Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2018 10:39 - Кой притежава пространството под градовете? Опитът да начертаем земята под нас
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 1209 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Кой притежава пространството под градовете? Опитът да начертаем земята под нас https://www.theguardian.com/cities/2018/jul/10/who-owns-the-space-under-cities-the-attempt-to-map-the-ground-beneath-our-feet

Пространството под градовете става все по-заето - от транспортните разкопки до мегаполисите на милиардерите. И така, как да следите какво има там?

Градовете се подкрепят от imageЗа това съдържание

Брадли Л. Гарет

 @goblinmerchant

Тю 10 Юли 2018 07.15 BSTПоследна промяна на Сряда 11 Юли 2018 10.58 BST

Акции 982 Коментари 305 image  Тунел под Лос Анджелис, построен от Боренската компания на Елон Муск. Снимка: Снежната компания

Преди малко преди малко ми беше изпратена снимка на машина за сондиране на тунели в мръсотия в Лос Анджелис. Заглавието гласи: "Елон Муск е на път да започне да копае."

Посланието беше от Уейн Chambliss, географ в южната част на Калифорния, който има тенденция да бъде далновиден по тези въпроси - и наистина, прясно отсечени Musk е Boring Фирма скоро настроите своята машина в насипно състояние, извличане чрез почвата под повърхността под седалището SpaceX в Хоторн , за да създадете къс тунел.

Този проект за домашни любимци - за да тества частна система за масов транзит, базирана на технологията Hyperloop, която магнетично задвижва малките шушулки и коли под лозунгите на Лос Анджелис - сега се превърна в сериозно предизвикателство за проваленото градско провал, свързано с трафика, да се създаде жизнеспособен обществен транспорт.

Уеб сайтът на компанията предлага "пътищата трябва да излязат 3D" и Musk заяви, "на теория, може да имате стотици нива на тунел", тъй като са необходими повече пътни артерии. Както често се случва с проектите на Муск, компанията третира подземното пространство като табула раса - или в случая тубула раса - да се играе за печалба.

image FacebookTwitterПинтест  Изграждане на мазе в Лондон. Снимка: Частен офис на Джеймс Байли / Барнс

Наистина, в повечето големи градове, както не може да очаквате търговски самолети да престанат да летят над къщата ви чрез въздушни магистрали, вие също така не можете да предотвратите изкопаването на обществените транспортни маршрути под него. Извън Мелбърн, Австралия, например, правителството в момента се готви да носи над 260 имота - включително повече от 100 жилища - за изграждане на пътна тунел. Собствениците на жилища получиха писмо, в което разясниха, че тяхната "подслойна" земя е била изолирана - без обезщетение.

 

Цените на земята са склонни да накарат частното строителство надолу, особено там, където има планирани лимити за нарастване нагоре

Роло Дом, Изследване на поръчките Advertisement

В Лондон, град със 150 години изкопаване, копаене и скучен към неговото име, хаосът достига нови дълбочини. Според университетското звено за глобално градско проучване в Нюкасъл, повече от 4 600 сутерени са получили разрешение за строеж през последното десетилетие - само в седем от 32-те квартали на Лондон.

Пространството под Лондон вече е толкова зает, че Ордендънт Проуд, Катапулт на бъдещите градове и Британският геоложки институт обединиха усилията си, за да създадат нова инициатива, наречена Project Iceberg , която ще се опита да обедини подземните данни на градовете. В Лондон ще включва информация за транспортиране на тунели, геоложки записи и карти от 1,5 м км (0,9 мили) подземни комунални услуги и четири милиона километра телекомуникационни линии.

Лос Анджелис няма същата степен на вертикално усложнение като много по-стар град като Лондон , а общинският съвет изглежда евентуално подкрепя новите частни транзитни тунели на Муск. Но визията на Муск за подземно господство ни представя друг трънлив проблем: какви усложнения възникват от преминаването на подземния свят в ръцете на частната индустрия? И трябва ли държавата да има право да прехвърли подземната земя на милиардер, за да изгради частна транспортна система?

От небето до ада - с предупреждения image Регистрирайте се в Cityscape: най-доброто от Guardian Cities всяка седмица Прочетете още

Исторически погледнато, основата на правото на собственост в САЩ и Обединеното кралство е залегнала в латинската фраза " Cuius est solum, eius est usque ad coelum et ad inferos " - която грубо се превежда като: "Който притежава земята, притежава дял до небето и надолу до дълбините на ада.

Подземният учен д-р Марилу Мело от университета в Сидни обяснява, че не всички страни се държат по този начин. В Мексико например "правата на собственост са ефективно повърхностни, те не се разпростират обемистично в земята", казва тя.

Дори и на места, които традиционно са били пламенни защитници на частната собственост, обаче, след като човешките същества излязоха на въздух и започнаха да тунели под земята, старият идеал за небето до ада беше започнал да изисква предупреждения. В Австралия, въпреки че преди 1891 г. земните заглавия отиват "в центъра на Земята", издадените след 1891 г. се простират само на 15 метра (49 фута). Новите тунели в Мелбърн ще се изравнят с тази правна граница.

image FacebookTwitterПинтест  Изглед на жици и кабели под Лондон. Снимка: Брадли Л. Гарет Advertisement

"Цените на земята са склонни да накарат частното строителство надолу, особено там, където има планирани ограничения за нарастване нагоре", казва Rollo Home на Центъра за оръдие.

В Лондон има нарастваща загриженост за "айсберг архитектурата", където обемът на подземните разширения бързо затъмнява архитектурата на "домакин". Изследователите от Нюкасъл разделят базираните в Лондон сутерени, които са изследвали, в звуци като "стандартни", "големи" и "мега".

В категорията "мега" те установиха, че средно стопаните са извадили близо 1700 кубически метра мръсотия от къщите си. Много от сутерените съдържат кина, гимнастически салони, басейни, винарски изби и стаи за паника. Един от тях дори включва планове за подземен плаж с придружаващ водопад. Кенсингтън, Челси и Уестминстърските съвети вече предприемат стъпки за ограничаване на максималната дълбочина на такива проекти.

Градоустройството: дайте най-доброто от Гардиън Градове, които ви се предлагат всяка седмица, с току-що освободени данни, функции и доклади по места от цял ​​свят

Изследването "Ordnance Survey" показва, че всяка година се изразходват 5.5 млрд. Паунда за изследователски разкопки, за да се разбере какво е под земята, и според доклад на кмета на Лондон през 2013 г. всяка година се повреждат 150 млн. Паунда на подземни комунални услуги липса на информация. Подземното градско планиране на разширение на тръбна линия например изисква познаване на канализационните и водни системи, електрическите и комуналните тунели, бункерите, фундаментите, мазета, мазета, коридори, коридори, археологически останки, центрове за данни, мазета и други са разположени транспортни тунели. Повечето градове разполагат с гореща линия "набиране преди набиране", защото няма централно място за данни за подземното пространство.

Влез в проекта Айсберг. Целта е да служи като рамка за данните за всички тези подземни елементи, от които може да се изгради цялостна визуализация. Получената карта ще трябва да бъде всеобхватна пространствена база данни, но как изглежда обемната картография все още не е представена. Това може би е нещо като картата на 3D Bruno Imbrizi в 3D в реално време, която стана вирусна през 2013 г. Или рамката би могла да захранва двигател с увеличена реалност, така че насочването на камера към земята ще разкрие какво е отдолу.

Възпроизвеждане на видео 0:08  Карта на 3D тръби в реално време на Бруно Имбриси Advertisement

Сингапур, Хелзинки и Хонконг са примерни градове за разработване на подземни мастерплан - и не е случайно, че плътно контролираните и регулирани градове притежават по-добри данни в това отношение. Частните предприемачи, копаещи и загърбват в градове като Лос Анджелис и Лондон, правят това изключително сложно - както и необходимостта от тайна в много подземни проекти.

image "Басейн в мазето е ясен маркер на богатство": как суро-богатите копаят Прочетете още

В края на краищата, подземното пространство крие нещата. Когато беше построена станция на Уестминстър, голяма част от нея трябваше да бъде "планирана от пропуск", ми каза един водач. Инженерите ще представят планове и правителството ще ги изпрати обратно с предложения за различни маршрути - отказвайки да обясни защо. Данните в регистъра на земя по-късно потвърдиха какви са били подозренията на журналистите, които се противопоставят на тайните като Дънкан Кембъл: съществуването на мрежа от скрити тунели, свързващи правителствени сгради в Уестминстър . Правителството, накратко, губи много публични средства, отричайки съществуването на нещо, което тайно е изразходвало в значителна степен обществени средства.

Предвиждат се и други нелегални разкопки: под границите се използват тунели за контрабанда на хора и контрабанда; контейнерите за експедиране, складирани с храна, заровена в най-малките часове от изминалите дни. Като се има предвид историята на Лондон за коварни копачи - като Уилям Литъл, молецът на Хакни , който се е заровил под къщата си в продължение на 40 години - не е достатъчно да си представим, че една TfL сондажна машина се пробива отстрани ,

Никъде не се криеше

Въпреки че това е открит проект, изследователите от "Айсберг" предложиха създаването на скрит слой на трезора в 3D картата, където тайните данни биха могли да бъдат заключени от общия изглед. И все пак, както беше ясно в примера на Уестминстър, липсата на данни е данни в цялостен архив. Предвид това, както правителствата, така и престъпниците, които искат да запазят подземната си инфраструктура под тайна, може да им е трудно да направят това в настъпващата ера на обемна прозрачност. Имаме малко малко виртуално поверителност; в рамките на десетилетия, може да се изпари и цялата пространствена неприкосновеност.

image FacebookTwitterПинтест  Работник в силоз на ракети "Атлас" в Канзас, който понастоящем се превръща в конюшън за оцеляване. Снимка: Брадли Л. Гарет Advertisement

Американското правителство се опитва да пресметне подземното земно поле от космоса, като измерва разликите в гравитационното поле на земната повърхност. Проект на ВВС, предприета преди повече от 20 години в тунел в Тексас, успя да улови "разумно точни показания за размера, формата, променливата дълбочина и ориентацията на тунела", както казаха Шамблис пред участниците в конференцията на Американската асоциация на географите в Ню Орлиънс. Това скоро би могло да даде възможност за проучване на подземното планетно мащаб, разкриващо нови тунели, бункери, силози и съединения. Препоръката му към сглобените географи: "Копайте сега".

Много от тях са. В Швеция, която вече има 65 000 известни приюта за население от малко над 10 милиона души, правителството започна изграждането на нови бункери. Сеул в Южна Корея има повече от 3000 големи обществени убежища. В равнините на Канзас наскоро посетих две силози за междуконтинентална балистична ракета "Атлас" (СИБМ) със студена война, които бяха преработени в "Съкровищни ​​условия за богатите".

 

Ако искаме да поемем контрол върху подземното пространство, трябва да имаме цялостен поглед върху подземния

Роло Начало

Междувременно Агенцията на САЩ за подпомагане на американските отбранителни изследвания (Darpa) понастоящем финансира "подземно предизвикателство", като поиска предложения за техники за подобряване на "ситуационната осведоменост" на глобалните подземни пространства с награда от 2 млн. Долара. Предизвикателството е да се създадат машини, които да могат да преминат през тунелни системи, градски подземни и естествени пещери. Роботите ще трябва да се изкачват, да пълзят, да изтръгват и да усещат пътя си през тези среди, с оглед на бъдещото използване в опасни или враждебни подземни среди, на които човешките тела нямат достъп. Тези роботи ефективно ще станат нашите подземни аватари, а тяхното разполагане ще означава, че наистина няма къде да се скрият.

"Ако искаме да поемем контрол върху подземния участък, трябва да имаме цялостен поглед върху подземното ниво", казва Home. Но кой трябва да упражнява този контрол? В продължение на почти 200 години - откакто Марк Брунел изобретил тунелният щит, който предпазва работниците, докато се вдигат напред по време на разкопките, човешките същества почти изкопават с пари от държавната чанта. Само преди две години например в Швейцария бяха използвани повече от 9 милиарда паунда от публични средства, за да се тунели 35 мили през Алпите , надолу до дълбочини почти 2.4 километра .

Метрото отдавна е пространство на публични инвестиции, комунална инфраструктура, проучване и, при необходимост, тайно събрание. В много отношения подземните околности са по-демократични от повърхността на Земята, както е описано в уипопския роман на Габриел Тарди "Подземният човек" от 1896 г., в който хората не само оцеляват, но се развиват, след като "щастливо бедствие" принуждава човешкия вид да се зарови.

image Дали планът на Елон Муск за пътна мрежа под LA е повече от една мечта? Прочетете още

Но тъй като ние бързаме да превърнем нашия подземен свят в три измерения, все повече се оказва, че подкрепяме - негласно или по друг начин - частната собственост и цялостното наблюдение. Кметът на Чикаго, Рам Емануел, току-що е връчил на " Морската компания" на "Мускус" договор за изграждане на Hyperloop, за да пренасочи хората от международното летище О"Хеър към центъра на града.

Въпреки че компанията на Муск ще построи тунела, градът ще го притежава и ще го отдаде под наем на Муск за ползване, а Муск също заяви, че (за разлика от Мелбърн) никоя земя няма да бъде иззета, за да го построи. И двете звучат като добри предупреждения, но не размиват факта, че това ще бъде частна транспортна система с идеална цел, а не обществен транспорт.

Точно както нашето натрупано от дробове небе, подземните пространства на бъдещето изглеждат просто една друга територия за богатите и могъщи да колонизират богатите и могъщите, процес, който може да възпроизведе и съчетае неравенствата на настоящето. Това може да е достатъчно причина, за да хвърлиш гаечен ключ в машините за пробиване на тунели на Муск. Метафорично казано, разбира се.

Следвайте Guardian Cities на Twitter , Facebook и Instagram, за да се включите в дискусията или да разгледате нашия архив




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39742956
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031