Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2013 09:50 - Време е всички ние, българските граждани да проумеем, че трябва да познаваме в детайли конституционните си права и задължения ...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 3066 Коментари: 11 Гласове:
16

Последна промяна: 21.03.2013 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    По-голямата част от българите не познават въобще правата и задълженията си. Превърнали сме се в добитък, който вечно чака някой да го нахрани, да му нареди, да му обясни, да го защити. Чакаме всичко да ни се поднесе сдъвкано, на готово и се превръщаме в безкрайно зависими от волята на политиците, от внушенията на медиите, от мнението на околните, от желанията на бизнеса...  
    Много смешно е когато искаме нова Конституция, без дори да сме си направили труда да прочетем действащата в момента.
    По всичко личи, че това е чуждо внушение, защото за да отхвърлиш или приемеш нещо, трябва първо добре да го познаваш, нали така?!
    Основната разлика между развитите и недоразвитите общества е в степента на познаването на правата и задълженията от всеки един член на общността.
    Ето пример: Чл.5 ( 1 )  Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да и противоречат.  ( 2 )  Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
    От това следва, че всеки гражданин има право да не спазва закони, противоречащи на Конституционните текстове и дори е задължен да го прави, за да не нарушава основния закон.
    Нека тогава не спазваме закони и разпоредби, които са в противоречие с Конституцията.
    Нека внимателно четем Основния закон и го опознаем в детайли, за да си осмислим и осъзнаем в дълбочина правата и задълженията, защото точно това ще ни направи свободни граждани.
    Нямаме оправдание, ако ни мързи да се потрудим да прочетем и разберем действащата Конституция, която е само 40 страници. Вместо всеки ден да четем подкупната преса, която ни внушава глупости, нека изучаваме онова, което ще ни върши работа и ще ни направи достойни граждани - нашата Конституция, в която са заложени и гарантирани правата, свободите и ангажиментите ни. 
    Апелирам към това, скъпи съотечественици, та когато протестираме и имаме искания, те да бъдат аргументирани от Основния закон и тяхното осъществяване да е гарантирано от него, а не на разни седенки лъжливи копелета да ни промиват мозъците и да ни карат да наливаме силите си в поредната утопия...




Гласувай:
16


Вълнообразно


1. yotovava - Много смешно е когато искаме нова Конституция, без дори да сме си направили труда да прочетем действащата в момента.
21.03.2013 11:14
Това е според мен извадка за 80% от населението.

Проблемите ни идват един път от непознаването на законите, а втори път - от тяхното неспазване :))))))))))) Парадокс, като го погледнеш.
цитирай
2. nkf - По принцип си прав - хората масово не ...
21.03.2013 20:42
По принцип си прав - хората масово не познават сегадействащата конституция и то по отношение на основни права и задължения залегнали в нея. Обаче наистина настоящата конституция има тежки пороци, които се отразяват на трите вида власти и най-вече на съдебната. Наистина трябва нова конституция, но ако ще я правят лумпените, изтикани за "лидери" на протестите, то това ще е катастрофално.
цитирай
3. batogo - !!!:)))
22.03.2013 07:13
Пороците ги има, но според мен те могат да се отстранят с поправки, които обществото може да изиска, ако добре се запознае и вникне в смисъла на текстовете. Самата конституция предвижда такива възможности, но за да се случат, обществото трябва да е грамотно и да знае кое и как да изиска и промени. Световната практика го показва. Няма смисъл да се гори юргана заради няколко бълхи.
цитирай
4. makont - Много сте прав, господине,
22.03.2013 12:55
за какво ни е ново Велико, които ще приюти под шапката си нови 400(не помня точната цифра) тунеядци, които разбират от законотворчеството толкова, колкото аз съм французойка. И гаранцията, че освен ще са на топличко с големи заплати, че ще направят Нова Конституция, по-читава от сегашната каква е. Просто чешене на езиците. Трябва да четем, да знаем правата си, иначе кой, откъдето мине ще ни внушава каквото си иска. Хубав петък!
цитирай
5. vmir - Напълно съм съгласен.
22.03.2013 13:34
Напредъка не е въпрос на искане или желание, ако не е резултат от преодоляване на реални пречки по извървения път. Не само безсмислено, но и опасно е приемането на уж по-добри възможности, когато дори не си видял старите. Точно това лекомислено подхвърчане е най-пагубно за общество, което иска стабилна и просперираща държава.
цитирай
6. zarenkow - Всички наши братя и сестри
23.03.2013 11:25
по широкия Свят , едва ли имат понятие от основните закони по места. Това не им пречи да живеят в ред и законност. Призваните да знаят, спазват и налагат законите просто си вършат работата. Природата на всеки човек, без значение националността му е да е против закона. Закона се налага и прилага независимо, дали му харесва на някой или не. Целия проблем при нас е именно този, а не познаването или не . Познаването има смисъл ако се спазва и вече става екстра. :-)
цитирай
7. batogo - !!!:)))
23.03.2013 12:21
Знанието е сила. Ако призваните да знаят, спазват и прилагат законите не го правят или го правят само в своя полза, осъзнатото, знаещо общество изисква от тях и им налага да го правят в полза на цялото! Убеден съм, че където обществото е осъзнато и силно, там се спазват законите, защото такива общества имат ценностна система и избират хора, които да вършат работа в полза на цялото...:)))))))))))))))
цитирай
8. zarenkow - Няма самоусъзнато общество.
23.03.2013 12:44
Обществото се осъзнава според средата в която е. В случая няма дилема кокошката или яйцето. Първо е закона, разбирай правилата на обществото, след това вече има общество, а обществото създава членовете си. За това има толкова голяма деформация от комунизма. Десетилетия се формира грешен човек и след това искаме той да формира общество. Не става. На запад им е известно това и за това искат привеждане на нашето законодателство в синхрон с тяхното. Следващата стъпка е прилагането на това законодателство, но пак грешния човек не го иска. Истината е само една. Харесва ли му или не човек за да живее в общество трябва да спазва законите му, иначе няма общество, респективно човека в познатия и желан вид липсва. Следва разрухата и на обществото.
цитирай
9. batogo - !!!:)))
23.03.2013 13:24
По Закон Божи във всяко разумно същество е вложена творческата сила и отговорността да сътворява и изгражда личността си и да се усъвършенства. Когато всеки осъзнае тази даденост и започне сам да развива у себе си добродетелите си, сиреч когато престане да очаква от другите да му свършат тази основна работа и да извършат вместо него собствения му избор, тогава се стига до общество, способно да избере най-достойните, които да създадат и прилагат закона еднакво за себе си и за всички останали. Иначе не става или става това, което имаме в момента...:)))))))))))))))))
цитирай
10. zarenkow - Няма такъв закон.
23.03.2013 13:34
"По Закон Божи във всяко разумно същество е вложена творческата сила и отговорността да сътворява и изгражда личността си и да се усъвършенства." Позволил съм си да споделя в моя блог да речем в "3. Ценностната система, прелюдия към духовността" как се създава духовността. Няма закон Божи, има процес на конкуренция между системите-правила, създаващи разумно същество. Отговорността, това вече е морала който е проектираният върху личността системен обществен закон. Без общност има само животни , та дори и с човешка физиология. Законите създават обществото, а обществото създава духа, само обществото ражда духовността и съответния за обществото морал. Законите се създават на база опит грешка в една единствена цел- виталност на обществото. Законите са над морала защото морала е само следствие на законите. При цялото ми уважение, критерий за разум все още няма и нашата представа за него е само субективна.
цитирай
11. batogo - !!!:)))
23.03.2013 18:26
А кой, ако не Висшият Вселенски Дух-Разум е създал законите за развитието, на които се базира Вселенската и в частност земната хармония!? Или я отричаш?! Ще отречеш ли, че за да се спазват законите, те трябва да са умни, мъдри, гарантиращи развитието и да не противоречат на Вселенските закони на Живота за развитие и усъвършенстване. А за да се разбере това от хората, те първо трябва да се запознаят с тях?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1777401
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41526
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031