Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2013 19:18 - Мисля, че е време да се разделим с някои опасни илюзии...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 6827 Коментари: 24 Гласове:
18

Последна промяна: 09.08.2013 10:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    
     Първо да уточним - в Западна Европа няма социалистически партии от наш тип, а социал-демократически партии, които се водят леви. Разликата е в ценностната система и произтичащите от това управленски практики...
     Та, да се върнем на опасните илюзии, с които е време да се разделим.
     Основната от тях е насажданата десетилетия наред у нас, пък и не само у нас илюзия, че социалистическото общество е социално, че социалистическите партии са социалните партии, че лявото е социалното и други подобни неверни внушения.
     Съвсем простичък анализ на живота в такива общества показва, че в действителност е точно обратното - тези общества са бедни, потиснати и отчаяни... Защо мисля така?! Като се замислите и вие ще разберете защо...
     Според вас какво социално има в държава, толерираща с дупки в законите и явни законови привилегии властолюбивите тарикати-измамници?! Какво социално има в уравниловката между некадърниците, угодниците, лентяите и алкохолиците, които цял живот не са си мръднали пръста да направят нещо полезно дори за себе си, и можещите, знаещите, разбиращите, които са положили огромен труд, за да развият качествата и добродетелите си?! И от къде ще дойдат в такава държава парите за социални дейности при неефективна, сбъркана държавна икономика, базирана на уравниловката и привилегиите?!
     Какво социално има в безплатната медицинска помощ и образование, когато те са некачествени и когато в държавата умишлено се поддържа нисък стандарт на границата на бедността, който принуждава хората да живеят в постоянен страх и стрес?!
     Кое е по-социално според вас?! 
     1/  Да се създават благоприятни условия за развитие на индивидуалните качества и творчески способности на всеки индивид чрез качествено образование, съответстващите му добре заплатени работни места и перспективни професионални програми или да му се подхвърлят подаяния, които бавно и сигурно да го превръщат в закоравял търтей, алкохолик и тарикат, търсещ службица, където да имитира работа, или начин да се докопа до социала, лежащ на гърба на хората, положили усилия да се развиват, да знаят и да могат?!
     2/  Да се създаде добра превенция за здравето на хората чрез качествени условия на труд, добър психологически климат и адекватно заплащане на труда или да се трудоустрояват по болест здрави хора с връзки в здравеопазването?! А може би е много хуманно и социално да оставиш хората да загубят здравето си в нечовешки условия на труд, пък после да ги пратиш на хранилка и мизерна издръжка?!
     3/   Не е ли по-добре за нас самите, вместо да плюем срещу Запада, да се поучим от неговите развити общества на пълноценна работа и заплащане, на върховенство на закона и на реални, ефективни социални програми, до които имат достъп само наистина нуждаещи се?!
      4/  И накрая не е ли по-добре, след като сме осъзнали всичко това,  да се вземем в ръце, да се вгледаме в балканския си манталитет и в стила си на живот, произтичащ от него и да отстраним от там всичко, което ни дърпа назад и ни пречи да се развиваме... Да отстраним от характера си мундарлъка, злобата, завистта, гювечарството и интригантството, дето ни карат да плюем по всичко по-развито и продуктивно от нас, вместо да се учим от него, защото вече заприличахме на хипопотама - до шията в кал, но устата му зяпнала до ушите срещу света...
      Вие как мислите?! Дали пък няма да заживеем по-добре и да станем по-човечни помежду си, а?!




Гласувай:
19


Вълнообразно


1. mt46 - ...
08.08.2013 21:46
Нашата държава отдавна не е социална /не е и демократична/, за разлика от повечето западноевропейски държави... Проблемът е, че в началото на "прехода" не възприехме западноевропейския модел на демокрация, а неолибералния американски модел...
цитирай
2. merlin68 - Ха ха, много смешно наистина:) ...
08.08.2013 22:09
Ха ха, много смешно наистина:)
"насажданата десетилетия наред у нас, пък и не само у нас илюзия, че социалистическото общество е социално"
Ами това "насаждане" беше съвършено вярно до 89 година - социализма наистина беше социален. При това не социален под формата на подаяния към една или друга категория хора, а социален по отношени гарантирано право на труд, гарантирани прилични доходи, гарантирано изключително прилично образование и здравеопазване.
И забележи, след 89 година когато БКП стана БСП и се трансформира в европейска партия, всички тези неща изчезнаха и бяха заменени с явленията които иначе съвсем реалистично описваш:)
Та от кого да се поучим казваш? Ами дали пък учителите ни нещо не ни измамиха - измамиха ни и ни ограбиха, а сега ни водят към пропаст!
Та ми беше малко смешно да прочета това:)
цитирай
3. batogo - !!!:)))
09.08.2013 07:47
Много се радвам, че събудих чувството ви за хумор и ми разказахте два добри вица. Особено вица за социална комунистическа България беше много сполучлив :))) Затова ще ви разкажа една случка от онова "златно време": През 1978 вече се бях уволнил от казармата и работех в театъра като сценичен работник с брутна заплата от 135 лева. Лятото на следващата година напуснах, понеже се чудех какво да правя с такава "голяма заплата", метнах раницата и палатката на гръб и хванах стопа към морето. Пристигнах вечерта на Златните и влязох в една дискотека да разпусна след дългия път. Беше претъпкано. Седнах при някакви германци и понеже знаех малко немски, се разговорихме за живота. Бяха от Мюнхен. Харесваше им нашето черноморие и най вече това, че с една заплата можели да си прекарат добре тук цял месец. Попитах за каква заплата става въпрос.
- Аз съм стругар - отвърна единия - получавам 3800 марки месечно и всяко лято стоя тук по един месец. А ти?
- Подреждам сцената в театъра срещу 135 лева...
- На седмица или на ден? - запита с изненада сътрапезника ми.
Стана ми адски тъпо и реших да излъжа, за да не стана за смях че работя за стотинки...
- На седмица... - отвърнах.
- Как се справяш с толкова малко пари, човече?! - плесна се събеседника ми по челото - Не мога да повярвам, че е истина...
Смених темата, но вечерта ми се скапа тотално. Зарекох се повече да не сядам при западняци. След три дни свърших "приличната си заплата" и се прибрах...
Грамотния човек може да сметне разликата между тогавашния ни / от 1979 / комунистически стандарт на живот от западния капиталистически стандарт и да си направи изводите за социалното ни общество преди 1989 година :))))))))))
цитирай
4. mt46 - Съпоставката ти не е коректна...
09.08.2013 13:01
Да, заплащането бе ниско /а да не би сега да е високо?/, но здравеопазването, образованието бяха безплатни, цените на стоките и услугите бяха по джоба на всеки... Нямаше жестоки убийства на деца и на възрастни хора, пладнешки обири, нямаше мутри... Имаше повече човещина, разбирателство между хората...
Странно - от една страна призоваваш за морал, за човечност, а от друга даваш пример, свързан с материалното, с Парите /"богът" на американците/!? Не си ли противоречиш?...
цитирай
5. batogo - !!!:)))
09.08.2013 18:01
Приятелчета, вашите доводи са наистина трогателни. За да ви задоволя носталгията по "предимствата на доброто старо време" , мога да ви препоръчам северна Корея. Там вашите носталгични мечти са съхранени и даже развити... Тук, слава Богу, няма шанс за връщане на това " прекрасно време" когато беше толкова хубав животът у нас, та службите внимаваха повече ние да не избягаме на Запад, отколкото външни нарушители да проникнат в "страната на мечтите" :)))))))))))
Марине, що се отнася до морала, човечността и парите - те не се взаимоизключват. Дори нещо повече - могат да работят в пълен синхрон в полза на развитието на Цялото. Няма нищо по-добро от почтено спечелени пари, работещи за благородна кауза. Нещата се изкофтват само тогава, когато вместо ти да владееш и управляваш парите и да ги караш да работят за морал и човечност, им позволиш да те превърнат в техен роб - неморален и безчовечен... Поздрав!
цитирай
6. mt46 - Народът е казал, че
09.08.2013 18:30
парите /многото пари/ развалят човека. И че човешкото око няма насищане... Когато парите и преуспяването се издигнат в култ, културата, духът, моралът изчезват като дим... Трябва ли да ти цитирам и "Приказка за стълбата"?...
цитирай
7. tomich - Струва ми се, че малко се идеализ...
09.08.2013 22:42
Струва ми се, че малко се идеализират някои неща от миналото и настоящето.
Първо, не е имало никога нито безплатно здравеопазване, нито безплатно образование, или казано образно, никъде по света няма да ви гощават с "безплатни обеди” - в материалния свят всичко се заплаща било то открито и прозрачно или завоалирано и непрозрачно. Иначе този свят отдавна да е погребан...Проблемът е, че по силата на взаимната обвързаност на материалните потоци, в една социална система необходимо е те да бъдът балансирани така, че системата да е стабилна и уравновесена, а това предполага и изисква балансираност и на паричните потоци. Така мисля аз и така си обяснявам защо не може да има "безплатни обеди" в най-общия смисъл на понятието. Наистина смешно е да се твърди, че "социалистическото общество е социално, а капиталистическото НЕсоциално. Всички известни социални злини (кражби, престъпления, насилия и др.) са присъщи на всяка социална система и не би трябвало да са критерии за сравнение.Много преди 9.ІХ. при кахитализма, а и след тази дата при социалзма се вършеха какви ли не престъпления, но при социализма повечето от тях биваха скривани от обществото. Вярно, беше непознат вида на сегашните мутри, но имаше и тогава една прослойка "не явни" социалистически олигарси с богатства и власт. Но кое загроби социализма като световна система и отвори широко портите на капитализма?.
цитирай
8. tomich - (продължение)
09.08.2013 22:44
Може да се изброят доста причини, но основните според мен са три: липсата на каквато и да е демокрация, политическа и духовна свобода, строга "планова икономика" без частна инициатива и конкуренция и в крайна сметка сравнително ниска неконкурентна производителност на труда. Тези три основни причини бяха "гробокопачът" на социализма по ирония на съдбата. И те би трябвало да се използват като критерии за сравнение.Разбира се и капитализма, особено първоначално натрупващия се, т.нар. див капитализъм, има свои недостатъци, които са изпитали и продължават да изпитват всички народи тръгнали по пътя на капитализма. Но това е неизбежен естествен процес на еволюционно развитие,който зависи много от неговото успешно управление, а то от своя страна е функция от интелект, разум и професионализъм.
Прав си, Марине, че многото пари, аз бих добавил – и властта, развалят човека. Но парите се фетишизират тогава, когато човек забрави по едни или други причини, че той е преди всичко разумно, духовно същество, най-общо казано. Това се е случвало, случва се и сега, както при социализма, така и при съвременния капитализъм, за съжаление. Не мисля обаче, че това може да е аргумент за сравнение и противопоставяне. По скоро е сериозен симптом-предупреждение , че някъде в системата възникват опасни за нея грешки в управлениетои трябва да се вземат своевременно адекватни мерки за отстраняването им.
цитирай
9. batogo - !!!:)))
10.08.2013 07:39
Mарине, парите развалят развалените хора - хората без морално-етични ценности и духовни устои. Но това не значи, че трябва да ги отричаме, защото те са кръвта на земния живот, стига да се използват разумно и креативно. Те са създадени за улеснение от умни и добронамерени хора, както и всички други плодове на цивилизацията и развитието. Всичко е продукт на творческия дух на човека и се омърсява, когато недоразвитите, все още роби на първичните си инстинкти, егоистично променят предназначението на полезните за всички плодове на човешкото развитие, като искат да ги използват само за себе си. Грешката е в месленето, в неосъзнаването и в неспособността на хората да управляват инстинктите, страстите и мислите си... Но нека не забравяме, че богатството на много хора в човешката история е продукт на ползата, която са допринесли на човечеството. Всичко, което ни улеснява и ни помага да общуваме, да се придвижваме, да се информираме... е следствие от идеите, волята и вярата на такива хора и е жалко да ги оплюваме, защото тях парите не ги развалят, а отварят пътя на новите им идеи... Но трайната бедност у нас развали много хора и ги превърна в помияри, в което е истинската трагедия... Общо взето всичко зависи от това, коя стълба ще избереш - дали тази на властта или другата - на духовното израстване и творчеството в полза и за развитие на Цялото...Поздрав!
Тома, коментарът ти е точен и ти благодаря! Поздрав!
цитирай
10. merlin68 - Я, то станало още по-смешно:)...
10.08.2013 21:04
Я, то станало още по-смешно:)
Горкият batogo, през социализма взимал 135лв. запалата като сценичен работник в театъра:) Ами ако ти задам следния въпрос - можеше ли да си намериш по-добре платена работа тогава? Още един въпрос ако днес излизаш от казармата (хайде от училище щото казарма вече няма) за каква заплата ще си намериш работа, а дали въобще ще си намериш? При теб имаме типичен частен случай - в настоящето явно си добре платен, за какво ли ти плащат добре аз няма как да зная:) Само, че не бъркай личното си преуспяване с това на България! Има голяма разлика! Това, че някакъв малък процент се нагушиха здраво, след това оредиха приятели и роднини на тепсията не означава, че в държавата нещата вървят на добре. Ако ти си много добре, то има срещу теб пет души дето едва свързват двата края, нещо повече, има един човек дето рови в кофите заради теб, това не го ли схващаш? Парите разваляли развалените:))) Ти приятелю дали не си развален малко:)) Нищо лошо ще кажеш няма да е богат човек - богати хора - богата държава:))), като си умен що не си богат... и прочие костовизми, дясно мислеве, модерно мислене, интелигентно мислене:) Само един проблем има - това не е обществено мислене, а мисленето на хора готови да продадат всичко за удобство на собственият си гъз! На такива хора държавата им пречи, абществото им пречи, това са хора - нарциси, красиви цветя изникнали върху говната наречени народ, боклуци от най-долно естество с отромно самочувствие:)
Е ще ти кажа приятелю, когато България, когато света се отърве от тези цветчета, нещата ще се наредят добре:)
цитирай
11. batogo - !!!:))) Добре си охарактеризирал хората, които подкрепяш - Управляващата в момента коалиция, готова да продаде всичко за удобството на собствения си гъз ... :))
11.08.2013 13:44
Когато такива хора управляват държавата, просто няма държава, приятелче, а мафиотски тумор, паразитиращ върху обществото.
Що се отнася до отделния индивид, на всеки Бог дава една плодородна нива и една шепа семена. Каквито семена подбере и насади човек, такива плодове ще бере. Ако я остави да буреняса, ще яде бурени... Ако насади благородни семена и се грижи за тях с любов, ще бере и яде вкусни плодове... Всичко е въпрос на личен избор... :)))

цитирай
12. zarenkow - Социално и общество са синоними. Т. ...
11.08.2013 19:10
Социално и общество са синоними. Т.е. няма не социално общество. Целите за грижата към членовете в обществото, се постигат с различни политики. Могат условно да се нарекат леви, десни център и т.н. В България никога от "социализма" не е имало нито лява нито дясна политика, защото и преди и след промените е налице диктатура. На някой непретенциозен към основните човешките права , или имащ семеен или друг материален или извратен интерес от това, най вероятно ще му харесва поредицата режими от диктатори. Ще им хареса и ментето икономика , не издържала и година в свободна конкуренция. Такива хора е безсмислено да се убеждават, вече са увредени дълбоко. Те никога няма да разберат, че за да има евтино сирене и месо е трябвало по голямата част от хората да нямат избор къде да живеят и да работят за 40 стотинки трудо ден на отнетите насила ниви от родителите им. Избиха интелигенцията и създадоха елит с медали и титли, а като махнеш медала , отдолу обикновени мастии. Убиха селячеството и днес им карат домати, чушки и почти всичко там където са останали. Не само, че имаше работа но и вътворяваха в лагери, ако не работиш това , което ти "предлагат" , безплатно учиш само ако си "осъзнат" и от "прогресивно" семейство. Нямаше криминални прояви защото нямаше кой да ги отразява и т.н и т.н. След така наречените промени отново е диктатура с помощта на структурите от ДС и награбените материални ресурси. С партизанщината си в политиката не позволиха нито дясно нито ляво ориентирани политики , нито пазарни отношения , нито конкурентни правила. Единствено Руско азиатския тип корупционни практики. Трудно е и да се разделим с илюзиите си, колкото и да искаме, защото живеем непрестанно в илюзии. Пример: Наскоро прочетох , че цигани намерили дебело портмоне и го върнали на собственика. В коментар с тях, обясняват, че от чуждите пари хаир няма да видят и Господ ще ги накаже. Не го правят заради съпричастността си към ближния, а заради себе си, за да не пострадат от Бога. Доста им трябва за да сменят чипа си , да се разделят с илюзиите си и да мислят за другия , като за себе си.
цитирай
13. merlin68 - "!!!:))) Добре си охаракт...
11.08.2013 21:14
"!!!:))) Добре си охарактеризирал хората, които подкрепяш - Управляващата в момента коалиция, готова да продаде всичко за удобството на собствения си гъз ... :))"

Така е, такива са тези които сега управляват и аз не ги подкрепям:))) Проблема обаче е, че ония дего ги подкрепяш са абсолютно същите, дори бих казал с една идея по-лоши.
цитирай
14. batogo - Zarenkow,
12.08.2013 09:39
благодаря за точния и изчерпателен коментар. Това са истини, които добре трябва да се осмислят от обществото. Поздрав!
цитирай
15. travell - Хора а а, всички се борим за по-добър живот!
12.08.2013 16:34
Не искам да изпадам и аз в дискусии, затова само ще вметна, че редица години много от западните държави и в момента някои от богатите такива се управляват от леви партии. И то наистина леви по убеждения, не като нашите-шменти капели. И тези страни са си много добре. Дали ги управляват леви или десни- те са си винаги с висок стандарт, защото имат действащи икономики. А и моралът на политиците им е една идея по-горе от на нашите. Само малко по-некорумпирани, че не са светци е ясно и те имат черни овци. Но такова нещо като в БГ никъде няма: нито лявото-ляво, нито дясното-дясно...
цитирай
16. zarenkow - travell
12.08.2013 16:47
Виж "неестествената" коалицията Атака , ДПС. И двете са създадени от създателя на БСП, ДС. Точно това е и целта на клонингите на БСП , да правят "коалиции" в името на създателя си. Така беше създадено и СДС (кой е Орешарски и редицата внедрени в СДС). В България няма нито ляво , нито дясно, нито каквото и да нормално политическо поведение.. Всичко е компрометирано още в зародиша си от моралните наследници на престъпната БКП, всичко компрометират в името на господаря си КГБ дори с цената България да я няма. Очевидно , че за да си съучастник в това, трябва да си много глупав, престъпен и примитивен. БКП отгледа такава пасмина в голямо количество. Днес можеш да ги видиш с титли професор, доктор, крупен специалист както кучета с медали. Когато им махнеш медалите , обаче отдолу са си най обикновенни мастии.
цитирай
17. demograph - Не сме възприемлаи никакъв демократичен или пазарен модел
12.08.2013 16:52
mt46 написа:
Нашата държава отдавна не е социална /не е и демократична/, за разлика от повечето западноевропейски държави... Проблемът е, че в началото на "прехода" не възприехме западноевропейския модел на демокрация, а неолибералния американски модел...


Наложен ни беше плутократичен модел, като плутократите бидоха излъчени "по списък от верни на партията и Русия". "Американския" и прочие "модели" бяха моделирани в съзнанието на масите от плутократските медии.
Поздрав Батого! Анализът ти е убийствен.
цитирай
18. batogo - !!!:)))
12.08.2013 18:23
Благодаря ви, приятели, че се включихте в опита ми да противодействам на утвърждаването на някои вредни илюзии. Хора като вас поддържат вярата ми, че България има потенциала да се измъкне от мъртвата хватка на червената мафия и волята ми да работя за тази кауза... Поздрав!
цитирай
19. анонимен - ДОКАТО СЪЗНАТЕЛНО И ПРОВОКАТИВНО
13.08.2013 16:08
СЕ ВТЪЛПЯВА В ПОДСЪЗНАНИЕТО НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРИЦА ЗНАКЪТ НА РАВЕНСТВО МЕЖДУ *СОЦИАЛНО* и *СОЦИАЛИСТИЧЕСКО* И СЕ РАЗЧИТА НА НОСТАЛГИЧНИ СПОМЕНИ,

*ОПРЕДЕЛЕН КРЪГ ОТ НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО * НЯМА ДА ИМАТ ВОЛЯ ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ *с някои опасни илюзии* !

Това е видимо и от част от коментарите !!! :(((
цитирай
20. jeremy231 - С червени псевдомозъци се спори трудно.
13.08.2013 18:12
На Мерлин ще му кажа следното. След войската станах бачкатор. Среден техник по автоматика и телемеханика. Подготовка на ниво. И ме пратиха по разпределение да правя кари - 4 разряд. Прост монтьор - на ставка + норма. Да кажем, че за 1976 г 250-300 лв. бяха добри пари. Стигал съм и до 500 лв. но при 60 градуса температура и по 400 тона железо на смяна, на ръка. Кат станах конструктор и технолог, скочих в парите от 300-350 на 155 лв. Стана ли ти ясно, що соца се капична? Мърльото на конвейра получава 2-3 пъти повече от знаещия. Сещаш се, че от мен мърльо става, ама от мърльото не става технолог, нали?
цитирай
21. jeremy231 - Оги, 10 пъти разлика в стандарта 1988 г.
13.08.2013 18:14
В Икономически живот имаше една статия, как се беше промъкнала, не зная, но имаше данни за ГФР икономиката. Спора по тази статия се оказа и последния донос в досието ми. Колегата ме беше наклеветил, че хваля капитализма и обиждам соца. :-)))
цитирай
22. zarenkow - Oooo jeremy231, приятелю и учителю :)))
13.08.2013 18:31
здравей, с най добри чувства съм към тебе , но пак нещо гнило има :))). Всичко е ок, обаче 400 тона за 8 часа прави по 833 кг. на минута и това , нон стоп за всяка минута в тия 8 часа. :))) Създаваш ми отново комплекс за малоценност, защото и 83 кг на минута са непосилни за мен. :))), иначе си много готин и имам чувство, че си чудесен човек. Поздрави на компанията. :)
цитирай
23. jeremy231 - Ами толкова се падаше, горе долу. Прехвърлянето железа от бояджийския конвейр на монтажните конвейри
13.08.2013 19:38
zarenkow написа:
здравей, с най добри чувства съм към тебе , но пак нещо гнило има :))). Всичко е ок, обаче 400 тона за 8 часа прави по 833 кг. на минута и това , нон стоп за всяка минута в тия 8 часа. :))) Създаваш ми отново комплекс за малоценност, защото и 83 кг на минута са непосилни за мен. :))), иначе си много готин и имам чувство, че си чудесен човек. Поздрави на компанията. :)

На ръка беше по-бързо от телферите. Ами, тя е проста сметката на смяна излизаха между 150 и 200 машини. Цялата железария се прехвърляше от сушилните конвейри на монтажните. Смятали сме го, споко. Не са непосилни, ако си млад и бачкаш за кинти. Свиква се. И после с лекота участваш в кръчмарски свади. :-)))))))))))
цитирай
24. batogo - !!!:)))
14.08.2013 07:51
Така е, приятели... Лесно се правеше безплатна медицина, когато заплатата на лекарите беше около 200 лева, а хирурзите вземаха допълнително по 6 стотинки на час по време на операция... Лесно се правше и безплатно образование, когато заплатата на учител беше между 140 и 180 лева... Лесно се строи с образовани специалисти, на които плащаш, колкото да вегетират и които трудно могат да достигнат заплатата на чистачките в правителствените сгради и резиденции...Но за жалост все още малко хора осъзнават тези факти от близкото минало на комунизма, дори упорито отказват да ги осъзнаят :)))))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1775126
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41525
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031