Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2013 07:21 - Скъпи съотечественици, като народ сме заприличалии на махленски алкохолик, който няма нито силата, нито волята да спре да се опива и самоубива...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 3621 Коментари: 16 Гласове:
26

Последна промяна: 28.11.2013 05:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     В същото време от всякъде историци ни разказват колко велики сме били едно време, колко е велик произходът ни, как сме били държава на три морета, как нямаме загубена битка...
     Добреее... И какво от това, след като в не толкова  древни времена винаги губим като народ битката със себе си, със недостатъците и страховете си и си оставаме дребни тарикати, сеирджии и авантаджии?!
     Какво като сме имали славна древна история и произход, след като не сме успяли да съхраним ценностите, които са ни правели велик народ?!
     Факт ли е, че сме се нагодили към робството и сме го приели като начин на живот?!
     Факт ли е, че след Ботев и четата му срещу поробителя тръгват само няколко души?!     
     Факт ли е, че в така дълго и внимателно организираното от Апостола и неколцина негови съратници Априлско въстание срещу поробителя участват само няколко малки групи смелчаци и патриоти?!
     Факт ли е, че в Шипченската епопея срещу  армията на поробителя участват също само една шепа родолюбци?!
     Къде са останалите?! Това ли ни е величието като народ?! Това ли ни са ценностите - да наричаме родолюбивите, свободолюбивите, смелите и почтените хора на честта балами и да чакаме на топло да ни свършат работата?!
     Къде ни е величието като народ в най-новата ни история, след като се оставихме на шепа терористи-партизани и събралите се около тях алчни за власт и грабеж мизерници близо половин век да ни правят на маймуни, да ни дресират като в цирка, да убият духът ни, волята ни за живот и вярата ни в собствените сили, да ни тъпчат с напразни илюзии и надежди, а после още четвърт век да ни се разхождат по главите и да ни съдират кожа след кожа, докато ни приспиват с героичното ни минало, в което нагло и безпардонно вписаха и себе си едва ли не като освободители?!
     Не може да се живее само с история, приятели... Безсмислено е да се гордеем с далечното минало, а да живуркаме като плъхове в настоящето самозалъгвайки се, че сме велики, защото това не топли и няма никаква полза от такива илюзии...
     Великата, истинската история се твори, изживява и отстоява всеки ден, също както свободата, честта и достойнството.
     От случилото се в миналото умният извлича само поуки, които използва рационално в настоящето, за да укрепва духът и моралните си устои, за да сътворява и реализира чрез тях мечтите си. А миналото е само за молците, които се хранят от неговото величие, умело замаскирайки паденията...
     Мисля, че е настъпил историческият момент за ново българско възръждане. За изхвърлянето на стария, олигофренски, робски, крепостнически начин на мислене, изграден върху простотията, простащината, дебелоочието, дребния тарикатлък, авантаджийството, гювечарството, посредствеността и угодничеството, който ни докара и съответния крепостнически начин на живот, нехаресван вече почти от никого, както по всичко личи.
     Настъпил е моментът за възраждането на свободният български дух, на родолюбието, трудолюбието, ученолюбието, любознанието, съзиданието, находчивостта, творческото мислене, честността, себеуважението и уважението към другите, вярата и волята, чистотата и истинолюбието, доблестта, достойнството и мъдростта на българите. Само тези качества могат да ни възродят и утвърдят като достоен, уважаван народ в новото хилядолетие, защото именно те са тези в нашата народопсихология, които са ни съхранили като народ през цялата ни хилядолетна история. Точно на тях дължим могъществото на Първата Българска държава и всичко онова, на което се възхищаваме в древната ни история. Това са качествата, които са притежавали кановете, царете, просветителите и великите личности, водили и възраждали народа ни в жестоките и мрачни коридори на историческия процес.
     Бъдете здрави и будни! Ако искаме да я има България, нека всеки гради в себе си тези качества, защото те оформят силен и достоен характер и гарантират успеха в живота. 
 




Гласувай:
26


Вълнообразно


1. getmans1 - Предлагам Ви още един факт за който аз чисто си мисля а на Вас едно голямо БРАВО
26.11.2013 09:01
Факт ли е, че след 1878 г. нашите деди де захвърлили потури и цървули де не само за 20-30 г. възраждат Третото Българско Царство като полагат основите на икономическото развитие, вземат самостоятелно вътрешни и външни политически решения, печелят битки, губят войни и приемат стотици хиляди бежанци /българи, арменци и други бягащи от Османците /. Едновременно с това полагат основите на сплотяването на народа като приобщават и останалите тук турци /справка списъците със загиналите във войните/ и много, много други успехи за него време.

Лично мене ме е СРАМ да си помисля а камо ли да си задам въпроса, КАКВО ние свършихме за същия период от време и то в края на ХХ и началото на ХХI век.

И аз си задавам въпроса, за чий праз чепкаме историята отпреди 1300 г. а не се поучим от дедите си от преди 130г.
цитирай
2. batogo - !!!:)))Поздрав, getmans1 !
26.11.2013 09:31
Благодаря Ви за точното допълнение и за перфектния пример, от който можем наистина да се поучим. Можем също да се поучим от дедите си и да се гордеем с тях за Съединението, което извършиха на своя глава, без да питат Великите сили може ли или не, което е най-великото дело на българите в новата, следосвобожденска история на България и което дори не се празнуваше като национален празник след 9.9.1944г.
цитирай
3. ka4ak - Оги,това е ИСТИНАТА!:(((
26.11.2013 10:02
" Настъпил е моментът за възраждането на свободният български дух, на родолюбието, трудолюбието, ученолюбието, любознанието, съзиданието, находчивостта, творческото мислене, честността, себеуважението и уважението към другите, вярата и волята, чистотата и истинолюбието, доблестта, достойнството и мъдростта на българите. Само тези качества могат да ни възродят и утвърдят като достоен, уважаван народ в новото хилядолетие, защото именно те са тези в нашата народопсихология, които са ни съхранили като народ през цялата ни хилядолетна история. Точно на тях дължим могъществото на Първата Българска държава и всичко онова, на което се възхищаваме в древната ни история. Това са качествата, които са притежавали кановете, царете, просветителите и великите личности, водили и възраждали народа ни в жестоките и мрачни коридори на историческия процес."
Какво да добавя?Може би тези думи на Ботев,които безпощадно ни е завещал:

"Както окото е потребно за светлината, ухото за звукът, а разумът за разбирането и на най-простите истини,
така също науката, образованието и развитието са потребни за който и да е народ, за да достигне до известна
степен на своето благосъстояние..."

в. "Знаме" бр. 1, 8 декември 1874 г.

"Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави."

в. "Знаме" 22, 13 юли 1875 г.
"Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата"

в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г.

НЕКА БЪДЕМ,ЧОВЕЦИ!!!:)))
цитирай
4. batogo - !!!:)))Поздрав!
26.11.2013 10:32
Благодаря ти за подкрепата, Владо и както казваш: "Нека бъдем Човеци!!!
цитирай
5. monaliza121 - Историята трябва да ни вдъхновява, ...
26.11.2013 11:19
Историята трябва да ни вдъхновява, не да ни успокоява.
Хубав текст, обнадеждава!:)
Но само ако си запазил грам мечтание за свобода.
Прочетох с удоволствие:)
цитирай
6. batogo - !!!:)))
26.11.2013 12:15
Благодаря, monaliza121 и нека се вдъхновяваме от истините на историята... Поздрав!
цитирай
7. sande - Разрухата в България - материална и духовна, е резултат на комунистическата идея!
26.11.2013 12:17
Навсякъде тя нанесе тежки поражения, но в България изглежда те бяха дълбоки, фатални, опустошителни.

Навсякъде Преходът бе повече или по-малко успешен . Погледнете Словения, Чехия, Словакия, Унгария, Полша - трасформацията къмпазарно стопанство се получи. В България Преходът бе провален, компроментиран, дълготрайни последици във всички области. Разруха на държавността, убита вяра на българския народ. С водачи и политици - разбойници.

Само ги погледнете: Правителство, Народно събрание! Какви хора седят най-отпред? БСП вместо мъдро , с ясното съзнание за историческата си вина, да се "сниши", да отстъпи, да даде път на нови хора, на нови сили и водачи, се вкопчи неистово, на живот и смърт, във властта. Продължава кошмарния и унищожителен сценарии, да плете камуфлажна паяжина, да създава удобни политически структури,да се окопова, да се готви за "бой последен",както се пее в интернационала.

Драмата със студентите - окупатори е показателна.

Съгласен съм с всичко, казано точно от господин Узунов.

Трябва да се бие камбаната. За кого бие камбаната?

Камбаната бие за всички!
цитирай
8. hristo27 - Ако през 1994 година бяхме превъ...
26.11.2013 14:01
Ако през 1994 година бяхме превърнали " пиянството на един народ " в истинско политическо недоволство, сега щехме да сме освен ЧЕТВЪРТИ в света, а също и ПЕТИ или ШЕСТИ в развитието си като една от новите европейски държави!
цитирай
9. mt46 - Поздрав!...
26.11.2013 16:35
Първо трябва да преосмислим вътрешните и външните причини за положението ни, както и да преодолеем партизанските пристрастия...
цитирай
10. batogo - !!!:)))
27.11.2013 07:27
Към Санде.
Благодаря, Санде, за смисления и изчерпателен коментар и за подкрепата. Истината е с нас и ще успеем да преборим лъжата... Камбаната бие за всички...Поздрав!

Към Ицо и Марин.
Всичките ни проблеми произтичат от манталитета и характера ни като народ. Поздрав!



цитирай
11. getmans1 - mt46 ме подсети нещо
28.11.2013 11:12
То партизанските битки у нас винаги са се отличавали с една особена настървеност но спомнете си случката с П. Каравелов.
Та „бай Петко“, току що излязъл от „Черната джамия“ едва стоящ на краката си, целия в рани и синини как обяснява на чуждестранните журналисти че, „българската полиция „Не бие“. На това аз казвам, достойна постъпка на качествения политически „материал“ и като чуя че НЯКОЙ СИ щял да уведомява ЕС или някаква си комисия ми идва да извърша политическо убийство от яд че този „някой си“ също като мен се нарича БЪЛГАРИН.

Колкото до външните причини мисля че преди 100-130 г. чуждите мераци за политически контрол над Балканите и в частност България са били даже по-изразени и настоятелни. Ясно е че тогавашните възможности за транспорт и комуникации са били на такива нива че битката за всяка педя „география“е била буквално жестока.

За мен проблема на България е морала, манталитета и характера на „политическата КАСТА“ уточнявам КАСТА!
„НЯМА ЦЕНА ТОЗИ КОЙТО НЕ СЕ ПРОДАВА“
цитирай
12. batogo - !!!:)))Поздрав, getmans1 !
28.11.2013 16:21
Значи за държавници трябва да си търсим и избираме хора, дето нямат цена, но имат чест и не се продават...
цитирай
13. otempora - "Какво ме засяга мене?!&q...
29.11.2013 09:11
"Какво ме засяга мене?!", "Тия пак недоволни от нещо и протестират. Нямат ли си работа, жена и къща, та излезли по площадите?!", "Пък Пешо пак скача нещо на началника, не разбира ли, че ако се удари яйцето в камъка, се троши яйцето. Да си наляга парцалите и да си пази работата, че ще излети!?"... Има много такива изрази в ежеднението ни. Твърде много безразличие, страх и липса на съпричастност към болките и борбите на тези до нас, които ни отличават от останалите като ВЕЛИКИ личности в историята.
Мисля, че днес големият проблем е НЕ, че няма кой да поведе хората, а че няма кой да го ПОСЛЕДВА...
А дали е "настъпил моментът за възраждането на свободния български дух", дали има още време да узрява или вече е отминал, това, бате Оги, времето ще покаже. Много ми се иска да си прав.
цитирай
14. batogo - !!!:)))
29.11.2013 19:51
Благодаря ти за подкрепата, otempora... Мисля, че ако всеки осъзнат българин вложи поне частица от себе си и своята позитивна енергия в започналия процес на възраждане на свободния български дух, нищо няма да може да попречи то да се случи... Поздрав!
цитирай
15. анонимен - Аз ще допълня само с една ЕДИНСТВЕНА дума
02.12.2013 14:09
началото на първото изречение от предпоследния абзац :

"Настъпил е моментът за възраждането на" МОРАЛА !

Но МОРАЛЪТ НЕ на престъпника, УБИЕЦА, словоблудеца, изнасилвача, крадеца и пр. и тук ще си позволя да добавя и моралът на СЪВРЕМЕННИТЕ ПОЛИТИЦИ", защото те също имат някакъв СВОЙ, ИЗВРАТЕН МОРАЛ.

А МОРАЛЪТ на родолюбеца, трудолюбивия, ученолюбивия, любознателния, съзидателя, находчивия, творчески мислещия, честния, себеуважаващия се и уважаващ другите, вярващия и волеви, чистия и истинолюбивия, доблестния, достойния и мъдрия.

Дали пък именно такъв морал "ранобудните" не наричат по своему "НОВ МОРАЛ" и се борят по своему за него, за НОВА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА ???

Как се изгражда наново подобна ценностна система, когато всички досегашни властимащи парадират, че те са носителите й, а в същото време "социално", или "капиталистически" се борят с позволени и непозволени от законите средства срещу НЕЯ ???

Отговор има, но няма кой,у или не му се позволява, да го формулира и превърне в НОРМА , защото Конституция без МОРАЛ е само едно книжле без стойност !!!
цитирай
16. batogo - !!!:))) Поздрав!
16.01.2014 10:11
Напълно се съгласявам с казаното от теб, приятел и съм го изразил в статията си...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1774848
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41525
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031