява правата си.
- Да… Такива общества са солидарни, не можеш да ги пречупиш, нито да им пробутваш фалшификати. Точно за това става дума, даскале! Но се иска много работа, воля и търпение.
- Ще направим, каквото зависи от нас, пък ако е рекъл Господ, може и да се получи… - даскала вдигна рамене, после запита   -   Кога мислиш да използваме филма?
- Според мен е по-добре да изчакаме да минат изборите, да видим как ще се развиват нещата при следващия кабинет и най-важното    -    България да стане пълноправен член на Обединена Европа, за да не мътим водата, преди да е приключила процедурата по приемането ни. И без друго през това време имам да свърша още доста неща около онова имение. На всяка цена трябва да намеря начин да запиша със звук поне една тяхна сбирка, за да е пълна картинката и ефекта да е тотален. Затова не ми се ще да им изострям вниманието сега. Нека си продължават спокойно играта, докато им стегна добре примката. Едва след това, ако си съгласен, ще пуснем отделни кадри със сбит коментар в някой сайт за журналистически разследвания и политическите анализи, за да проучим обществената реакция. А когато подготвим целия филм със звук и картина от някое тяхно заседание, тогава ще го предложим на националната телевизия или направо на СиЕнЕн и БиБиСи…
- Бъди сигурен, че реакцията ще е бурна и непредвидима. Вероятно ще те поканят за интервю от големите телевизии, за да изясниш подробностите.
- Преди това трябва да съм се изнесъл от твоята къща, за да не ви превърна в мишени. Въобще не е изключено още на излизане от телевизията да ме очакват изненади.
- Много филми гледаш, братле. Тук все пак е България. - каза с усмивка Пламен.
- Светът навсякъде е един и същ в това отношение, даскале. Засегнеш ли сериозни интереси, ставаш мишена и трябва да си подготвен за всичко. Не, че непременно ще ти се случи, но просто трябва да си готов за най-лошото… Ти май забрави защо жена ти и синът ти са извън страната.
- Не съм забравил, ама не се стягай толкова. След интервюто всяко действие срещу нас ще се тълкува като потвърждение на информацията и доказателство, че сме направили сериозни разкрития. А това ще взриви обществото и тогава цялата им конспирация отива на майната си. Повярвай ми, познавам начина на мислене тук.
- Приеми го като професионална деформация, но когато на кукловодите им припари под задника, те стават безогледни и започват война. Хич не им пука кой как ще тълкува събитията. Затова все пак утре тръгвам да търся някаква боксониера.
- Твоя воля, но това няма да намали риска за моето семейство. Независимо от останалото, вестникът и клубът са свързани и с мен персонално, освен с теб. Затова по- добре не го прави. А ако все пак решат да предприемат нещо, двамата заедно ще се справим по-добре.
- Успя да ме убедиш. Има логика.   -    съгласи се капитана после изведнъж скочи   - Хрумна ми нещо, което ще ни спести възможността да станем мишени. Ето какво… Най-добре за нас е да им създадем впечатлението, че информацията е изтекла от техен вътрешен човек, за да посеем у тях съмнения и това да предизвика процес на параноя и самоизяждане. За целта, когато настъпи подходящия момент просто ще разпратим филма по електронната поща до националните телевизии и ще се представим като туристи, намерили забравена раница в планината с лаптоп в нея, в който сме открили заснетия материал. Решили сме да изпратим материала до телевизиите поради любопитното съдържание и доброто ни желание собственикът на лаптопа да си го потърси на дадения от нас имейл-адрес. Така ние няма да фигурираме никъде, освен на този адрес. Ще се появим изненадващо единствено на съдебен процес, ако държавата повдигне обвинение срещу групата заговорници и са нужни свидетели, способни да потвърдят и докажат истината.
- Перфектно! Това безспорно ще е най-важната част от играта, а замисълът ти е връх...
- Времето ще покаже как и кога е най-добре да действаме...

                                                                          / следва /



Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - +
16.02.2014 08:45
цитирай
2. bven - краят е много интригуващ:)))
16.02.2014 11:17
Чета с интерес и очаквам продължението!
Поздрави!
цитирай
3. batogo - !!!:)))
16.02.2014 11:39
Благодаря, bven! Много се радвам, че ти е интересно. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1776888
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41526
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031