Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2013 18:45 - Предлагам ви един мой разказ от книгата ми " Аперитив за начинаещи." Приятно четене...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 5848 Коментари: 18 Гласове:
19

Последна промяна: 04.04.2013 19:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                     ПОБЕДИТЕЛ
                                                       


  Тъй наречената „народна” власт те завари като учител по история в Първа мъжка гимназия. Събитията, на които стана свидетел през последвалите няколко години кой знае защо не успяха да те убедят в лоялността на новата власт към вечно употребявания за нечии нечисти интереси народ. Като опитен историк зад рехавия параван на примамливата утопия ти съзря коварните планове на група нагли хитреци, които с помощта на съветските си побратими искаха да превърнат страната в свое феодално владение. Наивността и ентусиазма на хората вече им помагаха да захапят спокойно и здраво вимето на народа и да бозаят като невидели народните блага. Настройвайки всеки срещу всеки и превръщайки врагоманията в начин на мислене, те постепенно отслабваха нацията, за да бъде тя неспособна да им се противопостави, когато някой ден истинските им намерения излезеха наяве. По изпробвания вече съветски модел те бързо се разрастваха като злокачествен тумор и верните им хора проникваха във всички сфери на живота…
  Ако беше сеирджия подобно на много свои сънародници, ти щеше с таен присмех да наблюдаваш развитието на сценария, да потриваш самодоволно ръце и да извличаш максимални облаги от ситуацията. Но ти беше твърде почтен, за да постъпиш така. Освен това беше вбесен от постоянните опити на управниците да фалшифицират историята, като я пригаждат към собствените си удобства. И понеже по никакъв начин не желаеше да бъдеш съпричастен към целия този мизерен заговор, ти стана неудобен подобно на много други будни, достойни българи и подобно на тях започна своята трагична разходка из лабиринтите на държавна сигурност.
  Когато десет години по късно тоталитарната центрофуга те изплю полужив на бунището на живота, ти въобще не приличаше на себе си. Физически и психически смазан, просмукан от страх и апатия, беше просто развалина. Понякога някъде дълбоко в теб духът ти се пробуждаше и се опитваше да ти напомни, че имаш още сили да се изправиш, но това само засилваше самосъжалението и болката от собствената ти безпомощност, която отслабваше волята ти и те тикаше в ръцете на инерцията…
  Обсебен от подобни чувства, притиснат от мизерията, изгубил дома си и всичко, за което си заслужаваше да се живее, ти кръстосваше улиците като помияр, оставен на милостта на малцината, успяли да съхранят някаква човещина в душите си. Докато накрая тази милост се прояви като работа в градския зоопарк.
  Преградиха ти едно помещение почти колкото тоалетна в пристройката, която служеше за склад и те оставиха да се грижиш за животните и да чакаш края на дните си. Обитателите на зоопарка бяха единствените същества, които чувстваше близки и обичаше, а единственото ти удоволствие беше да изучаваш внимателно характерите и навиците им и да общуваш с тях като със свои деца. Те усещаха твоята обич, посрещаха те винаги с радост и така топлеха разбитата ти душа…
  Смрачаваше се. Както винаги ти седеше на твърдата кушетка до прозорчето и гледаше безцелно навън, а в същност отново се ровеше надълбоко в душата си. Скоро щеше да настъпи нощта, а с нея и кошмарите, преживени наяве в лагерите за инакомислещи, които никога не те изоставяха. Не можеше да си простиш, че бяха успели да пречупят волята ти поне дотолкова, че да те превърнат в нещо, което винаги бе презирал. По точно не можеше да си простиш, че бе оставил страхът да превземе душата ти. Осъзнаването на тези истини предизвикваше в теб жестока болка, която често те навеждаше на мисълта да сложиш точка на живота си…Но духът ти продължаваше да рови в раните и да търси начин да изцеди от болката сила, от ужаса - воля, за да разпали наново в теб пожара на непримиримостта.
  Изневиделица в съзнанието ти блесна някаква странна идея. Тя те накара да вземеш тежката връзка с ключовете за клетките и да влезеш в склада изпълнен от внезапен прилив на сила и воля за действие. Движеше се като сомнамбул. Грабна от казана за месо един окървавен, смърдящ бут и железния прът, с който отваряше резетата на клетките и излезе навън. Пролетния вятър погали лицето ти, сякаш беше прочел твоите намерения и изразяваше своето одобрение.
  Луната осветяваше пътеката, щурците пригласяха на песента на младите листа и на тихите ти стъпки. Вървеше бавно. Когато стигна до клетката на лъва спря и се заслуша в нощния хор, после отключи и влезе, като заключи след себе си. Обиколи два пъти празната клетка.
  По това време лъвът бе затворен в тухлената пристройка, където прекарваше нощта. Масивна желязня вратичка преграждаше пътя му към клетката. Ти взе дългия железен прът в дясната си ръка, а окървавеното месо държеше в лявата. Дълго стоя неподвижен, загледан в очертанието на преградата. Кръвта биеше болезнено в слепоочията ти. Ръцете ти видимо трепереха. Страхът и волята в теб се бяха вкопчили гуша за гуша в смъртоносна хватка. После напрежението изчезна заедно със страха. Лицето ти стана безизразно, спокойно като луната. Ръката, която стискаше дългото, заострено желязо бавно се повдигна и отметна с края му тежкото резе…
  Вратичката зейна с тихо поскърцване. Усетил миризмата на кръв лъвът мързеливо изпълзя през отвора. Продължителната липса на свобода бе попритъпила хищническия му инстинкт и го бе направила доста по-предпазлив от своите свободни събратя. Ако сега попаднеше в естествената си среда вероятно би се справял трудно с прехраната си.., но все пак беше лъв.
  Каква съвършенна прилика имаше между всички лишени от свобода твари под слънцето…
  Понеже познаваше добре човека, грижил се години наред за него, лъвът спокойно зачака дажбата си. Докато го гледаше, ти изпита съжаление и към него и към себе си. Продължихте да се гледате. Времето сякаш беше спряло. Осъзна ясно, че беше предприел всичко това, за да победиш страха, а не за да се простиш с живота. Защото отново бе убеден, че не си изчерпан, че можеш да бъдеш полезен. Затова когато видя, че търпението на животното отстъпва пред пробуждащия се инстинкт на хищника, започнал да проблясва в очите му, ти хвърли пред него окървавеното месо, облегна гръб на масивната решетка и продължи да наблюдаваш неговото кратко пиршество. За първи път от много години насам пак можеше да гледаш спокойно опасността в очите и усещаше в себе се силата и волята да и се противопоставиш. И знаеше, че никога вече няма да позволиш това усещане да те напусне, понеже то те караше да се чувстваш жив…
  Лъвът бе изял месото и те гледаше. Опрял гръб на решетките, осъзнал силата на своя дух, ти също го гледаше право в очите, решен да приемеш всякакво предизвикателство. При всички случаи изходът щеше да е достоен…
  Звярът се прозя и мързеливо се прибра в пристройката. Ти затвори преградата, пусна резето и въздъхна. Усмивка озари състареното ти лице. Докато напусна клетката и заключи след себе си вече наистина беше убеден, че всичко, което не те убива, те прави по - силен. Тръгна по пътеката към мизерната си стаичка отново жив и цял, както едно време…
  От този ден нататък, наведен над белия лист ти - бившият учител по история - ред по ред щеше да описваш истинската история на един заблуден народ, на който предстоеше да проумее и отхвърли илюзията и да се изпълни вовеки с волята за свобода и достоен път под слънцето.

                                                                                                                     Огнян Узунов









Гласувай:
19


Вълнообразно


1. evrazol - Изглежда, за да полетиш трябва да ...
26.03.2013 09:03
Изглежда, за да полетиш трябва да скочиш. В себе си. Ама без бънджи въже, без застраховка и сигурност. Че и без свидетели. За това изглежда са нужни, или огромна смелост, или огромно отчаяние. Със сигурност след това никога няма да можеш да си предишния. Такива ги наричаме луди. Но със завист някаква. Сигурно цял живот не стига, така да се изправи човек срещу себе си.
цитирай
2. batogo - !!!:)))
26.03.2013 10:24
Още Великият Христо Ботев е казал: " У нас умните считат за луди..."
Иначе един живот е предостатъчен човек да се пребори със страховете си, стига да се мотивира и до го пожелае.:))))))
цитирай
3. starotomagare - Никой не може да те пречупи докато ти сам не признаваш поръжението
26.03.2013 18:57
Всяка битка си струва ако ти помага да се чувстваш жив.
цитирай
4. vmir - По-вероятно е дивия звяр да те пожали, отколкото престъпник, самопоставил се в услуга на руския имперски интерес.
27.03.2013 11:34
Тези отрепки са си поставили за цел да затриват и прогонват всичко читаво и годно у нас, за да има слаба власт и да вършат безнаказано престъпленията си зад паравана на русофилството.
цитирай
5. starotomagare - За какъв руски имперски интерес става въпрос vmir ?
27.03.2013 13:48
Може би имаш предвид съветски (ако правиш разлика)Тук става въпрос за действията на българските престъпници ренегати които независимо под чие знаме застават ,винаги служат само на своите престъпни интереси.Няма значение дали в момента ще се наричат комунисти ,фашисти ,фанариоти ,туркофили или всякакви другите винаги намират пред кого да се гъзят за да им предоставят силата и влиянието си в България за да властват и ограбват народа и всичките им престъпления не само да остават ненаказуеми а дори да се обявяват за подвизи от всякакви подлизурковци и лакеи.Днес цялата тази мръсна сган възползвайки се от промяната на големия покровител отново харизва всичко което може да бъде откъснато и продадено за да се обогатява .Поколенията се сменят но престъпната шайка продължава да властва ,сменяйки лица ,идеологии покровители.
цитирай
6. vmir - 5. starotomagare,
28.03.2013 01:44
Точно защото правя разлика го пиша така. С изчезването на СССР не изчезна кастата на съветските мародери, а си намериха претекст да продължат мародерската си дейност под маската на русофили. Това, че Русия си е империя и днес нито го измислям аз, нито е някаква натоварета с отношение констатация. Това обаче разкрива по-ясно мародерстването на България по простата причина, че в империите етносите и народите живеят в мир и сговор и съгласие, а русофилите прават всичко по силите си за нагнетяване на напрежение между етносите у нас, за да подчертават ролята на Русия, което е с ужасни последици за България.
цитирай
7. batogo - Подкрепям мнението ти, Vmir!
28.03.2013 07:02
Нещата с русофилите стоят точно така. Те винаги ни предават и продават на Москва и от това извличат много облаги за себе си за сметка на всички нас, българофилите, затова се и множат като зайци. Но понеже повечето хора ги мързи да четат, да наблюдават и да мислят, за да стигнат сами до истината, а се оставят на русофилчетата да ги омагьосват и да им живеят на гърба, покрай това страдат и всички останали българи. Време е всеки, който милее за България да се замисли и осъзнае, че нас може да ни спаси единствено българофилството и възраждането на националния дух, самоуважение и идеал за Чиста и Свята република, за който мечтаеха Левски, Ботев, Раковски, Пайсий и всички други Истински Будни Българи. Време е за истината!
цитирай
8. vmir - 7. batogo,
28.03.2013 08:11
За съжаление, не е само въпрос на мързел, не е. Даже обяснението с мързелът е важен елемент на цялостната им тактика и стратегия, защото поражда недоверие в националната кадърност да бъдем просперираща нация. Десетилетия наред у нас тече план за обезкуражаване на всеки опит за национално единство, не забравй, че в началото на 1945 са разстреляни правителствата и народните представители, които са служили на идеала за обединението на България, а самия идеал за единство на българите е заклеймен като "престъпен монархофашизъм". Погледни по колко различни начини някои поддържат, че омразата към идеала на обединението е геройство, което трябва да бъде чествано и възхвалявано като огромно благо за България. Погледни почти ежедневните му разнообразни изяви, обединяващи мнозина срещу най-нищожната възможност за българско обединение, виж връзката между конюнктурните лъжи и фанатичната преданост към определени идеологеми, обърни внимание на изумителното упорство, с което се държи на всичко това и значението му за единството на враговете на българското единство. Цялата тази омраза, раздори и противопоставяния не се постига с мързел, а с много, много упорита и напрегната ЦЕЛЕНАСОЧЕНА работа, от която непосветените нямат нито времето, нито средствата, нито уменията да се предпазят адекватно.
цитирай
9. batogo - Прав си, Vmir...
28.03.2013 10:37
Това с духовния мързел го вмъквам, за да предизвикам хората да преценяват сами реалностите, да се освободят от инерцията на всекидневието и да потърсят в себе си опората за живота си... Този духовен мързел целенасочено го създадоха и насадиха у хората комунистите, като избиха интелигенцията, издигнаха физическия труд над умствения и посредствеността над интелекта. Това, което наблюдаваме в момента са последиците от този процес...
цитирай
10. starotomagare - Не одобрявам никакви фили...
29.03.2013 11:47
Мисля ,че е много едностранчиво ако се смята ,че проблемите ни идват само от прокарването на руски интереси в България.Ние сме малка страна и за да имаме стабилност и сигурност трябва да я търсим в баланса на външните сили действащи срещу нас.Не бива да загърбваме турското влияние и външна политика насочна срещу България.Масираното навлизане на исляма който от първия ден на турската инвазия в Европа е бил използван като оръжие дори по-силно от ятагана .Днес следите от ятагана са само по костите на мъчениците в криптите а исляма не престава да се бори за надмощие дори и в Европа.Известни са турските претенции към България ,обевяването на помаците и циганите за турци икономическата инвазия и дори турските филми по телевизията.За щатите ние сме само пешка в голямата им световна игра и ако интересите им налагат не биха се посвенили да откликнат благосклонно на турските мераци спрямо България.За Европейска помощ пък е направо безмислено да се надяваме .Те не пратиха дори един хиликоптер на помощ когато горяха горите ни подпалени от горската мафия а да проливат кръвта си за нас ...Те искат само нашата територия като път към Азия .Отношенията им с Турция са много по-важни за тях от някакви си българи и тяхната държавичка.С какво можем да противостоим?Само с рускато влияние и интереси у нас като противотежест.Една силна Русия заедно с Китай е световен фактор на стабилност а не случайно толкова години не възникна световна война .До колко ще устояваме националните си интереси зависи преди всичко от българското правителство.Сега членството ни в НАТО не е никакъв гарант за националната ни сигурност а бездънна яма в която хвърляме средства и човешки животи за чужди интереси.
цитирай
11. batogo - !!!:)))
29.03.2013 16:52
За исляма и турските апетити си прав. За Русия и Китай не съм съгласен. Европа също е застрашена от исляма. НАТО и Западната цивилизация, поради най-голямо сходство с нашите интереси, цивилизационен избор и приоритети, са единствените ни сътрудници. Между две натовски държави конфликт няма как да бъде допуснат. Ти си умен човек и няма да ти обяснявам защо.:)))
цитирай
12. starotomagare - Ние на практика нямаме армия която заради съюзниците беше унищожена.
29.03.2013 18:08
така ,че до конфликт просто няма да се стигне а една бърза акция за ,,въдворяване на ред "от една близка натовска армия при предизвикани безредици у нас, широко и преувеличено прокламирани пред света ,защита на ,,репресирани сънародници"и тн лъжи които непрекъснато сипят по наш адрес пред света с участието и на нашите ренегати.Дори и един референдум при неблагоприятно етническо съотношение е достатъчен.Не ми се иска да навлизам в подробности но има достатъчно факти за готвени такива сценарии .Харчат се огромни пари за това и се води пропаганда и купуване на ренегати чрез благовидни предлози за сътрудничество и тн.
цитирай
13. batogo - !!!:)))
30.03.2013 07:21
Силата на армията не е в количеството, а в нейното качество. Една малка, но добре обучена, оборудвана и мотивирана армия като нашата, при съвременните технологии може да се справи с всякакви предизвикателства. Армията отдавна вече не е пушечно месо.
Всичките тези глупости, които се тиражират навсякъде по форумите целят да ни разединяват и обезверяват, за да минават по лесно номерцата на русофилчетата- мафиотчета, които в конспиративните теории и кражбите нямат равни.
Никой от Западната цивилизация няма интерес от нашето изчезване, по простата причина че ние сме европейци с качества и мислене на европейци, еволюирали, интелигентни и перспективни, с които може да се върши екипна работа по-лесно във всяка област на живота. Ние сме доказали на света, че можем да бъдем полезни за неговото развитие. А когато се чуват гласове, че не ни искат в Европа, те не искат нашите цигани и хайманите, които крадат и цоцат социални помощи. Качествените българи ги ценят навсякъде...
цитирай
14. starotomagare - За жалост си далеч от истината
30.03.2013 12:38
От години следя този процес с нарастващо безпокойство .Не се информирам нито определям отношението си по въпроса от мнения по форумите а сам събирам и обработвам факти.Много наивно е и да се смята ,че нашата армия може да окаже някакво решаващо противидействие .Това не е израеската армия.Къде ни е свръхмодерното оборудване ,мощните ракетни войски които да спрат още в района на границата настъплението или пък отбраната на крайбрежието против десант и тн а да не говорим за командването ,липсата на разработени планове за мащабна отбрана и др.Всички лежим на една възглавница ,че сме съюзници. Именно съюзници ни нанесоха най-голямото поражение през междусъюзническата война когато сме имали най-силната и побеждаваща армия на Балканите.Не случайно в наши дни престанаха да я споменават с тогавашното и название ,,междусъюзническа"а използват по завоалираното ,,балканските войни".Някак не върви ,че може да воюват помежду си съюзници.Вече споменах за пожарите и Европа.Може би трябва да допълня ,че тогава руски самолет дойде да гаси планината .Дойде по лична покана и благодарение на стари връзки и познанства.Свършиха си работата и си отидоха както и ние пратихме пожарникари у тях и местните хора в едно дървено село на пътя на пожара се кръстели и им се радвали като пратени от Бог защото ги спасили.Това са истинските неща а не пропаганда и лицемерие.Нашите проблеми са си наши -Европа само се вълнува ако може да и ги прехвърлим.
цитирай
15. starotomagare - За жалост си далеч от истината
30.03.2013 12:39
От години следя този процес с нарастващо безпокойство .Не се информирам нито определям отношението си по въпроса от мнения по форумите а сам събирам и обработвам факти.Много наивно е и да се смята ,че нашата армия може да окаже някакво решаващо противидействие .Това не е израеската армия.Къде ни е свръхмодерното оборудване ,мощните ракетни войски които да спрат още в района на границата настъплението или пък отбраната на крайбрежието против десант и тн а да не говорим за командването ,липсата на разработени планове за мащабна отбрана и др.Всички лежим на една възглавница ,че сме съюзници. Именно съюзници ни нанесоха най-голямото поражение през междусъюзническата война когато сме имали най-силната и побеждаваща армия на Балканите.Не случайно в наши дни престанаха да я споменават с тогавашното и название ,,междусъюзническа"а използват по завоалираното ,,балканските войни".Някак не върви ,че може да воюват помежду си съюзници.Вече споменах за пожарите и Европа.Може би трябва да допълня ,че тогава руски самолет дойде да гаси планината .Дойде по лична покана и благодарение на стари връзки и познанства.Свършиха си работата и си отидоха както и ние пратихме пожарникари у тях и местните хора в едно дървено село на пътя на пожара се кръстели и им се радвали като пратени от Бог защото ги спасили.Това са истинските неща а не пропаганда и лицемерие.Нашите проблеми са си наши -Европа само се вълнува ако може да и ги прехвърлим.
цитирай
16. batogo - !!!:)))
30.03.2013 14:12
След като си запознат с междусъюзническата война би трябвало да знаеш, че тя е инициирана от любимата ти Русия, която е против съединението на България. Русофилите са най-вредното нещо за България и точно те правят всичко възможно да очернят присъединяването ни към Европа и НАТО по всякакъв начин и със всякакви средства, включително и създаване на дезинформация. Но будните българи познават истинските лица и апетити на Русия към нашите земи, към присвояване на нашата културна идентичност и нанесените от нея вреди на нацията ни още от средата на ХVІІІ век,та до ден днешен. Чети Раковски, Захари Стоянов и Стамболов и помни далновидните думи на Левски: " Който ни освободи, ще ни зароби!"
цитирай
17. starotomagare - Сетих си кои боли най -много истината за да я трият и манипулират
05.04.2013 18:24
Ибрикчията е служител на султана, който сам извършва действията по подмиването и подсушаването на задните части на господаря си. Поради големината на свитата от ибрикчии, впоследствие се създава и длъжността "Главен ибрикчия", който е и едно от най — доверените лица на султана, предвид спецификата на задълженията му. Човекът на върха на империята, султанът, е имал, не един или двама ибрикчии, а цяла “сюрия”, предвождана от "Главния ибрикчия" – същински жрец в “храма” на султана. Съществуват твърдения, че за голям период от време, за главни ибрикчии са избирали главно еничари. По-заможните (и съответно разположените по-високо в социалната йерархия) поданници на империята, са имали прислуга – ибрикчии, които са участвали в ритуала на подмиването – подливали са с ибрика, подсушавали са с кърпи задника на господаря си, пръскали са го с ориенталски аромати
цитирай
18. batogo - !!!:)))
06.04.2013 09:26
Проявяваш завидни познания в ибрикчийството. Такива познания обикновенно се придобиват от личен опит, по наследствен път или в комбинация...:)))))))))))))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1776198
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41526
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031