Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2013 08:32 - Хайде вече да разкараме скапаните, вредни илюзии от живота си, за да го направим по-истински...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 3452 Коментари: 17 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Едни "ментета", изживяващи се като ментори на обществото, от много години насам целенасочено се мъчат да убедят българския народ в една абсурдна, но много удобна за тях илюзия... Тази, самоубийствена за народа ни илюзия е, че добротата, добродетелите и човечността са присъщи само за бедните, овчедушни, неуки хорица от селата и градските покрайнини и че всеки техен опит за цивилизованост ще ограби душите им.
    С повод и без повод тези "ментори-менте"се опитват да внушават систематично и настоятелно на народа, че цивилизоваността е обратно пропорционална на хуманността и за да запази човек добродетелите си, трябва да се откаже от стремежите си към знания и развитие, към себе-познание и себе-изява и да потъне в джунглата на предразсъдъците, комплексите и примитивизма.
    По всевъзможни начини "менторите-менте" подличко прокарват навсякъде идеята, че човек може да запази добродетелите си едва ли не само ако си остане прост, неук, неграмотен, тих, кротък, наивен, зомбиран и безхарактерен, чакащ благоволението на благодетелите си, за да получи своята лепта милостиня...
    Целта на тези "ментори-менте"е да се внуши чувство за вина и непълноценност у всеки по-любознателен, търсещ себе-познание, себе-уважение и творческо развитие, мислещ, свободолюбив, талантлив, знаещ, можещ и неподатлив на манипулации човек, който трябва да се откаже от стремежите си за себе-усъвършенстване, за да запази добротата и човечността си и да не бъде заклеймен като егоист.
    "Менторите-менте"  отиват и по-далеч... Те постоянно напяват, че всички онези, които работят усилено за своето индивидуално изграждане и развитие са безсърдечни егоисти, мислещи само за себе си. Така си осигуряват доверието на бедните, отделяйки ги от своите събратя, предпочели да потърсят индивидуално развитие и ги привличат на своя страна като верни кучета, за да свалят междувременно от гърбовете им поредната кървава кожа...
    Същите тези "ментори-менте", обезверявайки усилено все по широк кръг хора, поддържат и толерират бедността, като приканват обезверените и доведени до бедност от самите тях постоянно да молят за помощ и подкрепа и вечно да очакват някой да им даде благодеяние, да направи нещо за тях, да се погрижи за живота им, за здравето им... С две думи - приканват ги да увиснат на врата на създаващите продукт егоисти и така стимулират у изпадналите в беда една пълна духовна недъгавост на вечно очакване и неспособност да се справят с предизвикателствата на живота, като потърсят своя път и отстояват със знанията, уменията, волята и характера си полагащата им се житейска позиция.
    Като демотивират изкусно желанието за развитие на обикновенния човек и го вкарват в инерцията на неграмотността, която презира знанието и грамотността, както и неговите носители,  "менторите-менте" го подбуждат да се възхищава на примитивизма и безотговорността, защото видите ли те били проява на богата душевност и дълбока човечност...
    "Предпазвайки го" от опасните набези на цивилизацията, най-вече западната, която действала разлагащо на добродетелната бедняшка човешка същност, те го превръщат в просяк, зависим от подаяния, мразещ всички, които не му ги осигуряват...
    Ясно се вижда, че основната цел на тази илюзия е разединението на обществото, настройването на обособените групи една срещу друга, разгарянето на завистта омразата и страха...
    Ето така тези "ментори-менте" постепенно докараха обществото ни до пълна несъстоятелност и неспособност да отстояваа в осъзнато единство правата, достойнството, основните ценности, развитието и благоденствието си, които, ако се обединени, то може да постигне без проблем.
    Приятели, мисля, че е време е да осъзнаем няколко основни неща:
= Че този насаждан на обществото манталитет ще погуби окончателно България и българите.
= Че добротата и човечността са присъщи на всеки човек, а не само на обикновения.
= Че добродетелите се изграждат в семейството от най-ранна възраст с много любов, постоянство, труд, внимание, воля и личен пример.
= Че бъдещето на децата ни зависи от благоприятната за тяхното индивидуално развитие  семейната среда, която ще им създадем с внимание и любов, а също от навиците и начина на мислене, които ще провокираме и възпитаме у тях, за да израстнат любознателни, почтени и добри хора. Защото от тези наши усилия пък ще зависи нашето бъдеще.
=  Че благородното дърво се познава по плодовете му, а благородните хора и общества - по поколенията им.
   




Гласувай:
14


Вълнообразно


1. mt46 - Нали
11.10.2013 09:54
нашата страна /икономика, политика/ от 24 г. се "движи" под диктата на индивидуализма?... Нима политици, бизнесмени, интелектуалци трябва да мислят само за личните си интереси, а не за колективните, за общото благо?...
Подли, зли, гадни, примитивно мислещи, зомбирани хора има както сред простите, неуките, бедните, така и сред учените, богатите /същото важи и за положителните качества/...
Не бива да се поставя знак за равенство между примитивизъм и традиция...
цитирай
2. batogo - !!!:)))
11.10.2013 10:57
Демокрацията в България е красноречиво доказателство, че когато тя се гради от агенти на милиционерската просъветска диктатура и техни сателити и симпатизанти, резултатите са уродлива пародия на реалния демократичен процес. :) Моля коментиращите преди да коментират да четат внимателно текста, за да не правят несъстоятелни коментари... :)
цитирай
3. demograph - Поздрав за постинга!
11.10.2013 20:27
Който може - чете. Който може - разбира.
Докараха ни да живеем в държава менте...всичко е менте, всичко. Започвам да си мисля, че всичките тия контрапротестиращи, четящи но неразбиращи, разбиращи но оплюващи всичко свястно, са ментета произведени в някакви лаборатории на злото. Плаша се че България е една от лабораториите на злото...Не е ли?
цитирай
4. travell - ! Малко ме е изпреварил демограф
11.10.2013 21:25
С ментета и втора употреба, ново нещо няма как да стане:
Като дойде демокрацията първото нещо което се промени е автопарка. Изведнъж всички караха западни коли, втора употреба. Гробници абсолютни, но българинът се радва. Държавата загива, българинът го вижда, но разсъждава само от материална гледна точка, гледа някаква далавера, без да осмисля, че печалбата от далаверата е за сметка на други хора като него и в следващият момент той самият става жертва на далавера подобна на неговата. Всеки гледа да прекара другите, единство на нацията - никакво. Държавата се разграби. Идват уж нови инвеститори, ще се възражда икономиката. Но те идват за далавера. Инвестират (ако въобще го правят) машини втора употреба от запад. Производство никакво, или доколкото го има е некачествено, но е евтино - на далавера, почти без пари, произведено от хора, които в магазина си купуват храна менте и носят дрехи втора употреба.
Управлението на държавата: извършва се от хора втора употреба, някои трета, пета и т.н. Едни и същи лица през целия период на прехода. Интелектуалците - и те втора употреба, и те са същите както и преди 10 ноември. Тези ментори-менте не са от днес, тях си ги има от преди и ще си ги има, защото на тях това им е далаверата: да заблуждават народ, живеещ живот втора употреба, докато те живеят живот "първо качество"
цитирай
5. freeoldmen - Не знам, batogo, тежко е...
12.10.2013 00:16
Ще ми се да вярвам, че имаме шанс, че въпреки натрапените различия помежду ни можем да се освободим от лицемерите. Самият факт, че в момента е възможно да си споделяме мъката, ме прави донякъде оптимист...
цитирай
6. vmir - Но това са старите лъжи от времето на комунизма.
12.10.2013 02:08
А в развитите държави повече от век са наясно, че майка на престъпността е бедността и нямането. Основанията за разграбването у нас също се извеждаха от нямането, с което се оправдаваха пред очите ни обсебвания на много средства, а който възразяваше, го заклеймяваха в комунизъм самите комунисти, които обсебваха, за да си обсебят и ролята на капиталисти. Почти няма начин човек да е едновременно беден и морален. Няма престъпление и закононарушение у нас, които да не са оправдавани с бедността. Морален със сигурност може да е имащия човек, защото той има възможността да преценява и избира между възможности, които не прозизтичат от първичните човешки потребности, лъжите и спекулациите около тях. Прав е който горе казва, че и интелигенцията ни е както отпреди 10 ноември. Няма как да правиш демокрация и да избираш за президент олицетворителят на нелегалния майор Деянов, или да героизираш Митко Бомбата. Респекта към държавата, законите и приличието е несъвместим с героизацията на ликвидаторите им, или на онези, които превръщат ликвидирането им в политика.
цитирай
7. batogo - !!!:)))
12.10.2013 07:54
Благодаря, приятели, за стойностните коментари и подкрепата. Виждам у всеки от вас истинолюбивия, съзидателен манталитет, изграден от силата на волята, ума и духа. Понеже го можем, нека бъдем кислорода, разгарящ и поддържащ огъня на истината, докато изпепели всички ментета.
цитирай
8. mt46 - Добре ще е
12.10.2013 09:38
да дадеш пример/и/ за нементета... Костов и компания? Сакскобургготски? Боко Тиквата и Цвъко?... :)
цитирай
9. batogo - !!!:))) Към mt46...
13.10.2013 06:48
Изброените от теб са също ментета, но поне имаха достойнството да напуснат политиката или поне да подадат оставка... А ти чети по-непредубедено и внимателно, за да не изпускаш същественото...:)))
цитирай
10. hristo27 - . . . " Че добродетелите се и...
13.10.2013 09:43
... " Че добродетелите се изграждат в семейството от най-ранна възраст с много любов, постоянство, труд, внимание, воля и личен пример. "
.........................................................................................
Всичко, което е изградено в семейството може да се срине безвъзвратно когато индивида влезе в политиката и всичко за него означава само ПАРИ, ПАРИ, ПАРИ...
цитирай
11. batogo - !!!:)))
13.10.2013 11:52
Ице, ако човек не си изгради самоконтрол, е изгубен. Става роб на изкушенията, а те в живота са много... :)
цитирай
12. learningtogether - Radwam se / sorry njamam kirilica
13.10.2013 15:08
Radwam se na sydyrjatelnija posting.
I se nadjawam wse powe4e hora da 4etat i da razbirat!
S razbiraneto, s osyznawaneto e edinstweno wyzmojno da zapo4ne wsi4ko dobro.
I da prodylji da se razwiwa kym wse po-dobro!
цитирай
13. zaw12929 - Надявам се да бъдете по конкретен с ...
15.10.2013 22:00
Надявам се да бъдете по конкретен с коментар или с написване продължение в нов постинг и дадете отговор: Кого визирате за "ментор-менте" със деиствия :
- подбужда възхищаване на примитивизма и безотговорността;
- ни докарал до пълна несъстоятелност и неспособност;
- плаши с опасни набези на цивилизацията, най-вече западната;


цитирай
14. zaw12929 - Аз лично мисля да спрем с отрицан...
15.10.2013 22:04
Аз лично мисля да спрем с отрицанията на политиците, да им дадем шанс да си вършат работата, да управляват държавата и да из1истят негативите, като им се посочват комкретно в икономически искания, дори ако засягат културата, защото политика се прави със пари, с много пари, които идват от икономика
Тя е съсипана и трябва да се включим в нейнотои възстановяване. Всеки със своя проект за една България на доброто
цитирай
15. zaw12929 - Отделно обръщам внимание, че жи...
15.10.2013 22:12
Отделно обръщам внимание, че живеем в демократично общество и не мога да приема разделение - дискриминация, казана в израза:
"Че добротата и човечността са присъщи на всеки човек, а не само на обикновения."

не се делим на обикновени и необикновени...

Желая ви приятна вечер, оценявам положения труд и желание да споделитевълненията, което е най висша добродетел, предоставена ни от Интернет!! Продължавайте да го правите- Диалогът е условието за развитие и просперитет на всяко общество, на човечеството!
цитирай
16. batogo - !!!:)))
16.10.2013 07:12
Благодаря за смислените и доброжелателни коментари...
цитирай
17. minevv - da
18.10.2013 08:42
много точно!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1772954
Постинги: 652
Коментари: 4522
Гласове: 41523
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031