Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2013 12:59 - Време е да свалим булото и да погледнем истината в очите, многоуважаеми блогъри и българи...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 1726 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 16.03.2013 13:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Някой от вас сеща ли се да има по света по - социални държави от така наречените Западни демокрации?! Държави, в които гражданите да живеят по - свободно и по - достойно, равни пред закона, с повече социални придобивки, с по - добри пенсии, с по - добри програми и грижи за социално слабите, безработните, хората в неравностойно положение?! Ако се сещате, посочете ми такива държави, защото аз не се сещам...
     Още когато у нас се изграждаше развития социализъм и когато нашия социалистически лагер оплюваше Запада и трепереше да не проникне у нас западното влияние, тоест истината, основния страх на комунист-социалистите беше да не би да видим как функционират истински социалните Западни демокрации. Затова се бяха погрижили никой несвързан с тяхната партия български гражданин да не може да отиде на Запад, та дори и на екскурзия. Но това не им пречеше да изпращат децата си да учат в елитните западни университети. Много ги беше страх да не видим истината, да не би да ни хареса онзи подреден, изчистен социален свят, в който труда, таланта и добродетелите се оценяват достойно, наричан от тяхната пропаганда загниващ капитализъм и да решим да останем в него...
     Едва когато рухна Съветския блок и беше възстановено елементарното човешко право на всеки да избира къде да пътува и да се заселва, както и правото да бъде информиран, хората от лагера получиха възможността сами да се убедят коя система е била и е по-социалната, предоставяща по-качествени условия на труд, повече възможности за развитие и по достоен начин на живот и реализация.
     Та в тази връзка искам да ви попитам как изобщо можете да си представите социална държава без развита икономика?! С популизъм и социалистическо управление, ли?! Няма как да стане, защото социализъм и социално общество нямат нищо общо. За социализма е валидна системата " мой човек ",  а за икономиката тя е пагубна.
     От къде ще дойдат парите за социална политика, без високотехнологични, постоянно усъвършенстващи се печеливши предприятия, без развита инфраструктура, без развито селско стопанство и туризъм, без създаване на условия за развитие на потенциала и предприемчивостта на всеки български гражданин?!
     От къде ще дойдат парите за социална политика без качествена работна ръка, която да произвежда качествен, конкурентен продукт?!
     Как да се задържи качествената работна ръка тук, след като за същия труд при по-добри условия навън и предлагат в пъти по-добро заплащане?!
     Как да се създадат качествени работни места, когато голяма част от бизнеса вместо да реинвестира в нови технологии, пилее парите за излишен лукс и дори не изплаща заплатите на хората си?!
     Как да се развива вътрешния пазар, когато 1/3 от хората са без работа и перспектива, а половината от работещите работят за заплата, по малка от необходимия социален минимум?!
     Как да има добър бюджет държавата, след като законите ни са такива, че позволяват едрия бизнес да укрива данъци и да върти измами с ДДС безнаказано?!
     Как да се развива икономиката, когато общините и държавата не си плащат задълженията към фирмите, а фирмите не си плащат задълженията помежду си и към работниците си?!
     Как да се развива икономиката, когато тромавата бюрокрация и законите умишлено спъват с безброй такси, лицензи и процедури всеки, който се опитва да  създаде сам работно място за себе си, за да си издържа семейството?!
     Има още много въпроси, но всички те се свеждат до едно основно нещо:  Докато всеки не осъзнае, че състоянието на обществото и качеството на живота му зависят от качеството на работата му  и не започне да си върши съвестно работата, а не да имитира работа, независимо дали управлява държавата, общината, фирмата, машината или компютъра си, няма да имаме икономика, което означава, че няма как да имаме и социална политика.
    Защото социалната политика зависи от икономиката, а икономиката - от нивото на съзнание, мислене и почтенност на всеки един!

    




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. slavimirgenchev1953 - Протестират като граждани,
18.03.2013 10:37
а искат като народ.
цитирай
2. vmir - Нашият "социализъм" си беше жив бандитизъм.
18.03.2013 11:58
По лошото е, че оплюват развитите държави, за да ни убеждават, че сме били по-социални от тях. Всъщност, капитализмът никога не е бил извратен, какъвто ни го представят комунистите, за да оправдаят "народната" власт някога, както и настоящите си престъпления, над които правят политически чадъри, лъжейки бедните, мързеливите и преживяващите труден период.
цитирай
3. batogo - Съгласен съм, колеги...
18.03.2013 13:26
Непонятното за мен е, защо след толкова страдания обществото отказва да се събуди и да види истинската причина за нещастията си?! Защото съм сигурен, че осъзнае ли се тази причина, има шанс да се измъкнем от блатото и то - необратимо... :)
цитирай
4. krumbelosvet - Истарически, западът първи обра плодовете на индустриалната революция.
04.12.2015 18:50
Заради геаграфската си защита от нашествия на чужди цивилизации. И не устоя на изкушението да капитализира първенството си със завоевания, колониализъм и експлоатация на останалия свят, в т.ч. на европейските си братя. За останалите да не говорим. Много влюбени в Запада, нищо лошо, забравят тия елементарни факти. И аз обичам Запада. Там са героите на Просвещението, после Вивалди, Моцарт, Росини, Молиер, Волтер, Балзак, Даниел Дефо, Дикенс,.. Това е историята и на нашия дух. Но не само това. Имаме и собствена история на духа. Социализмът победи извън привилегированите страни. На това се дължи историческата разлика, а не на триж проклетите комунисти, измислени в Париж, между другото, с превод "общинари". В Китай управлява камунистическа партия. И ако застоят на социализма беше преодолян и другаде, т.е. без Гарбачовщина, сега Западът щеше да се учи от нас, а не обратно.
А относно причините за днешния ни хал, хората не виждат ВАШИТЕ причини, защото не са причини, а мешавица от весникарски изрезки. В чии ръце са банките, търговията, естествените монополи? На комунисти или на чужденци? Кой изгради и кой уби ядрени мощности? Кога избухна престъпността? На Дянков поне му плащат, за да лъже. Всъщност, знам ли за Вас...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1776920
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41526
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031