Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2014 18:02 - продължение...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 902 Коментари: 2 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                             7


  Откакто се бяха появили, за човечеството парите бяха станали нещо като кръвта за организма. И в това нямаше никакъв проблем. Проблемът произтичаше по-скоро от сбърканото отношение на хората към тях, от човешката лакомия, от неразбирането на тяхната функция и от неадекватната им употреба като средство за надпревара..  Ако човечеството имаше повече здрав разум и поддържаше циркулацията на паричните потоци равномерно, подобно на кръвната циркулация в тялото, Земята щеше да е здрав организъм, хармонично райско кътче на радостта, а хората щяха да живеят в мир и съпричастност, достойно и съзидателно, вместо да се избиват и да унищожават природата. Нямаше хилядолетия наред да се въртим в омагьосания кръг на страха, че няма достатъчно блага и да напредваме само технологично... Да, ама ако начинът на мислене беше по-различен, а той не беше…
  Двама бивши разузнавачи, детайлно запознати с живота и развитието на царското семейство след деветосептемврийския преврат бяха натоварени с отговорната мисията да привлекат Симеон Сакскобуркготски към властта в България и да го убедят да приеме. Дори беше предвидено чрез монархистични организации в страната да бъде създадено национално движение с името му, към която идея монархистите естествено проявяваха голям интерес. Ситуацията беше подходяща, а мотивацията - сериозна. В това сценаристите на прехода виждаха единствения шанс десните сили да не спечелят втори мандат на следващите избори.
  Като царско движение то трябваше да привлече най-вече недоволните и повлияните от медийната война десни избиратели и така да разцепи ОДС. Освен това опозицията имаше достатъчно време, за да разгърне още по-мащабна компроматна кампания срещу настоящия десен кабинет.
  Царят беше всенароден любимец, добре познат в Европа поради потеклото си, а единият от синовете му  -  принц Кирил   -  беше човек със сериозни връзки в банковите среди на Обединеното кралство.
  Царското семейството имаше доста национализирани от комунистическия режим апетитни имоти. Ако получеше шанс да си ги върне, това допълнително щеше да мотивира Симеон и царската фамилия да приемат предложението. За да го привлекат, беше обмислен дори вариант да му предложат, ако успее да събере абсолютно мнозинство от две трети, да свика велико народно събрание за промяна на формата на управление и България отново да стане монархия. Естествено нямаше да позволят това да се случи, но пък беше добра примамка...
  Междувременно, ако приемеше, мислеха да го оградят със свои верни хора, да го бламират и да управляват, както си знаят, а той да бъде поредния безличен фигурант в политиката, от когото нищо не зависи. Неговият провал естествено щеше още повече да обезвери хората и да ги вкара в капана на апатията. Така в крайна сметка соц-ком-партията пак щеше да се добере до сладката власт без конкуренция, понеже за разлика от останалите партии си имаше твърди привърженици с грижливо промити мозъци и болни амбиции още от времето на комунизма. За тях беше достатъчно партията им да е на власт и така те да се чувстват част от властта...
  Като първа стъпка на добра воля бяха решили да поканят Симеон на официално посещение и да му организират сърцераздирателно посрещане, за да го убедят в народната любов и в добрите перспективи да управлява царството на баща си. В същото време щяха да предизвикат колебание в недоволните от дясното управление и да им предложат алтернатива.
Кротък, умерен и възпитан, Симеон нямаше да е труден за уговорки и за натиск, за да следва определена, удобна за икономическите групировки политика, като в същото време щеше да се използва международния му авторитет и влияние в определени европейски среди за извличане на допълнителни ползи.
  В Мадрид двамата парламентьори се настаниха в луксозен хотел, наеха кола и отидоха да обядват в шикозен комплекс в покрайнините. След като поръчаха обяда и бутилка вино, Цветков попита колегата си:
- Как мислиш, Иванов, дали ще трябва дълго да го уговаряме?  -  и като се подсмихна ехидно, продължи  -  Май както я е закъсал, ще му дойде дюшеш, а?
- Да. За него решението въобще няма да е трудно. Но нашата работа няма да е лека.  Много внимателно трябва да подберем неговия екип, иначе може да стане сериозна беля.
- Той вероятно ще иска сам да си състави екипа, което означава, че ще трябва да сме осторожни с цялото му обкръжение. Ще се наложи да проучим както привържениците му в България, така и средите от българи около семейството му тук, в кралството.
- В същност ако около него се промъкнат неподходящи хора, лесно ще ги отстраним.   -  Иванов запали цигара  -  Достатъчно е да му внушим, че ще го компрометират и той сам ще се отърве от тях, за да опази гордостта си.
- Тия дни ще трябва да пипаме деликатно, защото много са важни първите впечатления. Ако не успеем да му спечелим доверието, за да ни ползва по-нататък за съветници, задачите ни ще се усложнят.
- Е, да, - съгласи се Иванов - това ще е неблагоприятния вариант. Но не вярвам да се издъним с цялата информация и опит, които имаме. Поне единия от нас все някак ще го предразположи към доверие.
  Така, в продължение на повече от два часа те продължиха да обсъждат детайлно стратегии за предстоящата на следващия ден визита, уговорена още преди месец.


                                                                              8


  Майор Георгиев, вече полковник и кадровик в националната служба за борба с организираната престъпност, за няколко месеца беше успял да вкара доста свои хора в службата. Основният му замисъл беше чрез тях да следи отблизо развитието на операциите и да разполага със секретна информация, за да може навреме да предупреждава приятелите си от сенчестата страна на бизнеса. А те бяха благодарни момчета, плащаха си добре и му вършеха много услуги.
  Тази вечер полковникът имаше важна среща със собственика на „Кремиковци”, с когото се познаваше бегло. От изхода на срещата зависеше дали негов близък приятел, едър прекупвач на скрап и вносител на пречиствателни системи за улавяне на прахови частици и парникови газове, ще сключи договор за закупуване и монтаж на пречистващите съоръжения и за снабдяването на металургичното предприятие със суровина. Ако Георгиев успееше да убеди собственика да сключи сделката, щеше да получи комисионна от половин милион, което си беше сериозна далавера. За да бъде достатъчно убедителен, полковникът беше събрал важна компрометираща информация за Захариев, която смяташе да използва, ако преговорите тръгнеха в нежеланата посока. Но такива изгледи поне засега нямаше, тъй като напоследък заводът беше закъсал за качествена суровина, а освен това софиянци бяха пуснали оплакване до министерството на околната среда и водите и готвеха протести заради замърсяването на въздуха от комбината.
  Срещата беше в един стриптийз-бар в центъра. Беше перфектното място за подобни срещи, защото музиката беше силна, повечето клиенти бяха пияни и захласнати в стройните, гъвкави момичета, които се виеха като нимфи около пилоните и никой не обръщаше внимание на никого.
  Полковникът бе отведен до запазената маса от салонния управител, след което сексапилна сервитьорка му поднесе менюто с любезна усмивка, изчака да приеме поръчката и се отдалечи.
  Той запали цигара и се загледа в съблазнителните движения на танцьорката, но мислите му бяха в сделката. Поръчката дойде преди да си изпуши цигарата. Усети приятния дъх на виното още докато изпълваше чашата му. Винаги обръщаше внимание на детайлите.
  Баровецът закъсняваше, но тежкарлъкът му се пишеше на сметката. Отпи глътка от рубинената течност. Тя стимулираше мисълта и прогонваше дори сянката от напрежение.
  Когато с периферното си зрение засече Захариев да влиза в залата, не показа с нищо, че го е забелязал. Загледан в стриптизьорката, играейки си с чашата го удостои с поглед едва, когато онзи поздрави и седна.
- Закъснявате, господин Захариев, с цели петнадесет минути. А разговорът е много важен за вас.
- Но най-вече за вас…  -  отвърна с многозначителна усмивка бизнесмена   -   Иначе срещата нямаше да е възможна. Както и да е… Нека прескочим подробностите, че не разполагам с много време. Да чуя предложението ви.
- Чаша вино преди това?
- Не, благодаря. Преди малко станах от масата. Е, слушам ви…
- Според информацията в моят отдел за делата на бизнеса ви, вие сериозно нарушавате договора, подписан с държавата лично от вас при покупката на завода, което е достатъчно основание да ви запечатат след прокурорската проверка и държавата да заведе дело срещу вас. Ако изготвим обстоен доклад за тези нарушения и му дадем ход до прокуратурата, с бизнеса ви е свършено. Започнат ли веднъж да ви разследват, ще ви съсипят.
  Захариев слушаше напрегнато, забол поглед в пепелника. Когато полковника свърши, запали цигара, дръпна дълбоко дима и едва тогава запита ехидно:
- И вие ми предлагате спасение, така ли? Поредната корупционна сделка, която ще ме потопи още по-дълбоко след време.
- Точно така, но след време, господине.   -   натърти Георгиев  -  Времето е пари, а и времената се менят. Ако е по-гъвкав и уважава протегнатата ръка, човек винаги печели. Вижте това грациозно танцуващо създание колко пари и овации печели със своята уникална гъвкавост…
- Стига локуми. Какво предлагате и какво ще спечеля аз от това?  -   ядосано го прекъсна бизнесмена   -   Кратко и ясно, ако обичате!
- Добре-е… Ще ви свържа с вносител на пречиствателни системи за улавяне на прахови частици и парникови газове, които според държавните изисквания сте длъжен да монтирате в завода. Достатъчно е да сключите с него договор за доставка и монтаж, който няма да е обвързан със срокове и ще може да се проточва безкрайно във времето. Самият договор ще доказва, че възнамерявате да изпълните ангажиментите си към държавата, като закупите и монтирате съоръженията, което ще ви измъкне от удара на закона. Освен това цените на съоръженията са изгодни, а това са дълготрайни активи, покупката на които ще ви донесе данъчни облекчения, възможност за нисколихвен кредит и държавна субсидия поради екологичния ефект… Да не говорим, че ако решите да продавате завода с монтираните съоръжения, ще си избиете вложеното в пъти, не в проценти…
- И къде е уловката сред всичките тези екстри?
- Няма уловка, само взаимни ползи, господин Захариев. При доставката плащате в брой, срещу което получавате отстъпката от 30% , която няма да фигурира в договора и документацията, така че ще можете да си я приберете в джоба, без никой да разбере. А, щях да забравя, че човекът изкупува скрап от цяла южна България и е готов да се договори с вас за ритмична доставка на суровината с 10% отстъпка, която също няма да фигурира в документите.
- Все пак защо да ви вярвам?!
- Защото това е начинът да спечелите. Иначе изборът си е изцяло ваш, господине. До месец ще имате прокурорска проверка по договора с държавата. Предоставих ви две възможности   -   печеливша и губеща. Ако сте закупил пречистващите съоръжения, значи възнамерявате да спазите условията на държавата и проверката се прекратява. Ако не  -   изгаряте. Имате месец за размисъл. Пропуснете ли възможността, сърдете се на себе си.
- Не ми оставяте голям избор, господин Георгиев.   -   каза след кратък размисъл Златев и стана да си върви   -   Нека вашият приятел дойде в офиса ми в понеделник и ако всичко е както ми го представихте, ще се договорим. Приятна вечер.

                                                                          / следва /



Гласувай:
15


Вълнообразно


1. vmir - +
08.02.2014 02:26
цитирай
2. анонимен - Захариев
16.02.2014 09:27
или Златев?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1773567
Постинги: 652
Коментари: 4522
Гласове: 41523
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031